Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 10 20 /15:11

Saulius Skvernelis 15min debatuose neatmetė galimybės koaliciją burti su liberalais

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatas į premjerus Saulius Skvernelis sako, kad jis, skirtingai nei partijos pirmininkas Ramūnas Karbauskis, nėra kategoriškai nusiteikęs Liberalų sąjūdžio į koaliciją nekviesti. Pasak jo, viską lems galimybės suderinti programines nuostatas.

Ketvirtadienį į premjerus siūlomų kandidatų tiesioginiuose debatuose 15min kartu su Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininku Gabrieliumi Landsbergiu dalyvavęs S.Skvernelis teigė manantis, kad kategoriškai galimus būsimus kandidatus atmetinėti galima tik tuomet, jei vienintelis tikslas yra valdžia.

„Aš manau, kad to kategoriškumo negali būti tuomet, kada mes kalbame apie valstybės interesą ir Lietuvos žmonių interesą. Jeigu iš tikrųjų yra tikslas vienas – valdžia tiktai, tai tas kategoriškumas gali būti ir tada būtų pakankamai sudėtinga tą valdžią, valdančiąją daugumą sudaryti“, – teigė S.Skvernelis, paklaustas, ar jis irgi kategoriškai nusiteikęs neiti į koaliciją nei su liberalais, nei su Lenkų rinkimų akcija.

Bet aš manau, kad šiandien, jei mes kalbame apie valstybės interesą, žmonių interesą, tai reikalinga diplomatija ir kategoriškumo jokio negali būti, – sakė S.Skvernelis.

Pasak jo, svarbiausia, kad būtų suderinamos partijų programinės nuostatos ir galima būtų kartu susitarti dėl būsimos darbų programos.

„Aš nemanau, kad mes turime balsuoti su kažkuo. Mes turime tiesiog apsispręsti. Mes matome vienas programines nuostatas, kitas, trečias. Jeigu jos nėra suderinamos, tada mes iš karto pasakome, kad nepavyks, nesikankinkime vienas dėl kito. Kalbant apie liberalus, yra tam tikros liberalios nuostatos, nuo kurių, Eugenijus Gentvilas pasakė, kad jie niekada neatsitrauks. Jei nepavyks susiderinti, tai, aišku, galima pasakyti, kad nėra ko ir kankintis ir vienas kitą išmušti iš to kelio, kuris yra pasirinktas. Bet aš manau, kad šiandien, jei mes kalbame apie valstybės interesą, žmonių interesą, tai reikalinga diplomatija ir kategoriškumo jokio negali būti“, – sakė S.Skvernelis.

Jis akcentavo, kad sprendimą dėl koalicijos sudarymo priims ne vienas Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas R.Karbauskis.

„Sprendžia ne vienas žmogus, tai yra kolektyvinis sprendimas. Manau, sekmadienį, kai užsidarys balsavimo apylinkės, tiesiog bus aiškūs rezultatai, ir, jeigu mes turėsime, o aš manau, kad mes turime, tikslą padirbėti dėl šitos valstybės, dėl žmonių, tada bus galima kalbėtis“, – teigė S.Skvernelis.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų pirmininkas G.Landsbergis tikino, kad jis ramiai laukia sekmadienio rinkimų rezultatų, nesileisdamas į emocijas. Pasak jo, konservatoriai jau atliko namų darbus ir mato, kad Tėvynės sąjungos, Liberalų sąjūdžio ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos programos yra suderinamos.

Aš kol kas labai nuosekliai, nesiblaškydamas lieku prie savo pradinės idėjos, kad koalicija turėtų būti iš trijų partijų, – teigė G.Landsbergis.

G.Landsbergis tikino, kad, nepaisant to, ar vien valstiečiams-žaliesiems ir konservatoriams pakaktų mandatų stabiliai daugumai suburti, Liberalų sąjūdis prie derybų dėl koalicijos stalo bus kviečiamas.

„Aš kol kas labai nuosekliai, nesiblaškydamas lieku prie savo pradinės idėjos, kad koalicija turėtų būti iš trijų partijų. Nepaisant to, kokia bus aritmetika. Ne aritmetika čia svarbiausia“, – sakė G.Landsbergis.

Klausiamas, ar nesijaučia, kad derasi su dviem partijomis vienos sudėtyje, G.Landsbergis sakė, kad skirtingi S.Skvernelio ir R.Karbauskio pasisakymai keltų nerimo, jei rinkimai jau būtų pasibaigę.

„Mes dar nesiderame. Ir čia yra esmė. Iš tikrųjų, jeigu šiandien čia būtų derybų stalas ir visa ta informacija jau būtų ant stalo sudėliota, aš galbūt kiek jausčiausi neramiai. Iš tikrųjų, turiu pripažinti, kad tas būtų gal kiek sudėtinga visą tą informaciją susirinkti ir visus galimus partnerius koalicijų, kurie tinka, kurie netinka. (...) Leiskim rinkimams pasibaigti. Leiskime žmonėms tarti savo paskutinį žodį. Aš manau, kad pirmadienis bus tikrai išmintingesnis už sekmadienį“, – kalbėjo G.Landsbergis.

S.Skvernelis tikino, kad koalicijos sudėtis priklausys ir nuo rinkimų rezultatų. „Koalicijos galimos yra įvairios. Aš paskaičiavau, kad įmanomos net 5-6 koalicijos”, – juokėsi jis.

Pasak jo, labai griežtus R.Karbauskio pasisakymus galėjo pakurstyti pastaruoju metu paaštrėjusi rinkimų kova ir nepagrįsti R.Karbauskiui metami šešėliai.

Jis tikino, kad strateginius tikslus abu valstiečių-žaliųjų lyderiai mato vienodai, tik emocijas reiškia skirtingai.

R.Karbauskiui geriausia koalicija – konservatoriai, socialdemokratai ir „valstiečiai“

Tuo tarpu Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas R.Karbauskis kartoja, kad nemato koalicijoje liberalų, bet teigia, kad geriausia būtų jo partijos, konservatorių ir socialdemokratų koalicija.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

„Vertybine prasme nelabai įsivaizduoju galimoje koalicijoje liberalų“, – ketvirtadienį BNS sakė antrajame Seimo rinkimų ture iš anksto balsavęs R.Karbauskis.

„Man atrodo, kad geriausias Lietuvai būtų variantas, jeigu mes perliptume per savo ambicijas ir norą naudotis tuo, kuo politikai neturi teisės naudotis ir patys nesiveržtų į vykdomąją valdžią, tokiu atveju koalicijos partnerių galėtų būti trys: konservatoriai, socialdemokratai ir „valstiečiai“, – teigė R.Karbauskis.

Jis taip pat tvirtino, kad naująją Vyriausybę turėtų sudaryti savo srities profesionalai, o buvusių ministrų neturėtų likti tarp kandidatų į ministrus. R.Karbauskio teigimu, kitu atveju jo vadovaujama partija neis į valdančiąją koaliciją.

Jis neslėpė ir skeptiško požiūrio į galimus koalicijos partnerius. „Partijos, kurios vartoja žodį „pokyčiai“, jau buvo valdžioje ir daug kartų, aš tikrai nelabai linkęs tikėti, kad jos iš esmės pasikeis ir nebesirūpins įdarbinimu savo partijos narių ir teiks į Vyriausybę savo sričių profesionalus. To nebuvo jiems būnant valdžioje, to nebus, matyt, ir dabar“, – BNS sakė R.Karbauskis.

Valstiečių ir žaliųjų sąjungos vadovas taip pat neatmetė galimybės, kad po Seimo rinkimų Lietuvą valdys socialdemokratų ir konservatorių koalicija. Šių partijų atstovų teiginius, kad dėl ideologinių skirtumų jos negalėtų dirbti drauge, R.Karbauskis vadino plepalais.

R.Karbauskio teigimu, jeigu per antrąjį turą rinkėjai ir vėl bus aktyvūs, dauguma „valstiečių“ laimės. „Jeigu ateis 45 proc. rinkėjų, mes laimėsime beveik visas 42 vietas. Jeigu ateis 30 proc. rinkėjų, tada – apie pusę, jeigu ateis 25 proc., mes visai viską pralošime“, – skaičiavo jis.

VIDEO: 15min debatai: Gabrielius Landsbergis prieš Saulių Skvernelį

Per pirmąjį rinkimų turą daugiamandatėje apygardoje Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga surinko 21,53 proc. balsų ir jau yra užsitikrinusi 19 mandatų parlamente. Konservatoriai surinko 21,70 proc. balsų daugiamandatėje rinkimų apygardoje ir jau turi 21 mandatą, nes Ingrida Šimonytė Antakalnio viemandatėje apygardoje rinkimus laimėjo pirmajame ture.

Trečiadienį 15min debatuose lankęsis R.Karbauskis pareiškė, kad valdančiojoje koalicijoje nemato nei Liberalų sąjūdžio, nei Lenkų rinkimų akcijos. Dar anksčiau jis yra pasakęs, kad koalicijos nesudarinės su „Tvarka ir teisingumu“ bei Darbo partija.

VIDEO: 15min debatai: Ramūnas Karbauskis prieš Rimantą Dagį

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius