Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 06 28

Savanorystė Vilniaus pilių kultūriniame rezervate – proga prisiliesti prie valstybingumo šaknų

Lietuvos sostinės širdyje esantis pilių valstybinis kultūrinis rezervatas – itin svarbi vieta visai mūsų šalies valstybingumo istorijai. Mažiausiame, 1997 m. įkurtame šalies valstybiniame rezervate, užimančiame kiek daugiau negu 50 hektarų plotą, saugomos istorinį Lietuvos valstybės ir dvasinės kultūros centrą sudarančios Vilniaus pilys ir jų teritorija. „Jaunimo savanoriškos tarnybos“ projekte dalyvaujanti rezervato direkcija jaunimą kviečia prisiliesti prie kultūros ir gamtos vertybių puoselėjimo ir pažinimo.
Vilniaus arkikatedra 2014-ųjų vasarį.
Vilniaus arkikatedra 2014-ųjų vasarį. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Svajonių vieta istorijos ir kultūros mylėtojams

Kaip teigė Vilniaus pilių valstybinio kultūrinio rezervato direkcijos vyriausioji specialistė Ilona Šlepikienė, ši įstaiga yra „Jaunimo savanoriškos tarnybos“ projekto naujokė, savanoryste kurioje iki šiol buvo susiviliojęs vienas savanoris.

Kultūrinis rezervatas Lietuvos istorija ir paveldu besidomintiems savanoriams, norintiems prisidėti prie minėtojo paveldo apsaugos, siūlo įvairias veiklas, pradedant fiziniais darbais, baigiant darbu administracijoje.

Kultūrinis rezervatas Lietuvos istorija ir paveldu besidomintiems savanoriams, norintiems prisidėti prie minėtojo paveldo apsaugos, siūlo įvairias veiklas, pradedant fiziniais darbais, baigiant darbu administracijoje.

Istorinio Vilniaus centro pilių teritorijos priežiūra reikalauja daugybės pastangų, todėl čia pasiryžę savanoriauti jaunuoliai atlieka smulkius kraštovaizdžio tvarkymo darbus – renka šakas ir šiukšles bei gamina pinutes, kuriomis yra tvirtinami kalvų šlaitai, o taip pat atlieka ir kitas veiklas, kuriomis yra prisidedama prie rezervato kraštovaizdžio grąžinimo.

Ugdomas kultūrinis sąmoningumas

Po fizinės iškrovos grąžinant vietą, kuri laikoma Lietuvos valstybės lopšiu, savanoriai Vilniaus pilių valstybinio kultūrinio rezervato direkcijoje gali įgyti praktikos ir atlikinėdami įvairius administracinius bei kultūros paveldo objektų inspektavimo darbus, tiesa, prižiūrint specialistui.

„Savanoriai gali įgyti arba patobulinti tokias kompetencijas kaip mokėjimas mokytis, skaitmeninis raštingumas, socialinę ir pilietinę kompetencija. Taip pat ugdyti kultūrinį sąmoningumą ir raišką“, – paklausta, ką savanorystės šioje įstaigoje metu gali išmokti jaunuoliai, pasakojo I.Šlepikienė.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Gedimino pilis
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Gedimino pilis

Ji tikino, kad egzistuoja ne viena priežastis, kodėl savanoriai turėtų rinktis savanorystę būtent šioje įstaigoje.

„Vilniaus pilių teritorija – ypatinga vieta mūsų Tėvynės istorijoje. Čia – mūsų valstybingumo ištakos. Savanoriai turi puikią galimybę susipažinti su Pilių teritorijos ir joje esančių kultūrinių vertybių istorija, taip pat prisidėti prie šios unikalios vietos priežiūros ir tvarkymo bei dalyvauti įvairiuose edukacijos projektuose. Savanoriai padeda ir vykdomų ekskursijų metu“, – pasakojo įstaigos vyriausioji specialistė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius