Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 07 20

Seimas nekantrauja giedoti himną

Tiek valdantieji, tiek Seimo opozicija viliasi po šios savaitės darbų ištrūkti bent mėnesį pailsėti. Tačiau neatmetama galimybė rugpjūtį, esant reikalui, surengti neeilinę sesiją.
Seimas
Seimas / Redo Vilimo/BFL nuotr.
Temos: 2 Himnas Seimas

Šią savaitę Seimas planuoja baigti beveik keturiomis savaitėmis pratęstą pavasario sesiją – plenariniai posėdžiai numatyti antradienį, trečiadienį ir ketvirtadienį. Jeigu pristigtų laiko, jėgų ar noro priimti svarbius sprendimus, sudėlioti paskutinius taškus, valstybės himną sugiedoti ketinama penktadienį. Prognozuojama, kad daugiausia aistrų virs dėl biudžeto ir pluošto mokestinių įstatymų pataisų, taip pat projektų, lemsiančių bendrovės LEO LT likimą. Parlamentarams teks narplioti ir kelis personalijų klausimus (Aukščiausiojo Teismo pirmininko, naujojo kariuomenės vado – aut.). Jei šie klausimai „užstrigs“, bus atidėti rudeniui.

Neatmetama galimybė, kad rugpjūtį teks rengti neeilinę Seimo sesiją. „Jei valstybėje atsirastų kokių nors neatidėliotinų reikalų, žinoma, greičiausiai tektų susirinkti“, – LŽ sakė Seimo pirmininko pirmoji pavaduotoja Irena Degutienė. Kol kas kitą mėnesį numatytas vienintelis – rugpjūčio 23– iosios iškilmingas posėdis, skirtas stalinizmo ir nacizmo aukoms atminti.

Prieš išsiskirstant parlamentarams, Seime turės prisiekti naujieji vėl premjeru paskirto Andriaus Kubiliaus Vyriausybės ministrai. Tikslios permainos dar nežinomos. Neabejojama, kad pamainos teks ieškoti socialinės apsaugos ir darbo ministrui Rimantui Dagiui. Jį turėtų pakeisti Tėvynės sąjungos– Lietuvos krikščionių demokratų (TS– LKD) frakcijos kolega Donatas Jankauskas.

Seimo opozicijos lyderis Valentinas Mazuronis mano, kad ypatingų emocijų dėl personalijų neturėtų kilti. „Jei nepavyks patvirtinti kariuomenės vado, nieko baisaus nenutiks, yra laikinasis“, – sakė politikas. Jis prognozuoja, kad Seimo daugumos balsais pavyks priimti ir biudžeto pataisas. Seimo Socialdemokratų frakcijos seniūnas Algirdas Butkevičius nuogąstavo, kad gali įstrigti kai kurios kartu su biudžetu svarstomos mokesčių įstatymų pataisos. „Įsivaizduokite, kas nutiks, jei biudžetas bus palaimintas, o mokesčių įstatymų pataisos, pagal kurias skaičiuojamas biudžetas – ne“, – sakė politikas. Socialdemokratas mano, kad ietys gali būti laužomos dėl Pridėtinės vertės mokesčio (PVM) įstatymo pataisų.

TS– LKD frakcijos seniūnas Jurgis Razma viliasi, kad koalicijos partnerius pavyks įkalbėti atidėti trijų PVM lygių taikymo idėją. „Tikiuosi jie suprato, kad dėl to biudžetas patirtų nemažai nuostolių“, – sakė R.Razma. LŽ rašė, kad liberalcentristai ir dabar jau suskilę „prisikėliečiai“ įvairioms prekėms ir paslaugoms siūlo taikyti trijų skirtingų PVM dydžių tarifą. Paklaustas, ar bus laikomasi Vyriausybės siūlymo PVM didinti 2 proc., J.Razma prisipažino iš anksto nenorįs „sudėti galutinių štrichų“. „Kai Vyriausybė patikslins biudžetą, teks priimti lydinčiuosius įstatymus, kurie atitiktų tą tikslinimą. Tai ir bus Permainų koalicijos pritarimas mūsų Vyriausybei“, – sakė J.Razma. Antrasis, patikslintas biudžeto svarstymas, Seime numatytas rytoj po pietų.

„Manau, kad Seimo nariai iš tiesų pavargo. Darbotvarkės buvo intensyvios, o per posėdžių pertraukas dar teko dalyvauti komitetų posėdžiuose“, – sakė I.Degutienė. Jai pritarė ir A.Butkevičius, teigdamas, kad politikams, nenorintiems privelti klaidų, retsykiais pravartu pravėdinti galvas. „Kokių nors nuovargio požymių tikrai nepastebėjau“, – teigė J.Razma.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius