Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 23

Seimas išsprendė V.Pranckiečio klausimą, bet ne etikos sargai

Du kartus balsavęs parlamentas leido Seimo pirmininkui Viktorui Pranckiečiui darbą tęsti toliau, tačiau Seimo Etikos ir procedūrų komisija su juo susijusių skundų kaip neaktualių neatmetė – savo kreipimąsi atsiėmė tik socialdemokratai.
Viktoras Pranckietis
Viktoras Pranckietis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Į Seimo etikos sargus anksčiau kreipėsi „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis. Jo įsitikinimu, V.Pranckietis supainiojo interesus, kai sušaukė Seimo valdybos posėdį bei balsavo dėl neeilinio Seimo posėdžio organizavimo, kuriame spręstas jo paties atstatydinimas.

Be to, neeilinio Seimo posėdžio metu, R.Karbauskio nuomone, buvo padaryta procedūrinių pažeidimų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

„Posėdžiui šališkai pirmininkavusi konservatorė Irena Degutienė atvirai ignoravo Seimo narių prašymus ir neteikė Seimui balsuoti Seimo narių siūlomų klausimų, balsus skaičiavo kitos sudėties, nei buvo Seimo patvirtinta, balsų skaičiavimo komisija“, – nurodė jis.

Tyrimą tęs

Praėjusią savaitę pradėtą tyrimą R.Karbauskio skundo pagrindu Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas Antanas Matulas siūlė nutraukti kaip nebeaktualų, tačiau parlamentarai tam nepritarė.

„Kadangi pareiškėjas savo skundo ar rašto neatsiėmė, tai mes turim apsispręsti, svarstom ar nesvarstom“, – trečiadienio posėdžio metu teigė „valstietė“ Aušra Papirtienė.

Komisija tyrimą nutarė tęsti, tačiau, atsižvelgdama į R.Karbauskio reikalavimą, pakeitė išvadų rengėją. Juo buvo paskirtas komisijos pirmininkas A.Matulas, tačiau R.Karbauskis pasipiktino Seimo nario viešais pasisakymais ir pareikalavo jį nusišalinti nuo išvadų rengimo.

„Aš nusišalinu kaip išvadų rengėjas. Visi turime būtų nepriekaištingos reputacijos. Ir jei dar kam yra įtarimų, sutinku, nusišalinu“, – kalbėjo A.Matulas.

Susipainiojo, kas ta opozicija

Nauju išvadų rengėju vietoje opozicionieriaus A.Matulo vieno balso persvara tapo Mišrios Seimo narių grupės narys Andrius Mazuronis. Tiesa, komisijoje kilo diskusija, ar jis atstovauja opozicijai.

Tai aš galiu būti ir opozicijos, ir valdančiųjų atstovas – kaip kada reikės. Taip?

„Tai aš galiu būti ir opozicijos, ir valdančiųjų atstovas – kaip kada reikės. Taip?“ – stebėjosi pats A.Mazuronis.

O etikos sargai atkirto, kad jis atstovauja ne opozicijai, o mažumai.

„[Būsi] nuo mažumos. Nuo sąžinės“, – šūkčiojo parlamentarai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Andrius Mazuronis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Andrius Mazuronis

Tirti R.Karbauskio skundą dėl to, ar V.Pranckietis nesupainiojo interesų, Seimo etikos sargai nutarė praėjusią savaitę. Jie gavo ir socialdemokrato Juliaus Sabatausko skundą, susijusį su perbalsavimu dėl V.Pranckiečio pareigų, tačiau, atrodo, jį atsiėmė.

„Kaip mane ką tik informavo frakcijos pirmininkas, sako, atsiėmėm“, – tikino A.Matulas.

Aiškinsis dėl teisėtumo

Komisija turės ištirti dar vieno „valstiečio“ Arvydo Nekrošiaus skundą. Pastarasis į Seimo etikos sargus kreipėsi po to, kai negalėjo dalyvauti neplanuotai sušauktame Seimo vadovybės posėdyje – jo metu parlamentarai leido organizuoti neeilinį Seimo posėdį ir svarstyti V.Pranckiečio atšaukimo klausimą.

A.Nekrošius valdybos posėdyje dalyvauti negalėjo, nes tuo metu pirmininkavo plenariniam posėdžiui. Jo kreipimąsi į etikos sargus pagarsino Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė.

„Seimo narys kvestionuoja paties valdybos posėdžio teisėtumą, nes jis buvo surengtas posėdžio metu. Jis tuo metu pirmininkavo posėdžiui ir fiziškai negalėjo dalyvauti. O statutas nustato normą, kad Seimo narys privalo dalyvauti padalinių veikloje“, – nurodė „valstietė“.

Dėl normos ji teisi – pagal Seimo statutą, Seimo narys privalo dalyvauti Seimo valdybos, kurios nariu yra, posėdžiuose. Tačiau statute taip pat rašoma, kad „Seimo valdybos sprendimai priimami, kai posėdyje dalyvauja ne mažiau kaip pusė valdybos narių“.

A.Nekrošius nieko nebūtų pakeitęs

Iš devynių narių valdybos posėdyje dalyvavo aštuoni: Seimo pirmininkas V.Pranckietis, opozicijos lyderis Julius Sabatauskas, „socialdarbiečiai“ Irena Šiaulienė ir Gediminas Kirkilas, „tvarkietis“ Remigijus Žemaitaitis, konservatorė Irena Degutienė, liberalas Jonas Liesys ir „valstietė“ Rima Baškienė.

Penkiems jų balsavus „už“, dviem „prieš“ ir vienam susilaikius, neeilinis Seimo posėdis įvyko.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Arvydas Nekrošius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Arvydas Nekrošius

Pagal Seimo statutą, valdyba sprendimus priima atviru balsavimu paprasta posėdyje dalyvaujančių narių balsų dauguma. Tad net jei A.Nekrošius būtų dalyvavęs valdybos posėdyje ir nepritaręs siūlymui organizuoti neeilinį posėdį, jis vis tiek būtų surengtas.

Praėjusią savaitę vykęs balsavimas dėl Seimo pirmininko atšaukimo iš pareigų žlugo, kai jame dalyvavo tik 11 parlamentarų. Balsavimas buvo pakartotas po to, kai Seimas pareiškė nepasitikėjimą balsų skaičiavimo komisija. Bet ir po jo V.Pranckietis postą išsaugojo – Seimo pirmininko atstatydinimui nebuvo reikiamų balsų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius