-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2011 09 22

Seimas linksta toliau leisti vykdyti supaprastintus viešuosius pirkimus iš valstybės bei savivaldybių įmonių

Ketvirtadienį Seimas ėmėsi prezidentės teiktų Viešųjų pirkimų įstatymo pataisų, kuriomis buvo siūlyta viešinti visus pirkimus, sugriežtinama neskelbiamų derybų ar vidaus sandoriais vykdomų pirkimų tvarka ir atsakomybė už Viešųjų pirkimų įstatymo pažeidimus. Taip pat siūloma keisti Viešųjų pirkimų tarnybos pavaldumą.
Centai
Centai / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Seimas po svarstymo pritarė įstatymo pataisoms, pagal kurias Viešųjų pirkimų tarnyba taptų pavaldi ne Ūkio ministerijai, o prezidentei. VPT vadovas, Seimo nuomone, turėtų būti premjero teikimu ketveriems metams skiriamas ir atleidžiamas prezidentės.

Prezidentė siūlė VPT paversti atskira biudžetine organizacija prie Vyriausybės, kurios direktorių, finansų ministro teikimu, skirtų ir atleistų premjeras, tačiau Seimas nutarė kitaip.

Labiausiai parlamentarai ketvirtadienį susikibo dėl nuostatos, kad nebūtų galima neskelbti konkurso, kai paslaugos ar prekės perkamos iš valstybės ar savivaldybės įmonės.

Balsavimu nutarta šios prezidentės siūlytos nuostatos atsisakyti. Ekomonikos komiteto narys Kazimieras Kuzminskas argumentavo, kad uždraudus tokius supaprastintus pirkimus savivaldybėse, strigs tokie darbai, kaip kelių tvarkymas, nes konkurso skelbimas užims daug laiko.

Jam pritarė ir parlamentaras Julius Veselka, lygindamas tokį draudimą su draudimu gerti savo auginamos karvės pieną.

„Įsivaizduokime, kad ūkininkai turi po karvę ir visi turi skelbti po konkursą, kurį pieną gerti, nes iš savo karvės negali gerti. Negalėsi pirkti iš savo karvės, ją papjausi ir liks vienas karvės savininkas, kuris kels kainą“, – pavyzdį teikė J.Veselka.

Tuo tarpu kiti parlamentarai teigė, kad nepritardamas šiai prezidentės siūlytai pataisai Seimas sumenkina visas Viešųjų pirkimų įstatyme daromas pataisas ir palieka landas korupcijai.

„Specialiųjų tyrimų tarnyba, Konkurencijos taryba aiškiai sako, kad tokios išimtys palieka sąlygas korupcijai ir neskaidriems pirkimams. Netikiu, kad tokių vietinių pirkimų negalima sutvarkyti rengiant konkursus ištisai. Jei manome, kad mažų skylių užkamšymas sutvarkys visą sistemą, tai saviapgaulė“, – kalbėjo liberalas Petras Auštrevičius.

Pritaręs įstatymo pataisoms, po svarstymo Seimas Ekonomikos komitetą įpareigojo iki priėmimo stadijos dar patobulinti įstatymo pataisas taip, kad jame neliktų tokių neatitikimų, kaip numatytas VPT pavaldumas vyriausybei ir prezidentei, o atskaitomybė Seimui.

Keisti viešųjų pirkimų tvarką ir griežtinti kontrolę, pasak prezidentės, verčia įžūlus piktnaudžiavimas Viešųjų pirkimų įstatymo išimtimis, neskaidrūs sandoriai, nepakankamas viešumas ir neadekvačios sankcijos už šiuos pažeidimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius