Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 10 28 /11:37

Saulius Skvernelis po susitikimo su Gabrieliumi Landsbergiu: „Jei socialdemokratai pasakys „taip“, su jais ir derėsimės“

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatas į premjerus Saulius Skvernelis bandė taisyti santykius su konservatoriais ir penktadienį ryte asmeniškai susitiko su Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų pirmininku Gabrieliumi Landsbergiu. Tačiau po susitikimo G.Landsbergis sakė neišgirdęs pasiūlymo derėtis dėl koalicijos. Tuo tarpu S.Skvernelis sako, kad socialdemokratams penktadienį nutarus pradėti derybas, jos bus pradėtos nelaukiant konservatorių sprendimų.
Gabrielius Landsbergis ir Saulius Skvernelis
Gabrielius Landsbergis ir Saulius Skvernelis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Po susitikimo S.Skvernelis sakė norėjęs ne per tarpininkus, ne per žiniasklaidą išgirsti esmines konservatorių pozicijas ir suvokti, kokia yra situacija.

G.Landsbergis susitikime pateikė atnaujintas sąlygas, todėl S.Skvernelis vertina, kad pokalbiuose su socialdemokratais pažengta toliau.

Jeigu šiandien pasakys socialdemokratai „taip“, tai mes tikrai pradėsime derybas su socialdemokratais, – sakė S.Skvernelis.

„Derybos kol kas nėra prasidėjusios nė su vienais. Mes laukiame socialdemokratų sprendimo. Jeigu bus jų sprendimas teigiamas, tai prasidės derybos. Natūralu, kad konservatoriai nenori tuo pačiu metu derėtis, tai yra jų pozicija, o aš manau, kad jų pozicija yra gerbtina. Tai jų apsisprendimas“, – sakė S.Skvernelis.

„Jeigu šiandien pasakys socialdemokratai „taip“, tai mes tikrai pradėsime derybas su socialdemokratais. Ir, matyt, tos derybos, tikėtina, bus sėkmingos“, – patikslino jis.

Anot S.Skvernelio, iš socialdemokratų penktadienį laukiama aiškaus atsakymo.

„Nevisiškai taip“ modelis turbūt yra sunkiai įsivaizduojamas. Kaip ir deleguojant atstovus į Vyriausybę, bet nebūnant koalicijoje – toks principas vargu ar įmanomas, nebent tuo vieninteliu atveju, jei reikėtų paramos mažumos Vyriausybei“, – sakė jis.

Konservatoriams durų neuždaro

Tik nesusitarus su socialdemokratais arba jiems tarus „ne“, valstiečiai-žalieji, pasak S.Skvernelio, liks atviri kalbėtis su konservatoriais.

„Manau, kad padėtis yra tokia, kad yra palikta galimybė ir laukas iš tikrųjų tam galimam bendram darbui“, – po susitikimo sakė S.Skvernelis.

Jis patvirtino, kad atvirai siūlymo derėtis konservatoriams negalėjo pateikti, nes konservatoriai turi reikalavimų, kuriuos reiktų įgyvendinti iki derybų.

Susitikime su S.Skverneliu G.Landsbergis pakartojo šiek tiek atnaujintas konservatorių sąlygas deryboms. Tėvynės sąjunga reikalauja, kad koalicijos sutartį pasirašysiantys partijų atstovai būtų patikrinti Valstybės saugumo departamente (VSD), vienu metu nesiderėtų ir su jais, ir su socialdemokratais, o koalicijos sutartis būtų rengiama būsimos Vyriausybės programos matmenų pagrindu.

„Dėl patikrinimo aš nematau jokios problemos, nes mūsų 56 nariai visi privalės gauti įstatymo nustatyta tvarka leidimus dirbti su slapta informacija ir tas procedūras tikrai atliks, todėl čia rizikos ir išsiskyrimo tikrai nėra“, – teigė S.Skvernelis.

S.Skvernelis negalėjo atsakyti į mūsų poziciją. Jis turi tą derinti savo partijos vadovybėje, suprantu, su Ramūnu Karbauskiu, ir dabar mes ir toliau laukiame jų atsakymo, – sakė G.Landsbergis.

Nuostata kalbėtis apie darbus ir norėti matyti Vyriausybės programos pagrindu parengtą koalicijos sutartį S.Skverneliui irgi atrodo racionali.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininkas sako, kad jam vien S.Skvernelio teigiamų atsakymų nepakanka, nes šis neturi įgaliojimų kalbėti už visą partiją.

G.Landsbergis tikina, kad konservatorių sąlygos nėra tokios, kurios užvertų kelius pokalbiams. Tiesiog, pasak jo, iniciatyva turi būti rodoma iš valstiečių-žaliųjų pusės.

„Mes visada buvome nusiteikę. Niekada kitaip nesakėme. Pokalbiai turi tęstis. Tik tiek, kad tas vadinamas kamuoliukas yra jų pusėje“, – aiškino jis.

Pasak jo, penktadienį S.Skvernelis negalėjo atsakyti į konservatorių poziciją ir pasiūlymo pradėti derybas jam nepateikė.

„S.Skvernelis negalėjo atsakyti į mūsų poziciją. Jis turi tą derinti savo partijos vadovybėje, suprantu, su Ramūnu Karbauskiu, ir dabar mes ir toliau laukiame jų atsakymo“, – apibendrino G.Landsbergis.

VIDEO: S.Skvernelio komentaras po susitikimo su G.Landsbergiu
VIDEO: G. Landsbergio komentaras po susitikimo su S.Skverneliu

Susitikimo vietą keitė paskutinę minutę

S.Skvernelio ir G.Landsbergio susitikimas turėjo vykti viešbutyje „Artis“, įsikūrusiame kitapus gatvės nuo Konservatorių partijos būstinės, tačiau paskutinę minutę, G.Landsbergio prašymu, buvo perkeltas į kitą viešbutį šalia Rotušės „Radisson Blu Royal Astorija“, salę „Solo“.

„Ar jums strioką sukėlėm, na, klausykit, koks nepatogumas. Tiesiog patogesnė vieta buvo šita. Ne, gink Dieve“, – klausiamas, ar susitikimo vietą nutarė keisti norėdamas išvengti žurnalistų dėmesio, atsakė G.Landsbergis.

G.Landsbergis savo partijos nuomonę dėl derybų su valstiečiais-žaliaisiais kol kas yra išgirdęs tik neoficialiame būsimos Tėvynės sąjungos frakcijos Seime susitikime. Tačiau būsima frakcija neturi jokių įgaliojimų spręsti, kaip elgtis partijai. Tai padaryti galėtų tik partijos prezidiumas.

Konservatorių prezidiumo posėdis buvo numatytas penktadienį, tačiau jis trečiadienį vakare buvo atšauktas. G.Landsbergis sakė nutaręs posėdį kelti į kitą savaitę, nes esą prezidiumo nariai nebūtų susirinkę.

Tokiu pirmininko elgesiu nepatenkinti konservatoriai pradėjo rinkti parašus, kad posėdis būtų šaukiamas tada, kai buvo numatyta.

„Prezidiumo posėdis tikrai bus šaukiamas. Bet norint atsiklausti nuomonės prezidiumo narių reikia žinoti, apie ką mes kalbame. Kol kas iš valstiečių-žaliųjų mes vis dar nesame gavę atsakymo, koks yra jų požiūris į mūsų pozicijas“, – teigė G.Landsbergis.

S.Skvernelis trečiadienį buvo susitikęs su socialdemokratų partijos pirmininku premjeru Algirdu Butkevičiumi, tačiau aiškino, jog šis neskelbtas susikimas su koalicijos formavimu nesusijęs.

Konsultacijų su valstiečiais šią savaitę susitikę konservatoriai iškėlė tris sąlygas – būtinai į koaliciją kviesti liberalus, tuo pačiu metu nesiderėti su socialdemokratais ir patikimumą pasitikrinti Valstybės saugumo departamente (VSD).

Dabar reikalavimo dėl Liberalų sąjūdžio konservatoriai nebekelia.

Savo ruožtu socialdemokratai po susitikimo su valstiečių-žaliųjų konsultacijų grupe tikino jokių reikalavimų nekėlę, o ar toliau derėtis dėl koalicijos spręsiantys penktadienį vyksiančiame prezidiumo posėdyje.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga per Seimo rinkimus užsitikrino 56 parlamentarų mandatus iš 141, konservatoriai Seimo rinkimuose iškovojo 31 mandatą, socialdemokratai – 17 mandatų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius