Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 11 22

100 mlrd. litų – Ignalinos AE praradimo kaina

Naujųjų metų naktį amžiams sustos mūsų branduolinė elektrinė, galėjusi dirbti dar apie 20 metų. Kalbos, kad naujoji atominė jėgainė (tik ar ji bus?) gamins pigesnę elektros energiją, galutinai užtilo. Užtat netyla aistros, kiek kainuos ši energija po sausio 1 d. – to nežino nei Vyriausybė, nei Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija, nei Energetikos ministerija. O kokie bus mūsų visų praradimai, mokant už elektros energiją žymiai brangiau?
Nebeveikiantis reaktorius
Nebeveikiantis reaktorius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Tad šia skaudžia mums tema – du interviu su savo srities profesionalais. Pirmasis – su mūsų energetikos patriarchu Algirdu Stumbru, antrasis – su Viktoru Ševaldinu, Ignalinos atominės elektrinės (AE) generaliniu direktoriumi.

Algirdas Stumbras: „Ignalinos AE galėjo dirbti iki 2032 m.“

– Ar kas nors paskaičiavo, kiek Lietuva praranda, uždarius mūsų branduolinę jėgainę?

– 1999 m. Seime buvo patvirtinta Nacionalinė energetikos strategija (kiekvienas Seimas tokią tvirtina). Ir joje buvo tiesiai šviesiai pasakyta: „Bendri pirmojo bloko uždarymo neigiami padariniai šalies ekonomikai, preliminariai apskaičiuoti naudojant skirtingus makroekonominius modelius, gali siekti iki 40 mlrd. Lt“. Minėta fantastiška suma – skaičiuojant, be abejo, tų metų kainomis.

– O kiek „kainuos“ antrojo bloko uždarymas?

Gedimino Savickio/BFL nuotr./Ignalinos atominė elektrinė
Ignalinos atominė elektrinė

– Matyt, kai kas labai išsigando tų paminėtųjų milijardų, nes visose kitose energetinėse strategijose apie galimus bendrus nuostolius, sustabdžius antrąjį bloką, kalbama perdėm aptakiai arba iš viso nutylima. Skaičių jau nebepateikiama jokių! Mano skaičiavimais, šio bloko uždarymas Lietuvai kainuos dar daugiau – apie 60 mlrd. Lt. Tad bendra Ignalinos AE praradimo suma siekia apie 100 mlrd. Lt. O juk tai – ar ne trys mūsų nacionaliniai biudžetai?

– O ką mes gavome iš ES už jėgainės uždarymą?

– Bendra kompensacijų suma „sukasi“ apie 4,6 mlrd. Lt. Tad kiekvienas (net ir ne politikas) galime paskaičiuoti: ką gauname ir ką prarandame. Tiesa, būtina pridurti, kad kasmet iš ES mes gauname dar po kelis milijardus litų pagalbos. Bet ji visa (išskyrus žemės ūkį) skirta mūsų infrastruktūrai gerinti. Taip vakariečiai mūsų valstybėje lengvina sąlygas savo ekonominei ekspansijai, paversdami mus teritorija, kur vartojamos jų prekės bei paslaugos. O pinigai už tai ateity, be abejo, keliaus į Vakarus.

– Ar, uždarius Ignalinos AE, mums užteks elektros energijos?

– Kol kas – taip. Trys pagrindinės šalies elektrinės – Elektrėnų, Kauno šiluminės bei Kauno HE – per metus pagamina apie 12 mlrd kWt. Mums tereikia apie 10 mlrd. kWt. Tačiau kai kas jau dabar tvirtina, kad dalį tos energijos būtinai turėsime pirkti užsienyje? Kodėl?

Arba kitas aspektas: vis dar rekonstruojamojoje Elektrėnų HE (už Ignalinos AE uždarymui ES skirtas lėšas) žymiai ekonomiškiau deginti dujas, o ne mazutą. Grynai iš ekonominių pozicijų, neskaitant žymiai mažesnės taršos (be to, galime parduoti taršos leidimus kitoms šalims). Bet ne, V.Landsbergis vėl iškelia simbolinį klausimą, ar iš tikrųjų mes savo laisvę vertiname brangiau, nei pigias dujas? Aišku, rusiškas. Ir tuoj pat skaičiavimo mašinų specialistas A.Sekmokas, nūnai einantis energetikos ministro pareigas (pačioje ministerijoje, beje, nedirba nė vienas energetikas) duoda komandą pirkti mazutą!

– Kiek dar galėjo dirbti mūsų branduolinė jėgainė?

– Remiantis Rusijoje modernizuotų ir toliau sėkmingai dirbančių atominių elektrinių pavyzdžiais, mūsų jėgainė dar galėjo dirbti ilgai. Pirmasis blokas (paleistas 1983 m.) puikiausiai būtų gaminęs elektros energiją iki 2028 m., antrasis (paleistas 1987 m.) – iki 2032 m. Be abejo, jų modernizavimui būtų reikėję nemažų lėšų, tačiau elektrinės uždirbamos pajamos būtų buvusios keliolika ar keliasdešimt kartų didesnės.

Ir, beje, tuose pačiuose Vakaruose niekas neskambina pavojaus varpais, kad rusai modernizuoja savo atomines elektrines. O suomiai kasmet perka iš Sankt Peterburgo AE milijardus kilovatvalandžių elektros energijos ir prieš visą pasaulį didžiuojasi, kad vartoja tik ekologiškai švarią elektros energiją.

Viktoras Ševaldinas: „Rengiamės tik uždaryti elektrinę“

– Nuo sausio 1 d. iš elektros energijos gamintojų jūs tampate jos vartotojais. Uždaromos elektrinės gyvybingumui palaikyti jums kasmet reikės 170 mln. kWt elektros energijos. Iš kur gausite lėšų, ir ne tik elektros energijai pirkti?

– Tikimės, tai finansuos, kaip yra pažadėjusi, ES. Bendrija bent jau įsipareigoja finansuoti Ignalinos AE uždarymą 25 metus.

– Kas laukia jūsų darbuotojų?

Andriaus Ufarto/BFL nuotr./Viktoras Ševaldinas
Viktoras Ševaldinas

– Žinoma, kad darbo birža. Juk tūkstančiai branduolinės energetikos specialistų nelauks 6 ar 8 metų, kol ims veikti bent pirmasis blokas naujos atominės elektrinės Lietuvoje, Baltarusijoje ar Kaliningrado srityje. Tad žmonės jau dabar patys intensyviai ieškosi darbo. Štai kitąmet iš 2700 šiuo metu elektrinėje triūsiančių darbuotojų teliks 1900. Vėliau jų, aišku, dar mažės.

– Kas ištiks Ignalinos AE infrastruktūrą?

– Tai – ilgų dešimtmečių reikalas. Pirmiausia reikės išimti branduolinį kurą ir jį saugiai sandėliuoti. Tad pirmiausiai kuo greičiau turi iškilti tokio kuro saugykla (joks branduolinis kuras iš elektrinės nebus išvežtas), vėliau ateis savo eilė kitiems elektrinės įrengimams, galiausiai – elektrinės pastatams. Tad vietoj elektrinės ateityje bus įrengta specializuota branduolinių (ir šiaip radioaktyvių) atliekų saugykla. Taigi darbo čia bus dar dešimtmečiams, tik, aišku, jau ne branduolinės jėgainės eksploatavimo specialistams. Beje, jau dabar Lietuvos valdžia turėtų rūpintis: o kas gi dirbs būsimoje Visagino AE? Juk tokių specialistų per metus neparengsi. Mūsų dabartiniai branduolinės energetikos eksploatavimo specialistai arba bus susiradę darbą kitur, arba išėję į pensiją. O juk tokių darbuotojų reikės ne 10 ar 20.

– Stebuklo – kad ES pakeis savo nuostatą – tikriausiai jau nelaukiate?

– Šiuo metu laukiame oficialių Lietuvos Respublikos Vyriausybės bei Seimo nutarimų uždaryti Ignalinos AE.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius