Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 11 18

Seimas demonstruoja norą leisti prekiauti alkoholiu iki 24 val. (papildyta 13.12 val.)

Seime iki lemiamo etapo atkeliavo siūlymas ilginti prekybos alkoholiu laiką. Šiuo metu svaigalais mažmeninės prekybos įstaigose draudžiama prekiauti nuo 22 iki 8 valandos ryto. Tačiau Seimas po svarstymo pritarė siūlymui leisti prekiauti alkoholiu iki vidurnakčio.
Viešojo maitinimo įstaigomis virtusių „naktibarių“ veikla iš esmės nepakito – čia ir toliau galima įsigyti alkoholio, jį vartoti vietoje ar išsinešti.
Viešojo maitinimo įstaigomis virtusių naktibarių veikla iš esmės nepakito – čia ir toliau galima įsigyti alkoholio, jį vartoti vietoje ar išsinešti. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Už tokią Alkoholio kontrolės įstatymo pataisą pasisakė 60 Seimo narių, prieš buvo 39, susilaikė 17 parlamentarų. Iš nebalsavusių daugumą sudarė Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos atstovai.

Pataisos ilginti prekybos alkoholiu laiką iniciatoriai – Liberalų sąjūdžio nariai Erikas Tamašauskas, Audrius Endzinas. Jų siūlymą parėmė 30 parlamentarai.

(Papildyta 13.12 val.) E.Tamašauskas argumentavo, kad geriau kontroliuoti prekybą alkoholiu negu suteikti daugiau erdvės šešėlinei prekybai. Pasak jo, sutrumpinus alkoholio prekybos laiką išaugo ne tik alkoholio kontrabandos mastas, bet ir išpopuliarėjo naktinė prekyba, kai įvairios parduotuvės nakčiai virsta barais ir prekiauja alkoholiu. Esą naktį paaugliams tampa lengviau įsigyti alkoholio nei dieną. „Sutemus durys uždaromos dėl saugumo ir visi alkoholiniai gėrimai parduodami išsinešti pro langelį. Tokiose vadinamosiose viešojo maitinimo įstaigose niekas neprašo nei asmens dokumentų, nei teikia čekius“, – kalbėjo E.Tamašauskas.

Liberalų sąjūdžio atstovas tvirtino, kad mokesčių pajamos iš prekybos alkoholiu papildytų skylėtą biudžetą. „Kad ir kaip ten būtų, alkoholio pramonė taip pat yra mūsų pramonės dalis, kurios padėtį sunkmečiu mes dar labiau komplikavome“, – E.Tamašauskas. Jis tvirtino taip pat užregistravęs tris projektus, kurie sugriežtintų atsakomybę už alkoholio pardavinėjimą nepilnamečiams.

„Eurobarometro“ tyrimo duomenimis, 86 proc. vaikų Lietuvoje pasisakė, kad jiems labai lengvai prieinami tabako ir alkoholio gaminiai. Pro alkoholio ir alaus dėžes pardotuvėje negalima prieiti prie duonos, – baisėjosi V.V.Margevičienė.A.Endzinas piktinosi, kad parlamentarai, siekiantys pailginti prekybos alkoholiu laiką dėl ekonominės naudos, yra vadinami alkoholio pramonės statytiniais. „Aš alkoholį laikau blogiu. Bet manau, kad geriau blogį kontroliuoti ir surinkti iš jo pardavimo mokesčius. Dalį surinktų pinigų galima naudoti kovai su alkoholiu“, – sakė Liberalų sąjūdžio atstovas.   

Prekybos alkoholiu laiko ilginimo priešininkai akcentavo alkoholio daromą žalą, be to, ir taip esą gana didelį jo prieinamumą.

„Eurobarometro“ tyrimo duomenimis, 86 proc. vaikų  Lietuvoje pasisakė, kad jiems labai lengvai prieinami tabako ir alkoholio gaminiai. Pro alkoholio ir alaus dėžes pardotuvėje negalima prieiti prie duonos“, – kalbėjo konservatorė-krikdemė Vincė Vaidevutė Margevičienė. 

Anot socialdemokratės Birutės Vėsaitės, jeigu alkoholio prekybos laikas bus pailgintas iki vidurnakčio, tai būtų „vos ne mirties nuosprendis“ prekybos centrų darbuotojams, mat jiems būtų pratęstas darbo laikas.

B.Vėsaitės frakcijos kolega Algirdas Sysas prisipažino: „Nesu abstinentas, išgeriu.“ Tačiau politikas klausė, ar prekybos alkoholiu laiko ilginimas iš tiesų yra toks skubus klausimas, kad jį reikia būtinai spręsti dabar. „Tikrai per susitikimus su rinkėjais negirdėjau: duok man galimybę pasigert visą parą. Teko girdėt tik atvirkščiai“, – kalbėjo jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius