Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 05 26

Savo 100 dienų veiklą Vilniaus valdžia vertina teigiamai

Naujoji Vilniaus miesto savivaldybės valdžia jau apibendrino 100 dienų veiklos rezultatus. Apgailestaudami, kad dėl ekonominės situacijos negali pradėti naujų projektų, savivaldybės atstovai džiaugiasi galėdami grąžinti senos valdžios skolas ir laukia geresnių laikų idėjoms įgyvendinti.
Vilniaus meras Vilius Navickas
Vilniaus meras Vilius Navickas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Temos: 1 Savivaldybė

100 dienų dirbusi mero Viliaus Navicko vadovaujama naujoji savivaldybės komanda gyrėsi, kad savo tikslų siekia atsižvelgdama į miestiečių norus ir poreikius. Tyrimų bendrovės „Berent“ atliktas tyrimas parodė, kad pagrindinės Vilniaus problemos – transporto spūstys, miesto tvarkymas, nedarbas ir viešasis transportas.

Švarina miestą

Bene labiausiai naujoji savivaldybės komanda didžiavosi savo indėliu į miesto gražinimą. „Paskatinome pilietinę iniciatyvą „Vilnius – mano namai“. Nors tai nereikalauja investicijų, siekiame, kad vilniečiai labiau rūpintųsi savo miesto švara. Jau nuo birželio aštuonios reklamos bendrovės mieste nemokamai pakabins socialines reklamas, skatinančias siekti švaros“, – džiaugėsi V.Navickas. Jis taip pat minėjo, kad vykdomos įvairios akcijos. Akcijos „Švari veja“ metu jau užfiksuota apie 70 pažeidėjų, kurių augintiniai teršė aplinką, akcijos „Kiemuose ir gatvėse daugiau erdvės“ metu iš kiemų surinkti 359 neeksploatuojami automobiliai.

Siekiant švaros mieste sugriežtinta ir atsakomybė už švaros, atliekų tvarkymo taisyklių pažeidimus. Pažeidėjams patvirtintos nuobaudos siekia nuo įspėjimo iki 2 tūkst. Lt, o nesilaikant gyvūnų auginimo ir laikymo taisyklių – nuo įspėjimo iki 200 Lt. Meras pasigyrė, kad savaitgalį Gedimino prospekto ir Jakšto gatvių sankryžoje surašytas pirmasis Administracinių teisės pažeidimų protokolas dėl cigaretės nuorūkos numetimo.

Greičiau juda

Juda ir socialinio būsto klausimas. „Žinome, kad eilės yra milžiniškos, tačiau mes nedarome jokių apėjimų, viską vykdome sąžiningai ir iš eilės. Socialiniuose butuose jau apgyvendinome 100 šeimų  ir dar 80 planuojame apgyvendinti“, – sakė V.Navickas.

„Sprendžiame ir  transporto problemas. Pateikėme planą senamiestyje riboti eismą, tvarkyti automobilių statymo ir viešojo transporto problemas“, – sakė meras. Jo pavaduotojas Romas Adomavičius antrino, kad karpant viešojo transporto maršrutus, juos praretinant planuojama per šiuos metus sutaupyti apie 34 mln. Lt.

Valdžia kaip nuopelnus sau prisiskyrė ir verslo rėmimą. „Atsirado mobiliųjų ūkininkų turgelių, pratęsėme prekybinių kioskų nuomos sutartis.

Savivaldybės atstovai džiaugėsi ir savo darbu. „Kas dvi savaites rengiame miesto tarybos posėdžius. Kai anksčiau jie užsitęsdavo ir iki 9 valandų, dabar su pertraukomis trunka 3 val., o sprendimai priimami racionaliai“, – džiaugėsi meras.

Grąžina skolas

„Buvusi valdžia pridarė beveik 800 mln Lt skolų, kurios nuolat didėjo. Ji neskaidriai vykdė viešuosius pirkimus“, – sakė meras V.Navickas. Todėl, anot jo, naujoji valdžia privalo grąžinti skolas. „Pasirašyta 20 mln. eurų paskolos sutartis su Šiaurės investicijų banku. Šiuos pinigus panaudosime jau darbus atlikusioms įmonėms grąžindami skolas: 3,99 mln. eurų – pietiniam Vilniaus aplinkkeliui, 3,05 mln. – troleibusams ir autobusams įsigyti, 1,04 mln. – Gedimino prospekto rekonstrukcijai, 7,44 mln. – Ukmergės, Ateities gatvių ir Laisvės prospekto rekonstrukcijai, 2,33 mln. – Pilaitės prospekto statybai ir 2,15 mln. – magistralinės gatvės nuo kelio į Pilaitę iki Papilėnų gatvės ir viaduko statybai“, – vardijo meras.

Prie kiekvieno aptariamo punkto V.Navickas minėjo skaidrumą ir viešumą. Anot jo, naujoji komanda ieško finansiškai palankesnių sprendimų, skelbia naujų konkursų. „Daug pigiau pastatysime Balsių mokyklą. Sumažinome savivaldybės komisijų skaičių, kad žmonėms būtų mažiau biurokratijos. Nutrauksime sutartį su „Verslo uostu“, žmones jau iš jo perkėlėme atgal į savo patalpas“, – tikino V.Navickas.

Ateities planai

Nors kol kas 100 dienų dirbusi valdžia sako negalinti įgyvendinti jokių naujų idėjų, planų netrūksta. „Norime sutrumpinti detaliųjų planų tvirtinimo tvarką nuo 1–1,5 metų iki 6 mėnesių. Taip dokumentai mažiau strigs, bus mažiau biurokratijos“, – teigė V.Navickas. Jo pavaduotojas R.Adomavičius užsiminė, kad šiuo metu rengiama ir buitinių atliekų išvežimo tvarka. „Norime šią sistemą sutvarkyti iš esmės. Manome, kad reikėtų įvesti metinę rinkliavą, kuri siektų 70–80 Lt. Tada žmonės galėtų savo atliekas mesti į jiems patogius konteinerius, o už jų priežiūrą visiškai būtų atsakingos tik tos bendrovės, kurios užsiima atliekų išvežimu“, – apie planus pasakojo R.Adomavičius.

Neatmeta meras ir Gugenheimo muziejaus statybos galimybių. „Idėja gera, nes Vilniuje nėra kur eksponuoti pasaulinės svarbos meno dirbinių, tačiau savivaldybė prie šio plano neturi iš ko prisidėti“, – teigė V.Navickas.

Kaip jau pradėtus svarbiausius projektus meras įvardijo švietimo įstaigų rekonstrukciją, Nacionalinį stadioną ir vakarinį miesto aplinkkelį. „Ketiname šiemet sutvarkyti apie 100 mokyklų ir darželių, rasti investuotojų Nacionaliniam stadionui. Jei ne mes baigsime jį, tai, ko gero, taip ir stovės“, – sakė meras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius