-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 05 02

Seimas: Lukiškių aikštę sutvarkyti ir įamžinti kovotojus už laisvę būtina neatidėliojant

Seimas antradienį priėmė rezoliuciją „Dėl neatidėliotinų veiksmų siekiant sutvarkyti Lukiškių aikštę Vilniuje ir pastatyti kovotojų už Lietuvos laisvę atminimo įamžinimo memorialą Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio progai“.
Lukiškių aikštė
Lukiškių aikštė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Šiame dokumente, kaip informuoja Seimo Spaudos biuras, atsižvelgta į tai, kad Lukiškių aikštė Vilniuje formuojama kaip pagrindinė reprezentacinė Lietuvos valstybės aikštė su laisvės kovų memorialiniais akcentais.

„Tačiau praėjus aštuoniolikai metų nuo tai nustačiusio Seimo priimto nutarimo įsigaliojimo, nėra jokio aiškumo dėl Lukiškių aikštės sutvarkymo darbų užbaigimo iki Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio minėjimo. Vyriausybės skirto finansavimo nepakanka net būtiniausiems aikštės sutvarkymo darbams užbaigti, o kovotojų už Lietuvos laisvę atminimo įamžinimo memorialui lėšų iš viso neskirta. Taip pat atsižvelgiama į tai, kad idėjai 2018 m. vasario 16 d. Lukiškių aikštėje pastatyti ir atidengti paminklą „Per amžius kovojusiems ir žuvusiems už Lietuvos laisvę atminti“, kuriame yra numatyta vieta tautos ir valstybės simboliui Vyčiui, pritarė visuomeninės patriotinės organizacijos“, – rašoma pranešime apie priimtą rezoliuciją, kurią palaikė 91 Seimo narys.

Šia rezoliucija, kuria siekiama, kad iki 2018 m. vasario 16 d. būtų galutinai sutvarkyta Lukiškių aikštė Vilniuje ir pastatytas visų laikų kovotojų už Lietuvos laisvę ir nepriklausomybę atminimo įamžinimo memorialas, Seimas prašo Vyriausybės skirti papildomų lėšų Lukiškių aikštės sutvarkymo darbams užbaigti iki kitų metų vasario 16-osios.

Taip pat palaikoma Vyčio paramos fondo iniciatyva aikštėje pastatyti kovotojų už Lietuvos laisvę atminimo įamžinimo memorialą su Vyčio skulptūra.

„Kartu Seimas ragina Vyriausybę ir Vilniaus miesto savivaldybę, bendradarbiaujant su Vyčio paramos fondu, operatyviai spręsti visus organizacinius klausimus, susijusius su paminklo „Per amžius kovojusiems ir žuvusiems už Lietuvos laisvę“ pastatymu iki 2018 m. vasario 16 d.“, – teigiama pranešime.

Praeitą savaitę komisijos Lukiškių aikštės Vilniuje sutvarkymo klausimams koordinuoti pirmininkas, Vyriausybės kanclerio pavaduotojas Alminas Mačiulis sakė, kad Lukiškių aikštės sutvarkymas ir Laisvės kovų dalyvių įprasminimas iš darbotvarkės niekur nedingsta ir lieka prioritetiniu Vyriausybės uždaviniu. O sprendžiamas šis klausimas konsultuojantis su ekspertais bei specialistais iš protokolo, heraldikos, architektūros, kitų sričių, taip pat planuojama įtraukti plačiąją visuomenę, skirtingas jos grupes.

„Diskusijose jau ne kartą akivaizdžiai išsiskyrė skirtingos atskirų grupių nuomonės, matymas: nuo raitelio ant žirgo iki Gediminaičių stulpų Lukiškių aikštės centre – arba tiesiog tuščios erdvės žmonėms. Todėl buvo išgrynintas sprendimas rengti Vakaruose plačiai naudojamas atviras Projektų vystymo kūrybines dirbtuves, į kurias jau birželio 1 d. bus kviečiami visi norintieji siūlyti idėjas“, – po komisijos posėdžio prieš savaitę sakė A.Mačiulis.

Aikštė šiuo metu yra tvarkoma. Dėl paminklo kol kas nesusitarta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius