Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 05 15

Seimas ėmėsi pataisos, kuri prezidentui neleistų atsisakyti būti apklaustam

Seimas ėmėsi Baudžiamojo proceso kodekso pataisos, kuri prezidentui neleistų atsisakyti būti apklaustam ikiteisminiame tyrime.
Posėdis dėl generalinio prokuroro Dariaus Valio nušalinimo
Posėdis dėl generalinio prokuroro Dariaus Valio nušalinimo / BFL/Vyginto Skaraičio nuotr.

Pataisai ketvirtadienį po pateikimo pritarta 52 Seimo nariams balsavus už, 23 – prieš, 9 parlamentarams susilaikius. Svarstymas numatytas jau kitą savaitę, gegužės 22 dieną.

Opozicija siūlė dėl pataisos prašyti Vyriausybės išvados, tačiau tam nepritarta – 28 Seimo nariai buvo už išvados prašymą, 22 – prieš, 23 – susilaikė.

Už pataisą balsuoti raginusi „darbietė“ Virginija Baltraitienė tvirtino, jog ji nėra taikoma konkrečiai vienam asmeniui, dabartinei šalies vadovei Daliai Grybauskaitei.

„Aš nematau, kur čia gali būti problema, ir koks čia išskirtinumas ar pažeminimas, jei prezidentas liudys teisme. Aš siūliau nesusikoncentruoti į dabartinę esančią prezidentę, bet galvoti, ir ateityje kas bus, kokių gali būti ikiteisminių tyrimų. Ir kodėl prezidentas negali liudyti, duoti parodymų vienoje ar kitoje byloje. Aš manau, kad kaip ir kiekvienas žmogus prezidentas visų pirma yra pilietis, jokios pareigos neturi leisti jam neteikti parodymų teismams“, – kalbėjo V.Baltraitienė.

Konservatorius Arvydas Anušauskas tvirtino, kad kodekso pataisa taikoma būtent D.Grybauskaitei

Konservatorius Arvydas Anušauskas tvirtino, kad kodekso pataisa taikoma būtent D.Grybauskaitei, tai esanti spaudimo priemonė dėl jos pozicijos Darbo partijos ir „juodosios buhalterijos“ atžvilgiu.

„Šiuo atveju tai yra būtent vienam asmeniui, vienai bylai orientuota pataisa, užmirštant, arba priešingai, prisimenant ir mėginant daryti spaudimą dėl prezidentės pozicijos Darbo partijos ir jos bylos atžvilgiu“, – sakė A.Anušauskas.

Pataisą, kuri neleistų prezidentui atsisakyti būti paklaustam ikiteisminiame tyrime, inicijavo „darbietis“ Artūras Paulauskas, buvęs Darbo partijos kandidatas per prezidento rinkimus.

Parlamentaro parengta pataisa iš Baudžiamojo proceso kodekso išbrauktų nuostatą, kad prezidentas ikiteisminio tyrimo teisėjo gali būti apklausiamas tik jo sutikimu. Siūloma, kad valstybės vadovą būtų galima apklausti bet kuriuo atvejus – sutinka jis ar ne.

Tokią pataisą A.Paulauskas parengė netrukus, kai žiniasklaida pranešė, jog prezidentė Dalia Grybauskaitė atsisakė liudyti ikiteisminiame tyrime dėl valstybės paslapties atskleidimo.

Prokuratūra aiškinosi, kas žiniasklaidai pateikė Valstybės saugumo departamento informaciją apie Rusijos rengiamas informacines provokacijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius