-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 08 26

Savanorystės problemomis rūpinsis darbo grupė prie prezidentūros

Savanorių organizacijoms ir pavieniams savanoriams kylančiomis problemomis rūpinsis speciali prie prezidentūros kuriama darbo grupė.
Dalia Grybauskaitė pirmą kartą oficialiu vizitu lankėsi Klaipėdoje.
Dalia Grybauskaitė. / A.Kripaitės/15min.lt nuotr.

Apie tai ketvirtadienį po šalies vadovės Dalios Grybauskaitės susitikimo su nevyriausybinių organizacijų ir valdžios atstovais žurnalistams pranešė prezidentės atstovas spaudai Linas Balsys.

Anot jo, D.Grybauskaitės nuostata savanoriškos veiklos atžvilgiu – „absoliučiai teigiama“.

„Tai plati veikla, skirta ne sau, o visuomenės interesams atspindėti, vieni kitiems padėti. Tą dvasią, tą idėją prezidentė labai remia, labai palaiko ir visokeriopai skiria ir skirs savo globą ir visą paramą, kokia tik yra įmanoma jos kompetencijoje“, – tikino L.Balsys.

Pavyzdžiui, jei savanoris padeda močiutei plauti langus ir nukrenta nuo pastolių ir susižaloja, kas jį gina? – klausė Linas Balsys.Ketvirtadienį išklausiusi nevyriausybinių organizacijų atstovus, prezidentė konstatavo, kad šiuo metu nėra jokio aiškaus teisės akto, kuris apibrėžtų, kas yra savanoriška veikla, kokios sąlygos turi būti jai plėstis, kaip ta veikla gali būti reglamentuojama, finansuojama, kaip reiktų ją plėtoti, kad ji nebūtų formalizuota.

Be to, savanoriams, pasak L.Balsio, kyla problemų dėl socialinių garantijų.

„Pavyzdžiui, jei savanoris padeda močiutei plauti langus ir nukrenta nuo pastolių ir susižaloja, kas jį gina? Jis savanoris, dirba be atlyginimo, nepasamdytas grynai iš savo pasišventimo ir pasiryžimo“, – sakė L.Balsys.

Šalies vadovė siūlo steigti darbo grupę prie prezidentūros, kuri turėtų pateikti išvadas, kaip užtikrinti savanoriams socialines garantijas – esą tai gali būti teisės aktų pataisos, Vyriausybės sprendimai.

„(Darbo grupė – BNS) kvalifikuotai, profesionaliai ir, aišku, kaip įmanoma greičiau išanalizuos tas problemas, susistemins ir pateiks savo siūlymus prezidentei, ko reikėtų ateityje – ar reikėtų keisti įstatymus, ar reikėtų tobulinti finansavimo sistemą, ką reikėtų daryti, kad savanoriams būtų garantuotos tam tikros socialinio draudimo, sveikatos draudimo kažkokios sąlygos ar apimtys“, – teigė L.Balsys.

Su prezidente susitikę nevyriausybinių organizacijų atstovai žurnalistams teigė, kad Lietuvoje kol kas trūksta tradicijų savanorystei įtvirtinti, valdžios institucijos ne visada supranta šią veiklą – esą Darbo inspekcija, viešosiose įstaigose radusi čia dirbančių savanorių, juos kartais traktuoja kaip nelegalius darbuotojus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius