Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 11 13

Seimas iki 80 proc. padidino „Sodros“ mokamas ligos pašalpas

Seimas nutarė dukart padidinti ligos išmokas – nuo kitų metų į ikikrizinį lygį bus atkurtos ligos pašalpos už trečią–septintą nedarbingumo dienas, kai jas moka „Sodra“.
„Sodra“
„Sodra“ / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Už atitinkamas Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo pataisas ketvirtadienį balsavo 85, o susilaikė 4 Seimo nariai.

Seimas pašalpą padidino iki 80 proc. kompensuojamojo darbo uždarbio. Tam iš „Sodros“ biudžeto kitais metais papildomai reikėtų apie 115,4 mln. litų.

Nauja tvarka įsigalios tik susirgusiems nuo 2015 metų sausio 1-osios, o susirgusiems per paskutines 5 gruodžio dienas, pašalpos būtų mokamos pagal dabartinę tvarką.

Nauja tvarka įsigalios tik susirgusiems nuo 2015 metų sausio 1-osios, o susirgusiems per paskutines 5 gruodžio dienas, pašalpos būtų mokamos pagal dabartinę tvarką.

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto narys konservatorius Rimantas Jonas Dagys piktinosi, kad užuot kėlus pensijas, didinamos ligos išmokos.

„Atsisakome galimybės padidinti pensininkams pensijas 50 litų per mėnesį“, – teigė jis.  

R.A.Dagys prognozavo, kad padidėjusios ligos pašalpos nesumažins nedarbingumo pažymėjimų skaičiaus.

2013 metais buvo 582 tūkst. ligos išmokų atvejų, 2011–2012 metais – po 468 tūkst., o 2010 metais – 400 tūkst.

„Derėjo jautriau pasvarstyti, kur pirmiausia panaudoti kitais metais planuojamas papildomas „Sodros“ įplaukas“, – teigė Ekonomikos komiteto narys konservatorius Jurgis Razma.

Jis taip pat pasigedo saugiklių, kad padidinus ligos pašalpas, nesukčiautų nei darbuotojai, nei darbdaviai.

„Nerimą kelia, kad Vyriausybė nėra paskelbusi, kad surado kokių nors priemonių, kurios leistų rimčiau kovoti su sukčiavimais, nes dabar beveik atsiranda darbdavio ir darbuotojo bendras interesas susitarti ir vietoje to, kad darbdavys mokėtų algą, permesti mokėjimą „Sodrai“. Tokių reiškinių tikrai buvo ypač pagausėję prieškriziniu laikotarpiu, bet jie vėl gali išryškėti ir aš nematau, kad Vyriausybė būtų tam pasirengusi“, – teigė J.Razma.

Nuo 2009 metų gegužės 1 dienos už 3–7 nedarbingumo dienas „Sodra“ moka 40 proc., o nuo aštuntos – 80 proc. kompensuojamojo uždarbio dydžio ligos pašalpą. Pirmas dvi ligos dienas apmoka darbdavys – pašalpa sudaro 80 proc. vidutinio darbo užmokesčio. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius