Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Savanoriams Rytų Ukrainoje trūksta valstybės pagalbos

Judėjimo „Juodoji tulpė“ savanoriai beveik metus padėjo ukrainiečių karių šeimoms – ieškojo žuvusiųjų ir skubiai palaidotų arba tiesiog numestų karių kūnų. Atpažintus perduodavo artimiesiems, padėdavo juos perlaidoti. Tačiau, pasak savanorių, šiandien išseko ir jėgos ir suaukotos lėšos.
Pabūklas Ukrainos vėliavos fone
Pabūklas Ukrainos vėliavos fone / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Ukraina

„Abipus fronto linijos įvairiose vietose ieškojome masinėse kapavietėse palaidotų mūsų ukrainiečių karių, civilių ir juos ekshumavome. Ieškojome giminių. Mūsų misija kol kas sustabdyta, nes valstybė taip ir nesugebėjo suprasti, kad dingusiųjų paieška – ne artimųjų ar savanorių reikalas. Mirę herojai niekam nereikalingi, juolab valdžiai“, – sako Sergėjus Bratčukas, karo žurnalistas, judėjimo „Juodoji tulpė“ vadovas.

Ukrainos saugumo tarnyba skelbia apie tūkstantį du šimtus dingusių be žinios karių ir civilių, tačiau ekspertai įsitikinę, jog skaičiai yra kur kas didesni.

Gynybos ministerija yra pripažinusi, kad „Juodosios tulpės“ judėjimo savanoriai dirbo su jos žinia, tačiau pasak savanorių jokių kompensacijų už pavojingą misiją jie nėra gavę. Panorama užklausė ,kiek lėšų ministerija yra skyrusi dingusių karių paieškai – atsakymo negauta. Gynybos ministerija Ukrainos žiniasklaidai prieš savaitę yra pateikusi atsakymą, kad dingusių karių paieškai nebuvo skirta nė grivinos.   

Mūsų misija kol kas sustabdyta, nes valstybė taip ir nesugebėjo suprasti, kad dingusiųjų paieška – ne artimųjų ar savanorių reikalas.

„Sunkiausia buvo dirbti neutralioje teritorijoje arba priešakinėje fronto linijoje. Tuomet apie nieką negalvoji ir jau net nebaisu. Nes tau iš griuvėsių reikia ištraukti, pavyzdžiui, civilius – be žinios dingusias moteris ir grąžinti šeimoms. Vien šalia Dniepropetrovsko apie 200 iki šiol neatpažintų karių kapų“, – sako S. Bratčukas.

Buvęs savanorių bataliono „Aidar 1“  vadas Jevgenijus Dykis sako, kad Kijevas nesirūpina ne tik savanoriais, kurie iš kovos laukų nešė sužeistuosius ir žuvusius karius, gelbėjo civilius, bet ir savanorių batalionų kariais.

„Visuomenė nusivylusi dabartine valdžia, ypač savanoriai. Valdžiai kiekvienas ginkluotas ukrainietis, metantis iššūkį, tampa vos ne priešu. Manau, kad valdžia turi laiko nuo kelių savaičių iki kelių mėnesių rasti ryšį su visuomene. Mes artėjame revoliucijos link“, – teigia J. Dykis.

Oficialiai skelbiama, kad Rytų Ukrainoje žuvo beveik septyni tūkstančiai karių ir civilių, ekspertai mano, kad statistika netiksli – žuvusiųjų tris kart daugiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius