-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 03 30

Seimas leido toliau pardavinėti viliojančius rūkalų pakelius

Artimiausiu metu cigarečių pakuotės netaps vienodai baltos. Seimas nutarė toliau nesvarstyti šio siūlymo, nes jis esą prieštarautų Konstitucijai.
Rūkymas
Rūkymas

Parlamentaras Gediminas Navaitis siūlė įteisinti tvarką, kad Lietuvoje parduodami tabako gaminiai būtų supakuoti standartinėse baltose pakuotėse, ant kurių visa informacija pateikiama standartiniu vienodo dydžio šriftu, išskyrus informaciją apie rūkymo žalą.

Pasak G.Navaičio, šiuo metu tabako gaminius galima reklamuoti tik pardavimo vietose, todėl jais prekiaujančios kompanijos kuria vis patrauklesnes pakuotes, o jos esą itin vilioja nepilnamečius. „Jei pakuotės būtų standartinės, be subtilaus, akį patraukiančio dizaino, tiesioginė rinkodaros priemonė, pirmiausia nukreipta į vaikus ir paauglius, netektų savo įtaigumo, išnyktų telefonų ar kvepalų pakuočių dizainą imituojantys pakeliai, neliktų galimybės reklama vilioti paaugles, kurioms patrauklūs suapvalintais kraštais pakeliai, išmarginti rožinėmis gėlytėmis. Tuomet cigaretės būtų gaminamos tik tiems, kurie rūko. Baltasis pakelis panaikintų tabako netiesioginę reklamą“, – savo siūlymą anksčiau aiškino politikas.

Baltasis pakelis panaikintų tabako netiesioginę reklamą.Tačiau kelią šiam siūlymai užkirto Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas (TTK), kuris svarstė, ar tokia idėja neprieštarauja Lietuvos Konstitucijai, mat reikalavimas pardavinėti baltuosius pakelius galimai ribotų nuosavybės teisę į prekės ženklą, ūkinės veiklos laisvę ir šalies stojimo į Europos Sąjungą (ES) sutarčiai.

Pristatydamas komiteto išvadas jo pirmininkas Stasys Šedbaras pranešė, kad TTK nusprendė, jog G.Navaičio siūlomas reguliavimas nepažeistų nuosavybės į prekės ženklą teisės. „Tačiau manoma, kad vienos spalvos pakelis prieštarautų ūkinės veiklos laisvei, konkurencijos principams. Taip pat reikia priminti, kad stojimo į ES sutartis yra ir Konstitucijos sudedamoji dalis, o ES dokumentai tokio apribojimo nenumato“, – sakė S.Šedbaras.

Komiteto išvadai pritarė 40 parlamentarai, prieš buvo 9, susilaikė 19 Seimo narių. Atmesti komiteto išvadą balsavimu gali ne mažiau nei 71 Seimo narys.

Parlamentaras Egidijus Klumbys po balsavimo piktinosi, esą sprendimas, kad G.Navaičio siūlymas prieštarauja Konstitucijai, yra klaidingas.  Esą 46 svarbiausio šalies įstatymo straipsnis ne tik gina ūkinės veiklos laisvę, bet ir reglamentuoja, kad „valstybė reguliuoja ūkinę veiklą taip, kad ji tarnautų bendrai tautos gerovei“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius