-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2010 05 20

Saulius Stoma piktinasi griežtinama dujinių pistoletų įsigijimo tvarka

Valdančiosios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos atstovas Saulius Stoma piktinasi Vidaus reikalų ministerijos (VRM) siūlymais griežtinti ginklų įgijimo tvarką.
Saulius Stoma
Saulius Stoma / Redo Vilimo/BFL nuotr.

VRM teikia Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymo pataisų projektą, pagal kurį norint įsigyti nedidelės galios šaunamuosius ginklus ir dujinius pistoletus reikėtų gauti leidimus.

Parlamentaras Seimo posėdžių sekretoriate su kolegomis įregistravo alternatyvų projektą, kuriuo būtų palikta dabartinė liberali ginklų įgijimo tvarka.

Išplatintame pranešime teigiama, kad Vidaus reikalų ministerija, praėjusių metų lapkričio mėnesį pateikusi Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymo pataisas, užsimojo panaikinti galimybę greitai ir be biurokratinių kliūčių įsigyti savigynai skirtus dujinius ginklus.

Jei bus patvirtintos Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymo pataisos, dujiniai ginklai bus prilyginti kur kas pavojingesniems šaunamiesiems ginklams, o juos įsigyti norintys asmenys turės įveikti biurokratinius aparatus.Dujiniai ginklai bus prilyginti kur kas pavojingesniems šaunamiesiems ginklams, o juos įsigyti norintys asmenys turės įveikti biurokratinius aparatus.

Remiantis VRM siūlomomis pataisomis, žmogus, norintis įsigyti dujinį ginklą, turės pateikti policijai gausybę dokumentų, įskaitant ir medicininę pažymą, įvertinančią žmogaus sveikatą, o tuo pačiu ir psichologinę būklę. Medicininei pažymai gauti reikia šešių daktarų patikros: bendrosios praktikos gydytojo, chirurgo, neurologo, oftalmologo, otorinolaringologo ir psichiatro. Policijoje patikrinus duomenis bus sprendžiama, ar leisti apsiginkluoti. Ir tik gavus leidimą įsigyti ginklą savigynai, išklausius specialius kursus, išlaikius egzaminą policijoje bus duotas leidimas pirkti ginklą.

„Akivaizdu, kad tokia tvarka naudinga ginklų prekybos monopolininkui – Ginklų fondui, tačiau tikrai ne žmogui. VRM pateiktas projektas tarp žmogaus ir jo saugumo pastatė biurokratinę sieną“, – sakė parlamentaras Saulius Stoma, kartu su kolegomis parengęs alternatyvias Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymo pataisas.

Alternatyvus S.Stomos siūlomas projektas ne tik supaprastina dujinių ginklų įsigijimo tvarką, tačiau ir panaikina Ginklų fondo monopoliją, ką padaryti dar 2000-taisiais siūlė Saulėlydžio komisija. Remiantis šiuo projektu, asmenys galės savigynai skirtus ginklus įsigyti kur kas pigiau ir pasirinkti iš platesnio ginklų asortimento, nei iki šiol siūlė Ginklų fondas.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius