Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 03 09

Saugumas aiškinsis, kas pasėjo paniką dėl galimo lito devalvavimo (papildyta 12.50 val.)

Pirmadienį ryte po susitikimo su Lietuvos bankų asociacijos prezidentu Stasiu Kropu Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas paprašė Valstybės saugumo departamento (VSD) išsiaiškinti, kas ir kokiu tikslu paskleidė gandus, esą savaitgalį ketinta devalvuoti litą.
S.Kropas su A.Valinsku sakė, kad žmonės patys kalti, jog patikėjo gandais.
S.Kropas teigia, kad rezultatai dėl patirtų nuostolių bus žinomi rytoj.
Temos: 1 Panika

„Kreipsiuosi į VSD, kad atliktų išankstinį tyrimą“, – po susitikimo žurnalistams sakė A.Valinskas.
Anot jo, dėl to, kad patikėjo gandais ir puolė keisti litus į kitų šalių valiutą, žmonės kalti patys, nuostolių atlyginti neketinama.

K.Glavecko pareiškimai – „netiksli interpretacija“

S.Kropas teigė, kad kol kas tikslių duomenų, kokie žmonių patirti nuostoliai dėl valiutų keitimo, neturi. „Apytikslius rezultatus tikimės turėti rytoj. Žmonės gali kaltinti tik save – nei Lietuvos bankas, nei Vyriausybė nepatvirtino, kad ketinama devalvuoti litą. Dėl Kęstučio Glavecko pareiškimų – tai buvo neatsargi interpretacija, be to, jis nesakė, kad tai įvyks savaitgalį“, – pastebėjo S.Kropas.

Žmonės gali kaltinti tik save – nei Lietuvos bankas, nei Vyriausybė nepatvirtino, kad ketinama devalvuoti litą, – sakė S.Kropas.Lietuvos bankų asociacijos prezidentas pridūrė, kad kalbėti apie euro įvedimą Lietuvoje dar anksti, mat kol kas tam nėra nei teisinių, nei makroekonominių galimybių. „Pirmiausia reikia grįžti į stabilumo kelią, tada galvoti apie eurą. Be to, įeiti į euro zoną galėsime tik tuo pačiu kursu, koks yra dabar“, – pabrėžė S.Kropas.

VSD atlieka tyrimą

Pirmadienį prieš vidurdienį A.Valinskas telefonu susisiekė su VSD vadovu Povilu Malakausku. „Šiuo metu jis yra užsienyje. Jis patikino, kad VSD renka informaciją apie bumą savaitgalį. Kol kas informacija tokia, kad visa tai prasidėjo penktadienį Alytuje ir Kaune, o savaitgalį atkeliavo į sostinę. Viskas vyko panašiai, kaip toje pasakoje „Dangus griūna“. Tačiau kol kas jokių duomenų apie sąmoningą veiklą nėra. Daugiau informacijos P.Malakauskas turėtų pateikti rytoj“, – sakė A.Valinskas.

Jis pridūrė, kad informacija, neva savaitgalį ketinama devalvuoti litą, buvo platinama SMS žinutėmis, ją dar paskatino „neatsakingi“ politikų pareiškimai ir nuolatiniai kartojimai apie prastą biudžeto situaciją. „Kol kas, anot P.Malakausko, VSD informacija rodo, kad tai buvo spontaniškas dalykas“, – pridūrė A.Valinskas.

Žmonės kenkia patys sau

Šiandien premjeras Andrius Kubilius irgi mėgino raminti žmones. Jis teigė, kad lito stabilumu abejoti neverta, o didesnei ar mažesnei panikai pasiduodami žmonės kenkia patys sau. „Norų drumsti vandenį ir pasinaudoti neatsargiais garsiais pamąstymais atsiranda. Tikiuosi, kad tokie dalykai rinkimų kampanijoje nebus naudojami taip, kaip prieš keletą metų. O ponas K.Glaveckas, manau, aiškiai suprato savo padarytą netyčinę klaidą ir dėl jos atsiprašė. Pasauliniuose nestabilumuose ir sudėtinguose iššūkiuose yra vienintelis stabilus dalykas – tai litas“, – gyventojus ramino A.Kubilius.

Finansų ministras Algirdas Šemeta teigė, kad jo vadovaujama ministerija nesiruošia kaip nors riboti galimybės litus keisti į eurus. Jis tikino, kad skubus valiutos keitimas neturi jokio pagrindo – litas liksiąs stabilus ir jo kursas nesikeis iki euro įvedimo. „Žmonės laisvai gali keisti nacionalinę valiutą į bet kurios kitos valstybės konvertuojamą valiutą ir tai vyksta. Nemanau, kad turėtume imtis veiksmų, ribojančių tai, ką daro žmonės. Tik norėčiau pasakyti, kad tam tikrai nėra jokio pagrindo“, – kalbėjo A.Šemeta.

Panika kilo jau ketvirtadienį

Naujienų portalas 15min.lt jau rašė, kad bankus žmonės, norėdami išsikeisti eurus, užplūdo jau ketvirtadienį, po K.Glavecko pareiškimo. Jau tada kai kuriuose bankuose norėdami išsikeisti litus į eurus žmonės susidūrė su problemomis – pastaroji valiuta buvo tiesiog iššluota. Tiesa, dar penktadienį bankų atstovai tvirtino, kad tai greičiau pavieniai atvejai, o ne tendencija.

Tačiau savaitgalis parodė, jog tai yra toli gražu ne pavieniai atvejai. Gandų ir politikų kalbų apie galimą lito ateitį įaudrinti žmonės savaitgalį apgulė bankus ir valiutų keityklas. Vilniuje panikos apimti žmonės išpirko ne tik eurus, bet ir dolerius, svarus ar zlotus. Žmonių nenuramino net ir premjero Andriaus Kubiliaus kategoriškas pareiškimas, kad litas devalvuotas nebus.

Po tokio savaitgalio pirmadienį politikai vienas po kito teigė, kad panikuoti dėl lito devalvavimo nėra jokio reikalo, o Lietuvos banko valdybos pirmininkas Reinoldijus Šarkinas pareiškė, kad Lietuvos bankas neketina keisti dabartinio lito kurso – jis buvo ir liks stabilus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius