Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 08 09

Šeduvos žydų memorialinis fondas nori miestui padovanoti muziejų

Šeduvos žydų memorialinis fondas ketina mieste savo lėšomis įrengti muziejų, kuriame būtų įamžintas holokausto aukų atminimas.
Rūdininkų skvere Vilniaus moksleiviai pagerbė žydų genocido aukas.
Rūdininkų skvere Vilniaus moksleiviai pagerbė žydų genocido aukas. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Radviliškio rajono savivaldybės Paveldosaugos skyriaus vedėjas Vytautas Simelis BNS sakė, kad savivaldybės taryba pritarė tokiam siūlymui ir Žvejų gatvėje įsipareigojo skirti muziejaus pastatui 15 arų žemės sklypą.

„Yra vykdomas didžiulis projektas – tvarkomos Šeduvos miesto žydų kapinės, numatyta prie šių kapinių pastatyti ir pastatą, kuriame būtų įkurtas muziejus. Kai muziejus bus įrengtas, savivaldybė įsipareigoja prisiimti eksploatacines išlaidas, skirti etatą muziejaus darbuotojui“, – sakė V.Simelis.

Pasak jo, planuojamas pastatas būtų iki 200 kv. metrų ploto.

V.Simelis tvirtino, kad šiuo metu fondas turėtų parengti muziejaus projektą ir jį įgyvendinti.

„Mes lauksime, kol mums bus įteikti raktai, tada muziejų perimsime“, – sakė jis.

Anot jo, Šeduvos žydų memorialinis fondas šiuo metu taip pat rūpinasi trijų masinių žydų kapaviečių tvarkymu Šeduvoje bei turi daugiau planų čia gyvenusios gausios žydų bendruomenės atminimo įamžinimui.

„Yra dvi vietos Liaudiškių miške ir viena Pakutenių miške. Tos masinės žudynių vietos yra prižiūrimos, yra paminklai, tvorelės. Bet jie žada iš pagrindų viską pertvarkyti, pastatyti naujus paminklus. Yra įvairių idėjų – ir apie Šeduvos žydų gyvenimą knygą parašyti, ir filmą sukurti“, – sakė jis.

Prieš Antrąjį pasaulinį karą Šeduvoje žydai sudarė beveik du trečdalius iš 3 tūkst. miestelio gyventojų, per karą buvo išžudyta beveik visa vietos žydų bendruomenė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius