Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 07 23

Savivaldybė ketina reorganizuoti daugiabučių namų administravimą

Kauno miesto savivaldybė svarsto galimybę iš esmės pakeisti daugiabučių namų administravimo nuostatas ir leisti patiems gyventojams pasirinkti namų administratorius, jei jie nėra įkūrę bendrijos.
Kauniečiai miesto vadovams nuolat skundžiasi, jog jų gyvenamus daugiabučius administruojančios įmonės paslaugas ar darbus perka esą ne pačiomis mažiausiomis rinkos kainomis.
Kauniečiai miesto vadovams nuolat skundžiasi, jog jų gyvenamus daugiabučius administruojančios įmonės paslaugas ar darbus perka esą ne pačiomis mažiausiomis rinkos kainomis. / Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr.

Šiuo metu didžiausia dalis savivaldybę pasiekiančių skundų susiję su galimai neskaidriu daugiabučių administravimu ir gyventojų nepasitenkinimu.

„Didžiausia daugiabučių namų administravimo problema yra viešųjų pirkimų, statybų, remontų, avarijų likvidavimo procedūrų nereglamentavimas. Gyventojai skundžiasi užkeltomis darbų kainomis, surinktų  lėšų panaudojimo skaidrumo nebuvimu“, – teigė Kauno meras Andrius Kupčinskas.

Nauja tvarka palankesnė gyventojams

Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Ramūnas Gatautis ketvirtadienį pateikė naują daugiabučių namų valdymo tobulinimo programos koncepciją. Pasak R.Gataučio, pirmiausia reikia siekti, kad visi ar bent dauguma daugiabučių įkurtų savo gyvenamųjų namų savininkų bendrijas, kurios galėtų pačios samdytis licenciją turintį administratorių ir reikalauti iš jo atsakomybės.

Savivaldybė turėtų būti arbitru, kuris nustato administravimo taisykles. R.Gataučio teigimu, pavyzdžiu galėtų tapti Panevėžio miestas, kuriame visi daugiabučiai turi savo bendrijas, o tai padeda efektyviau spręsti pastatų eksploatavimo sunkumus.

„Santykiai tarp namo butų savininkų ir administratoriaus arba valdytojo turėtų būti apibrėžti sutartimis. Viena sutartis būtų sudaryta dėl pačių administravimo paslaugų tiekimo, o antrojoje būtų išvardintos paslaugos, kurias butų savininkai įsipareigotų pirkti iš administratoriaus. Namų administratoriai negalėtų priversti mokėti už paslaugas, kurių gyventojai nepageidauja“ ,– pabrėžė R.Gatautis.

Sieks išvengti monopolijų

Pasitarimo dalyviai diskutavo ir apie galimą reguliavimo mechanizmą, kuris slopintų daugiabučių namų administratorių monopolijų kūrimąsi. Daugiabučių namų valdymo tobulinimo programos koncepcijoje pabrėžta, kad kiekvienas namas (bendrija) privalėtų turėti Kaupiamąjį fondą, kuris būtų naudojamas bendrosios nuosavybės eksploatacijai ir atnaujinimui. Tam būtų atidaryta atskira sąskaita banke, o lėšų naudojimą  kontroliuotų gyventojų pasirinktas valdytojas. „Gyventojai turėtų teisę atsisakyti valdytojo paslaugų, jei matytų, kad darbai atliekami už per didelę kainą“, – akcentavo R.Gatautis.

Nauja tvarka įsigaliotų, jei jai pritartų Kauno miesto savivaldybės taryba. Artimiausiu metu ketinama surengti susitikimą su daugiabučius administruojančių įmonių atstovais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius