Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 03 14 /14:04

Sausio 13-ąją prie Vilniaus televizijos bokšto iš tanko šaudęs Jurijus Melis suimtas dviem mėnesiams

Į Vilniaus miesto apylinkės teismą penktadienį atvestas Rusijos pilietis Jurijus Melis, kuris yra įtariamasis Sausio 13-osios byloje. Prokurorai prašė jį suimti trims mėnesiams, bet teismas nusprendė jį suimti dviem mėnesiams. Įtariama, kad J.Melis, kuris tuomet buvo tankistų leitenantas, prie Vilniaus televizijos bokšto šaudė iš tanko.
Sausio 13-osios įvykių bylos įtariamasis atvesdintas į teismą.
Į teismą vedamas Jurijus Melis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Vilniaus miesto apylinkės teismas penktadienį nusprendė dviem mėnesiams suimti Sausio 13-osios byloje įtariamą 45-erių Karaliaučiaus gyventoją. Įtariamasis trečiadienio vakarą buvo sulaikytas Panemunės pasienio kontrolės punkte prie sienos su Rusijos Karaliaučiaus kraštu. Į Lietuvą jis važiavo asmeniniais reikalais.

Prašo suimti trims mėnesiams

Prokurorai iki šiol neatskleidė vyro tapatybės, bet neoficialiai teigiama, kad tai Rusijos pilietis Jurijus Melis. Ikiteisminiam tyrimui vadovaujančio Generalinės prokuratūros prokuroro Gintauto Paškevičiaus teigimu, sulaikytasis svarbus Sausio 13-osios byloje, todėl prašoma jį suimti trims mėnesiams, kadangi baiminamasi, jog jis gali pasislėpti nuo Lietuvos teisėsaugos.

G.Paškevičiaus teigimu, šis žmogus tarnavo Šiaurės miestelyje tankistų leitenantu ir dalyvavo žudynėse prie televizijos bokšto 1991 metų sausio 13-osios naktį. Praėjusių metų rugsėjį jam buvo skirtas suėmimas. 

J.Melis prašė jo nesulaikyti, motyvuodamas tuo, kad serga sunkia liga. Ar į tai bus atsižvelgta, kol kas nėra žinoma.

Bylos tyrimas artėja į pabaigą

Anot prokuroro, tiksliai nėra žinoma, bet Rusijos ambasada, prašiusi galimybės susitikti su įtariamuoju, galbūt jau buvo su juo susitikusi. „Įtariamajam gresia kaltinimai nusikaltimais žmoniškumui ir karo nusikaltimais. Galimas maksimalus kalėjimo terminas – iki gyvos galvos. Byla eina į pabaigą, prokuratūra yra baigusi ruošti visus Europos arešto orderius įtariamiesiems Sausio 13-osios byloje“, – teigė G.Paškevičius.

Prokuroro teigimu, tikimasi bylos tyrimą baigti jau kovo mėnesį.

Karaliaučiuje gyvenantis vyras turės galimybę susipažinti su įtarimais, kurių apimtis – apie 35 lapai, tuomet jam bus suteikta teisė duoti išsamius parodymus. „Tikimės, kad jo sulaikymas palengvins tyrimą“, – žurnalistams sakė G.Paškevičius.

Teismas savo sprendimą ketina paskelbti penktadienį, 13.30 val.

Važinėjo į Lietuvą kas savaitę

Įtariamojo advokatas Anatolijus Svila sakė, kad jo ginamasis teigia nieko nežudęs, tik būdamas tanko vadas iššovė tris kartus tuščiais šoviniais. „Daugiau parodymų jis nedavė“, – žurnalistams tvirtino advokatas.

„Kiek teko trupučiuką kalbėtis, jisai čia tarnavo 1991 metais per sausio įvykius, jisai ten dalyvavo, galimai ir prie Televizijos bokšto“, – sakė A.Svila.

„Jis yra pensininkas, 2010 metais išėjęs į pensiją dėl sveikatos būklės, maždaug kartą per mėnesį, kaip jis sakė šiandien teisme sprendžiant klausimą dėl kardomosios priemonės nustatymo, atvažiuoja kaip turistas. Čia perka vaistus, nes jis sunkiai serga antrojo tipo cukralige“, – kalbėjo A.Svila.

Anot advokato, liga greičiausia neturės įtakos teismui nustatant kardomąją priemonę, nes esą ir pats įtariamasis sutinkąs, kad neturi kur Lietuvoje, Vilniuje, gyventi, todėl sutiko su prokurorų siūlymu jį suimti trims mėnesiams. „Pernai sąraše padaugėjo įtariamųjų, atsirado ir jis, bet jis nežinojo esąs įtariamasis. Man atrodo, kad jam turėjo pranešti, nes kiek man yra žinoma, Lietuvos generalinė prokuratūra pranešė apie naują įtarimą už akių Rusijos Federacijos prokuratūrai, kuri turėjo pranešti tiems įtariamiesiems savo piliečiams. O dabar tai jam buvo staigmeną“, – apie savo ginamąjį sakė advokatas.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija BNS informavo, kad „įtariamajam Sausio 13-osios byloje buvo išduota trumpalaikė Šengeno viza“.

14 žuvusiųjų

1991 metų sausio 13-osios naktį Sovietų Sąjungos kariniams daliniams šturmuojant Vilniaus televizijos bokštą bei Radijo ir televizijos komiteto pastatą žuvo 14 žmonių, šimtai buvo sužeisti.

2011 metų liepą pagal Lietuvos išduotą Europos arešto orderį KGB karininkas Michailas Golovatovas buvo sulaikytas Austrijos sostinės Vienos oro uoste, bet nepraėjus nė parai paleistas. Lietuvos ir Europos Komisijos pareigūnai tuomet griežtai kritikavo Austriją, kuri tikino, kad jai trūko duomenų įtariamąjį perduoti Lietuvai.

Rusijos atstovybė paprašė susitikimo su sulaikytuoju, kurio tapatybė oficialiai kol kas neatskleidžiama. Tačiau, nepatvirtintais duomenis, tai – 45 metų Karaliaučiaus krašto gyventojas Jurijus Melis.

Rusijos ambasada paprašė susitikimo

Kaip praneša Rusijos naujienų agentūra ITAR-TASS, Rusijos atstovybė paprašė susitikimo su sulaikytuoju, kurio tapatybė oficialiai kol kas neatskleidžiama. Tačiau, nepatvirtintais duomenis, tai – 45 metų Karaliaučiaus krašto gyventojas Jurijus Melis.

„Ambasada pasirengusi suteikti Rusijos piliečiui visą būtiną teisinę pagalbą“, – Rusijos ambasados poziciją cituoja ITAR-TASS.

Atgailavo lankydamas sužeistus ukrainiečius?

Sausio 13-osios Nukentėjusiųjų draugijos vadovas Arnoldas Barysas sako, kad sulaikytas įtariamasis Sausio 13-osios byloje galėjo lankyti Lietuvoje gydomus ukrainiečius ir atgailauti dėl jaunystės poelgių.

„Man kol kas neaišku, ar čia tas, kuris ėjo lankyti, ar gal ir kitas. Mes aiškinsimės“, – BNS ketvirtadienį sakė A.Barysas.

Jis pasakojo, kad jo pavaduotojas ligoninėje lankė sužeistus ir gydomus ukrainiečius. Ten sužinojo, kad buvo kažkoks asmuo, kuris prisistatė buvusiu sovietų armijos kareiviu, dalyvavusiu Sausio 13-osios įvykiuose Vilniuje. Dabar atvyko į Vilnių atsiprašyti, nes gailisi, kad jaunystėje būdamas Sovietų armijos kareiviu, neprotingai elgėsi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius