Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 12 20

Savaitės skaitiniai: septyni įsimintiniausi 15min.lt tekstai

Nesibaigiantis svarbių ir mažiau svarbių naujienų srautas dažnai užgožia tekstus, kurie galėtų ilgiau prikaustyti skaitytojų dėmesį. Be to, ne kiekvienas skaitytojas turi galimybę kasdien sekti naujienas ir atsirinkti iš jų tai, kas geriausia. Šį šeštadienį, kaip ir praėjusį, – 7 įsimintiniausi 15min.lt tekstai per savaitę vienoje vietoje.
Ilgosios pertraukos metu pasveikintas Arvydas Sabonis
Ilgosios pertraukos metu pasveikintas Arvydas Sabonis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.
Temos: 1 15min

1. Rimvydas Valatka savo komentare, atsispirdamas nuo kultine tapusios Rasos Juknevičienės frazės apie oro uoste besimeldžiantį musulmoną, apžvelgia didžiausias savaitės keistenybes, kai viskas tarsi ir gerai, bet visokių minčių kyla.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Rimvydas Valatka
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Rimvydas Valatka

„Tamsus metų baigmės laikas adventas visai žmonių padermei, o lietuviams ypač, neša ir tamsius nušvitimus. Net kai išgirsti gerąją naujieną, kad Lukšių žemės ūkio bendrovės karvės mėnuo kaip miega ant puikių „Erri – Comfort“ čiužinių ir tik pirmą naktį traukėsi nuo jų atatupstos, o dabar jau gaudo kaifą, kyla įvairių tamsių minčių. Piktdžiuga kužda, kad ES šalyje kas ketvirtas lietuvis vis dar neturi dušo, o prispyrus gamtiniam reikalui pagoniškai tebebėga už tvarto“, – komentarą pradeda R.Valatka.

2. Skirmantas Malinauskas analizuoja naująjį Darbo kodekso projektą – ko siekia darbdaviai ir ko laukti darbuotojams?

123rf.com nuotr./Požiūris į darbuotoją
123rf.com nuotr./Požiūris į darbuotoją

Pakeitimais siūlomas paprastesnis įdarbinimas, išeitinių išmokų mažinimas iki mėnesio darbo užmokesčio (dabar gali būti iki šešerių mėnesių). Taip pat numatyta žodinė darbo sutartis. Tokia nuostata būtų užkertamas kelias tais atvejais, kai nesant rašytinės sutarties bandoma įrodinėti, kad darbo santykių visai nebuvo.

3. Dovilė Šeduikytė kalbina 60-metį švenčiantį legendinį krepšininką Sergejų Jovaišą.

Alfredo Pliadžio nuotr./Sergejus Jovaiša
Alfredo Pliadžio nuotr./Sergejus Jovaiša
Sergejus Jovaiša su Sovietų Sąjungos rinktine jau buvo laimėjęs gausybę medalių, kai ant kaklo Barselonos olimpinėse žaidynėse sužibo su Lietuvos rinktine iškovota bronza. Dabar gudriuoju lapinu pramintas buvęs garsus krepšininkas juokauja, kad nereikia ilgai galvoti, kuris laimėjimas yra brangiausias. „Pasididžiavimo jausmas, kai matai šalia JAV ir Lietuvos vėliavas, yra neišmatuojamas“, – ryškiausią karjeros laimėjimą mena dabartinis Seimo narys S.Jovaiša.

4. Jurgita Lapienytė aiškinasi, ko verta naujoji valdžios siūloma mokesčių reforma.

123 RF.com/Mokesčiai
123 RF.com/Mokesčiai
1,3 mlrd. eurų – maždaug tiek, skaičiuoja mokslininkai, kainuotų socialinės apsaugos reforma, po kurios bazinė pensija būtų pradėta mokėti iš biudžeto, būtų įvedamos mokesčių lubos. Tokiai sumai surinkti reikėtų daug papildomų pajamų. Kur jų gauti? Mokslininkai siūlo įvesti įvairių naujų mokesčių, kelti jau esamus ir, pavyzdžiui, atsisakyti lengvatų ūkininkams. Visa tai siūloma padaryti jau pavasarį. Verslininkams tokie ketinimai kelia šoką. Beje, tai jau antras šios Vyriausybės bandymas refomuoti socialinę apsaugą ir mokesčių sistemą. Pirmasis 2013 m. nugulė į stalčių.

5. Saulius Tvirbutas narplioja buvusios garsios dažų prekybos bendrovės „Srava“ žlugimo istoriją.

Šiaulių RAAD'o nuotr./Gaisras bendrovės „Srava“ sandėlyje
Šiaulių RAAD'o nuotr./Gaisras bendrovės „Srava“ sandėlyje
Dar prieš porą metų buvusi viena didžiausių dažų prekybos ir gamybos įmonių bendrovė „Srava“ po trijų didelių gaisrų vegetuoja. Įmonės savininkas Robertas Draskinis įsitikinęs, kad to būtų išvengęs, jei laiku gautų draudimo išmokas. Dėl to jis nusprendė bylinėtis su draudimo kompanija „If“. Ir reikalauja iš jos 18 mln. Litų. Šios atstovai savo ruožtu teigia, kad išmokos nemokamos dėl įtartinų gaisro aplinkybių, kurias tiria teisėsauga. Pareigūnai įtaria, kad du gaisrus sukėlė pats įmonės savininkas R.Draskinis.

6. Gruodžio 19-ąją Lietuvos krepšinio legendai Arvydui Saboniui sukako 50 metų.

Arvydo Sabonio infografika
Arvydo Sabonio infografika

Modestas Krukauskas ir Paulius Cubera surinko 50 faktų apie geriausią visų laikų Lietuvos krepšininką. Šie faktai – apie A.Sabonio pasiekimus sporte, jo gyvenimo pergales ir pralaimėjimus.

7. Dovilė Jablonskaitė pasakoja neįtikėtiną istoriją apie šeimą, kuri negalėjo turėti vaikų, tuomet įsivaikino du mažylius, o galiausiai susilaukė ir biologinio sūnaus

„Shuterstock“ nuotr./Laiminga šeima
„Shuterstock“ nuotr./Laiminga šeima

Žmogus planuoja, o Dievas juokiasi. Kai kam tai – tik tautosaka, o vilniečių Kybartų šeimai – kuo tikriausia gyvenimo realybė. Ilgus metus svajoję susilaukti vaikelio, jie galiausiai nusprendė: vieni kūdikiai gimsta iš pilvo, kiti – iš širdies. Todėl įsivaikino Saulę ir Kajų, o po dvejų metų šeimą aplankė ir gandrai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius