-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 10 02

Scenarijus artėjant rinkimams: „darbiečiai“ trinktelės koalicijos durimis?

„Akivaizdu, kad „darbiečiai“ savo idėja dėl minimalios algos didinimo laikys įtampą valdančioje koalicijoje, ir neatmesčiau tokio scenarijaus, kad rinkimų akivaizdoje galimas trenkimas durimis“, – sako Seimo senbuvis liberalas Gintaras Steponavičius.
Valentinas Mazuronis
Valentinas Mazuronis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Tai, kad jo žodžiuose nemažai tiesos, patvirtino ir patys „darbiečiai“, ir jų oponentai valdančioje koalicijoje socialdemokratai, ir opozicijos atstovai. 

Tačiau ar Darbo partijai būtų naudinga prieš pat rinkimus trinktelėti koalicijos durimis ir kas tokiu atveju socialdemokratams bei „tvarkiečiams“ padėtų bent jau patvirtinti kitų metų biudžetą?

Dramos pabaiga – gruodžio mėnesį

„Tai, kad valdančioje koalicijoje nestinga įtampos, matėsi prasidedant Seimo sesijai, kai vienoje televizijos laidoje Seimo pirmininkė, „darbietė“ Loreta Graužinienė su socialdemokratų lyderiu, premjeru Algirdu Butkevičiumi tikrai ne unisonu kalbėjo apie naują politinį sezoną“, – pastebėjo G.Steponavičius.

Gruodžio pabaigoje, kai Seime bus tvirtinamas kitų metų šalies biudžetas, įvyks valdančiosios koalicijos dramos pabaiga, – G.Steponavičius.

Jis įsitikinęs, kad gruodžio pabaigoje, kai Seime bus tvirtinamas kitų metų šalies biudžetas, įvyks valdančiosios koalicijos dramos pabaiga.

Dar vienas, pasak G.Steponavičiaus, valdančiųjų įtampos dėmuo –Konstitucijos pataisa, liečianti per apkaltą iš prezidento posto nušalintą „Tvarkos ir teisingumo“ partijos lyderį Rolandą Paksą: „Vertinant pragmatiškus Darbo partijos interesus, aišku, kad jai geriau, jog R.Paksas nedalyvautų Seimo rinkimuose savo partijos sąraše. Nes abi šios partijos kovoja dėl panašaus elektorato“.

Jei „darbiečiai“ nuspręstų gruodį trinktelėti koalicijos durimis, jie, svarstė G.Steponavičius, tokiu būdu populistiškai rinkėjams parodytų, kaip kovoja dėl savo programos, kurioje nurodyta, jog būtina kelti minimalią algą ir pensijas.

Liberalai  nepaliktų socialdemokratų vienų?

Ar liberalai svarstytų galimybę padėti socialdemokratams patvirtinti kitų metų biudžetą, jei Darbo partijos atstovai Seime atsisakytų už jį balsuoti, kaip tą padarė vyriausybėje?

„Dar anksti apie tai kalbėti. Yra įvairių scenarijų, bet nei mes, nei kitos partijos apie tai kol kas nešneka“, – diplomatiškai kalbėjo G.Steponavičius.

Liberalų lyderis Eligijus Masiulis buvo atviresnis: „Tokiam biudžetui, koks parengtas dabar, mes nepritartume, bet, jeigu pamatytume, kad „darbiečiai“ griauna Seime balsavimą, tuomet svarstytume galimybę padėti valdančiajai koalicijai. Tačiau tik su sąlyga – kad bus atsižvelgta į mūsų pasiūlymus, kaip pakoreguoti biudžetą.“

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Eligijus Masiulis
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Eligijus Masiulis

Premjerui jau keliami ultimatumai

„Trys „darbiečių“ ministrai per vyriausybės posėdį nepritarė kitų metų biudžeto projektui, o jų lyderis Valentinas Mazuronis, apsilankęs pas premjerą A.Butkevičių, kėlė jam ultimatumus. Tai ar čia – ne rinkimų scenarijus?“ – nevyniodamas žodžių į vatą, sakė socialdemokratų senbuvis, Seimo vicepirmininkas Algirdas Sysas.

Kai Seimui buvo teikiama Darbo partijos rezoliucija dėl minimalios algos didinimo iki 1509 litų, konservatoriai iš tokio pasiūlymo tyčiojosi, bet, atėjus laikui balsuoti, ėmė ir balsavo už, – A.Sysas.

Svarstydamas, kaip bus gruodį balsuojama už kitų metų biudžetą, kuris gali tapti kertiniu valdančiosios koalicijos išbandymu, jis priminė kelis iškalbingus faktus: „Kai Seimui buvo teikiama Darbo partijos rezoliucija dėl minimalios algos didinimo iki 1509 litų, konservatoriai iš tokio pasiūlymo tyčiojosi, bet, atėjus laikui balsuoti, ėmė ir balsavo už.

Tai gal ir konservatorių galvose ne viskas gerai? Todėl neatmestina galimybė, kad, sulaukę gruodžio 23 d., kai jau teks balsuoti už biudžetą, kuriame „darbiečiai“ užsimanys įrašyti minimalios algos didinimą iki nerealaus dydžio, konservatoriai ims ir pabalsuos už tai. Tokiu atveju biudžete turėtume 200–300 mln. eurų skylę.“

Paklaustas, gal jau yra kokių ženklų, kad Darbo partija tariasi su konservatoriais dėl vieningo balsavimo, priimant kitų metų biudžetą, A.Sysas šyptelėjo: „Kaip sako Vytautas Landsbergis, kas galėtų paneigti?“

Darbo partija ir jos lyderis jaučiasi teisūs

Be užuolankų paklausus, kaip elgsis Darbo partija per balsavimą dėl biudžetą, jei valdantieji socialdemokratai su savo lyderiu A.Butkevičiumi priešakyje nesutiks kitais metais didinti minimalios algos iki 437 eurų, „darbiečių“ lyderis V.Mazuronis tvirtino tikįs, jog susitarti pavyks.

Nei mes – populistai, nei – šantažuotojai. Ir nenorime jais būti, – V.Mazuronis.

„Todėl, kad mes esame teisūs. Todėl, kad mūsų partijos nariai Seime sudaro beveik 40 proc. valdančiosios daugumos, o minimalios algos didinimas yra mūsų partijos programinis prioritetas. Jei kažkas iš valdančiosios koalicijos norės elgtis kitaip, tuomet reikės, kad už biudžetą balsuotų opozicija“, – neslėpė V.Mazuronis.

Komentuodamas politiniuose kuluaruose vis garsiau aptariamą scenarijų, kad „darbiečiai“ prieš biudžeto svarstymą gali trinktelėti koalicijos durimis, V.Mazuronis sakė: „Nei mes – populistai, nei – šantažuotojai. Ir nenorime jais būti. Turime savo nuostatas ir manome, kad jas galime įgyvendinti valdančiosios koalicijos pastangomis. Ir tai padarysime“.

Tegul R.Paksas eina į rinkimus  

„Ko gero, Seime yra daug mane mylinčių žmonių“, – juokavo V.Mazuronis, paklaustas, kiek tiesos parlamentarų kalbose, esą jis stengsis padaryti viską, kad nebūtų priimta Konstitucijos pataisa, suteikianti galimybę P.Paksui dalyvauti kitų metų Seimo rinkimuose.

Pasak V.Mazuronio, jo santykiai su buvusiu bendražygiu – geri, nors šiuo metu politinės pažiūros ir išsiskyrę.

„Pasakysiu atvirai – mano nuomone, kurią palaikė ir partijos frakcija Seime, reikėtų R.Paksui leisti dalyvauti rinkimuose ir baigti diskusijas šiuo klausimu. Tegul rinkėjai patys pasirenka, už ką balsuoti“, – teigė V. Mazuronis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius