Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 11 11

Savaitgalio naktis: taksi niekur neveš

Papramogauti mieste ar svečiuose sumaniusiems vilniečiams pastaruoju metu namo dažnai tenka grįžti pėsčiomis. Išsikviesti taksi Vilniuje šeštadienio ir sekmadienio naktimis – tarsi dalyvauti loterijoje. Tačiau taksistai klientų nebrangina. Ir dar paauklėja: nereikia gerti – nereikės ir taksi.
Taksi
Savaitgaliais Vilniuje taksi neprisikviesi. / 15min.lt nuotr.

Į „15min“ redakciją paskambinusi vilnietė Solveiga papasakojo, kaip jai sekėsi išsikviesti taksi praėjusį šeštadienį. Su kompanija svečiuose vakarojusi moteris apie 2 val. ryto nusprendė vykti namo.

„Skambinome visais įmanomais taksi numeriais, tačiau visos linijos buvo užimtos. Vienu metu sužibo viltis – pagaliau atsiliepusi dispečerė išklausė, kad keliausime iš Žvėryno į Jeruzalę ir metaliniu balsu pareiškė: „Nevažiuosime.“ Paskambinus dar kartą tuo pačiu numeriu jau piktai riktelėjo: „Kiek čia skambinėsite?“. Ir nutrenkė ragelį. Beliko nakvoti pas draugus“, – pasakojo moteris. Kartu svečiuose viešėjusi kolegė atstumą iki namų Šeškinėje įveikė pėsčiomis.

Kita taksi bendrovių paslaugomis besinaudojanti vilnietė Rasa „15min“ patvirtino, kad išsikviesti taksi – laimės dalykas. Savaitgaliais linksmintis į miestą ji vyksta nerimaudama, nes nežinia, ar pavyks grįžti namo.

„Sykį dispečerė paklausė, ar sutinku pusvalandį laukti automobilio. Kai pasakiau, kad sutinku, ji tarsi pasityčiodama atšovė, kad taksi vis tiek neatvažiuos“, – pasakojo Rasa. 

Pačių vilniečių bėda

Taksi paslaugas teikiančių bendrovių atstovai nieko paguodžiančio vilniečiams pasakyti negali. Jie aiškina, kad bendrovės neturi tiek automobilių, kiek sulaukia iškvietimų tuo metu, kai vilniečiai masiškai linksminasi.

Sostinės taksi vežėjų asociacijos „Sosveta“ vadovas Romualdas Bieliauskas „15min“ teigė, kad tai, jog ne visiems vilniečiams pavyksta išsikviesti taksi, ne bendrovių, o pačių vilniečių bėda.

„Čia ne taksistų problema, čia visuomenės problema. Žmonės labai nori važinėti taksi, tai gal alkoholio per daug vartoja? Jeigu to nebūtų, galėtų važinėti savo automobiliais, – postringavo asociacijos vadovas. – Žinote, kariuomenėje yra pagrindinės pajėgos ir yra rezervas, o taksistai turi darbo grafikus ir dirbti daugiau negali. Tarp kitko, taksistai – taip pat žmonės, jie irgi nori pailsėti ir paišdykauti.“

Taksistais dirbti nesiveržia

R.Bieliausko teigimu, daugiausia taksi iškvietimų sulaukiama savaitgaliais nuo 22 val. vakaro iki 3 val. ryto. Jis tikino, kad savaitgalio naktimis Vilniuje dirba daugiau taksistų, nei darbo dienomis, tačiau, pasak jo, neįmanoma samdyti vairuotojų, kurie dirbtų tik savaitgaliais.

„Negalime penktadienį priimti žmogų į darbą, o pirmadienį jį atleisti. Normalu, kad vienu metu daugiau darbo, kitu – mažiau. Nuo to mes niekur nepabėgsime“, – dėstė asociacijos vadovas.

Anot R.Bieliausko, norinčių dirbti taksistais nėra labai daug dėl sunkaus ir pavojingo darbo bei mažų algų.

Per daug klientų

Taksi bendrovės „Ekipažas“ vadovas Andrejus Plisko „15min“ teigė, kad bendrovės darbuotojai stengiasi atvažiuoti į visus iškvietimus, tačiau pasitaiko savaitgalių, kuomet klientų antplūdis būna per didelis. Pašnekovo teigimu, įtempčiausiu laiku dispečeriai per valandą priima apie šimtą užsakymų.

Pasak A.Plisko, savaitgalio naktimis dirba dvigubai daugiau taksistų nei paprastai, tuomet į gatves išrieda apie pusė šimto bendrovės automobilių. „Įdarbinti daugiau vairuotojų galėtume, tačiau norinčiųjų nedaug. Yra laisvų vietų, mašinos stovi nenaudojamos, bet už tokias algas niekas nenori dirbti“, – pridūrė bendrovės vadovas.

Bendrovės „Martonas“ vadovas Ričardas Kriukovas „15min“ teigė, kad kartais savaitgaliais ir piko valandomis būna sunku atsiliepti į visus iškvietimus. „Tačiau nėra taip, kad nieko nespėtume. Būna, kad užimti iškvietimo telefonai, būna, kad klientams tenka palaukti. Tačiau savaitgaliais tai tetrunka kelias valandas, kol užsidaro Vilniaus barai“, – sakė jis.

Pasak „Martono“ vadovo, šeštadienio ir sekmadienio naktimis bendrovė į gatves meta visas pajėgas – tuo metu po miestą važinėja 80 taksi mašinų.

Gaudo tikrintojai

Sostinės taksistams šiuo metu nelengva. Vilniaus miesto savivaldybė kartu su Valstybine mokesčių inspekcija ir policijos pareigūnais nuo spalio iki lapkričio vidurio vykdo reidą, kurio metu intensyviai tikrinama, ar taksistai paiso nustatytų taisyklių.

Dažniausiai nustatomi pažeidimai – taksistai neturi skaitiklių patikrinimo pažymėjimų, civilinės atsakomybės draudimo, matomoje vietoje nėra tarifų lentelių.

Vilniaus savivaldybės Saugaus miesto departamento Viešosios tvarkos skyriaus vedėjo pavaduotojas Andžejus Dinikis „15min“ dar negalėjo pasakyti, ar tuo metu, kol vyksta reidas, sostinėje dirba mažiau taksistų. „Galbūt vairuotojų budrumas padidėjęs, jie, matyt, vengia teikti paslaugas, jei neturi reikiamų dokumentų“, – pridūrė jis.

Anot A.Dinikio, kol kas nė vienos taksi firmos licencija nėra sustabdyta. Savivaldybė nekaupia informacijos apie sostinėje dirbančių taksistų srautus.

Valdžia nori savo taksi

Sostinės meras Artūras Zuokas sumanė steigti taksi įmonę, kuri priklausytų sostinės savivaldybei.

Mero sudaryta darbo grupė dabar rengia planą, kaip tokią bendrovę reiktų įsteigti. Pagal brandinamą planą, ši bendrovė vežiotų ne tik vilniečius, bet ir aptarnautų merijos darbuotojus, tad savivaldybė galėtų atsisakyti tarnybinių automobilių.

Pasak spaudos, mintis įkurti tokią įmonę A.Zuokui kilo dėl to, kad merija gauna labai daug skundų dėl lupikaujančių taksistų bei senų, nusidėvėjusių automobilių. Meras apgailestauja, kad savivaldybė negali prižiūrėti taksi verslo Vilniuje, numatyti maksimalių keleivių vežimo tarifų, nes mūsų šalyje ši teisė suteikta Susisiekimo ministerijai. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius