-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2009 07 09

Seimas ėmėsi svarstyti algų karpymo klausimus

Ketvirtadienį Seimą pasiekė dar vienas Vyriausybės siūlymas karpyti valdininkų algas – siūloma bazinį dydį, nuo kurio skaičiuojamas atlyginimas, mažinti 5 proc. – nuo 475 Lt iki 450 Lt, taip pat proporcingai būtų mažinami pareiginiai koeficientai ir kvalifikacinių klasių priedai.
Išmokos
Valstybės tarnautojams siekiama sumažinti atlyginimus. / „15 minučių“/Egidijaus Jankausko nuotr.

Daugiau uždirbantiems valstybės tarnautojams, kariams, politikams ir teisėjams papildomai bus mažinami atlyginimas ir kvalifikaciniai klasių priedai. Numatoma, kad tarnautojams, kurių kategorija yra 11–15, pareiginiai koeficientai mažės 0,5 proc. kiekvienai aukštesnei kategorijai, o nuo 15 kategorijos – dar po 1 proc.

Šis sprendimas, jei jam pritars Seimas, galiotų iki 2011 metų. Ministrų kabinetas, remdamasis specialios iš Vyriausybės ir profesinių sąjungų atstovų sudarytos darbo grupės išvadomis, nutarė, kad atlyginimai daugiau nei 5 proc. mažės visiems valstybės tarnautojams, kurių kategorija yra 11-a ir aukštesnė.

Parlamentarai nepatenkinti

Parengtose Valstybės politikų, teisėjų, valstybės pareigūnų ir valstybės tarnautojų pareiginės algos bazinio dydžio įstatymo pataisose numatyta, kad nuo 11-os iki 15-os kategorijos tarnautojams po 0,5 proc. mažės pareiginiai koeficientai kiekvienai aukštesnei kategorijai, nuo 15 kategorijos – dar po 1 proc. Politikams alga kerpama daugiau – šalia 5 proc. sumažinimo atlyginimas mažės dar dešimčia procentų.

Šiems siūlymams priešinosi opozicija – pagrindiniais jų argumentais tapo „Sodros“ įplaukų sumažėjimas, perkamosios galios nukritimas bei tų pačių konservatorių balsavimas už bazinio dydžio didinimą iki 490 Lt 2007-ųjų liepos mėnesį.

Šedžius piktinasi trumpa konservatorių atmintimi

„Leiskite priminti, kad už 490 Lt bazinės algos dydį balsavo dabartinis premjeras Andrius Kubilius, ministrai Rimantas Dagys, Rasa Juknevičienė, frakcijos seniūnas Jurgis Razma – kodel taip staiga pasikeitė nuomonė? Tada jūs nieko nesiklausėte, jus tuometinis premjeras Gediminas Kirkilas įspėjo, kad biudžetas nepatemps šio padidinimo.  O jūs apsimetate, neva nežinojote, neva niekas jums nesakė“, – įsikarščiavęs aiškino socialdemokratas Andrius Šedžius.

Prieštaraujančius Seimo narius subarė premjeras Andrius Kubilius – esą taip jie tik bando išsaugoti savo gaunamą atlyginimą.

Parlamentarai šiuos ministrų kabineto siūlymus svarstys skubos tvarka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius