Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2016 12 08

Seimas imasi siūlymo kitąmet baigti per krizę sumažintų pensijų kompensavimą

Seimas svarstys, ar metais anksčiau negu numatyta, baigti mokėti kompensacijas senatvės ir valstybinių pensijų gavėjams. Pinigai būtų išmokami 2017 metų kovą, o ne 2018-ųjų kovo mėnesį.
Senyvo amžiaus moteris
Senyvo amžiaus moteris / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto vadovas Stasys Jakeliūnas, be to, žada, kad kitais metais bus svarstoma galimybė kompensacijas išmokėti visų mirusių pensininkų, kurių pensijos buvo sumažintos per krizę, artimiesiems, nepriklausomai nuo mirties datos.

Pensijoms kompensuoti kitąmet papildomai reikės apie 41,6 mln. eurų, tačiau tokia pat suma sumažės lėšų poreikis 2018 metais.

Parlamentarai ketvirtadienį po pateikimo priėmė svarstyti „valstiečių“ Rimos Baškienės, S.Jakeliūno ir Ramūno Karbauskio parengtas Valstybinių socialinio draudimo senatvės pensijų ir valstybinių pensijų, sumažintų dėl draudžiamųjų pajamų turėjimo, kompensavimo įstatymo pataisas, kuriomis siekiama išmokas baigti mokėti 2017 metų kovo mėnesį.

Jokios rizikos nei skolos, nei deficito limitams nėra, – sakė S.Jakeliūnas.

„Jokios rizikos nei skolos, nei deficito limitams nėra“, – pristatydamas pataisas, sakė S.Jakeliūnas.

Dėl pataisų Seimas balsuos iki Kalėdų.

2016 metų birželį buvo išmokėta 33 proc. kompensuojamosios sumos, o likusias lėšas iki šiol planuota išmokėti 2017 ir 2018 metų kovą (atitinkamai 33 proc. ir 34 proc.).

Tuo pačiu metu būtų išmokamos ir senatvės bei valstybinės pensijos kompensuojamoji suma paveldėtojams, tačiau jie dėl to turėtų pateikti prašymą iki 2017 metų sausio pabaigos.

„Sodros“ duomenimis, per sunkmetį sumažintų pensijų kompensacijų nesulaukė 167 tūkst. pensininkų. Jie mirė iki 2014 metų gegužės 22 dienos, kai įsigaliojo įstatymas dėl kompensacijų, ir šios išmokos jų paveldėtojams nepriklauso.

S.Jakeliūnas linkęs pritarti, kad šios kompensacijos būtų išmokėtos: „Nereikėtų diskriminuoti žmonių, priklausomai nuo to, kada jie paliko pasaulį“.

Gelbėdamas finansinėje duobėje esančią „Sodrą“, Seimas 2010-2011 metais buvo „apkarpęs“ daugelį pensijų ir įvairių socialinių išmokų. Per krizę sumažintos pensijos pradėtos kompensuoti ketvirtąjį 2014 metų ketvirtį.

D.Grybauskaitė: greitesnis per krizę sumažintų pensijų kompensavimas yra sveikintinas

Prezidentė Dalia Grybauskaitė teigiamai vertina Seime pateiktą pasiūlymą metais anksčiau baigti mokėti kompensacijas senatvės ir valstybinių pensijų gavėjams.

„Ta skola, kuri yra užsilikusi, ji yra mūsų ir sąžinės skola prieš mūsų žmones. Krizė jau senai baigėsi ir ta skola, išties, liko. Todėl bet koks tempų pagreitėjimas, be abejo, turbūt yra sveikintinas, svarbu yra (finansavimo – BNS) šaltiniai, kaip jie bus rasti ir pagrįsti. Bet noras atsiskaityti su žmonėmis turbūt yra svarbus“, – ketvirtadienį Vilniuje žurnalistams sakė D.Grybauskaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius