Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 12 01

Seimas linkęs mažinti išmokas mirties atveju bei naikinti galimybę gauti kelias pensijas

Seimas linkęs panaikinti galimybę gauti kelias pensijas, atidėti pensijų dalies grąžinimą dirbantiems pensininkams, mažinti išmokas giminėms pensininko mirties atveju.
Senukai tapo savo pagalbininkų finansiniais rėmėjais.
Pensininkai / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Antradienį po svarstymo buvo pritarta įstatymo projektams, kuriais planuojama atidėti neišmokėtos pensijos dalies grąžinimą dirbantiems pensininkams bei invalidams iki 2012 metų.

Parlamentarai linkę panaikinti galimybes gauti kelias pensijas. Asmens pasirinkimu būtų mokama tik viena iš priklausančių valstybinių pensijų, išskyrus našlių ir našlaičių pensiją.  Jų gavėjai galės gauti dar vieną pensiją.

Taip pat numatoma pensininko ar šalpos gavėjo mirties atveju artimiesiems išmokėti pašalpą, lygią ne dviejų, o tik vieno ateinančio mėnesio dydžio pensijai ar pašalpai, bei einamo mėnesio pensiją, pašalpą ar pensiją, jei ji dar nebuvo sumokėta.

Palikta transporto išlaidų kompensacija neįgaliesiems – jiems, kaip ir iki šiol, kas mėnesį bus mokama 32 Lt.

Opozicija: pensininkas – ne jaunuolis, kuriam viskas prieš akis

„Pensininkas nėra tas jaunuolis, kuriam viskas prieš akis“, – savo nepritarimą pensijų dalies išmokėjimo atidėjimui demonstravo „darbietis“ Mečislovas Zasčiurinskas. Jis aiškino, kad pensininkai yra tie žmonės, kurie netaupo pinigų ir juos iškart išleidžia, taip didindami vartojimą, todėl negalima mažinti jų gaunamų lėšų.

Politikas prašė valdančiųjų pasakyti tiek jam, tiek kitiems Seimo nariams bei visai Lietuvos visuomenei, kur bus išleidžiami pensijų sąskaita sutaupyti pinigai.

Opozicija taip pat priešinosi išmokų mažinimui mirties atveju – esą taip rodoma visiška nepagarba mirusiajam, nes laidotuvės kainuoja brangiai ir jų nebus įmanoma deramai surengti.

„LEO LT naikinimo atveju  yra pinigų „NDX energijai“ išmokėti 680 mln. litų, o žmones graudinate, kad laidojimo pašalpoms pinigų nėra“, – piktinosi „darbietė“ Loreta Graužinienė.

Dalis oponentų pritarė tik vienam siūlomam „Sodros“ išlaidų taupymo planui – naikinti galimybę gauti kelias pensijas.

Socialdemokratų lyderis Algirdas Butkevičius pabrėžė, kad sumažinus pensijas iškart smuks vartojimas, nes pensininkai visas savo lėšas išleidžia.

Kubilius: negalime pensininkų interesų iškelti aukščiau nei kitų

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto (SRDK) pirmininkas Rimantas Jonas Dagys jam atkirto, kad negalima pasakyti, kur bus leidžiami tie pinigai, nes jų paprasčiausiai nėra. „Tai tas pats, kaip kad vyrui reikėų atsiskaityti žmonai, kur jis išleido atlyginimą, kurio jam neišmokėjo“, – ironizavo konservatorius.

Premjeras Andrius Kubilius dar kartą kreipėsi į opoziciją ir pabrėžė, kad socialdemokratai savo valdymo laiku ne pagal išgales padidino pensijas, o dabar imtųsi tokių pačių veiksmų, kaip ir konservatoriai.

Pasak jo, lietuviai yra solidari tauta, todėl negalima vienos kartos ar vienos socialinės grupės interesų iškelti aukščiau. „Negalime neproporcingai ginti pensininkų interesų dirbančiųjų sąskaita.  Taip pat negalima motinų interesų iškelti virš pensininkų. Kurios nors socialinės grupės sureikšminimas reikalauja kompensuojamųjų priemonių kitų sąskaita“, – aiškino Vyriausybės vadovas.

Planuojama, kad visi šie pakeitimai leistų per metus sutaupyti 34 mln. Lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius