-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 07 17

Seimas neleido partijoms už savus pinigus pirkti bet ko ir bet kaip

Seimas ketvirtadienį tik per plauką neatmetė prezidentės veto ir paliko galioti iki šiol buvusią tvarką, kai net pirkdamos prekes ir paslaugas ne iš biudžeto, o iš nario mokesčio surinktų lėšų, politinės partijos privalo organizuoti viešuosius pirkimus.
Konkurso laimėtoja liko tik viena bendrovė, su kuria bus sudaroma sutartis.
Viešieji pirkimai / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Birželio pabaigoje Seimas buvo nusprendęs, kad tokia tvarka pernelyg sudėtinga, ir priėmė socialdemokratės Birutės Vėsaitės teiktas pataisas, pagal kurias partijoms būtų leista už savus pinigus pirkti bet ką ir bet kaip.

Tačiau prezidentė Dalia Grybauskaitė įstatymą vetavo teigdama, kad jos sudaro prielaidas korupcijai, apsunkina politinių partijų lėšų naudojimo kontrolę. Neigiamai pataisas vertino ir Viešųjų pirkimų tarnyba.

Ketvirtadienį Seimas iš naujo svarstė prezidentės grąžintą įstatymą. Už tai, kad prezidentės veto būtų atmestas, balsavo 70 Seimo narių – vos vienu per mažai, kad partijoms būtų leista su savais pinigais elgtis kaip tinkamoms.

Kitu balsavimu nutarta palikti galioti iki šiol galiojusią tvarką, kai viešieji pirkimai partijoms buvo privalomi visada, išskyrus perkant reklamą per rinkimų kampanijas.

Dauguma pasisakiusių dėl įstatymo Seimo narių pripažino, kad šiuo metu viešieji pirkimai yra pernelyg sugriežtinti. Tačiau opozicijos politikai pabrėžė, kad tvarkas supaprastinti reikėtų visiems pirkėjams vienodai, neišskiriant partijų.

„Tvarkietis“ Petras Gražulis pats pažadėjo rudenį pateikti pataisas, kurios leistų biudžetinėms įstaigoms iki 1 tūkst. litų pirkti be viešųjų pirkimų reikalaujamo konkurso.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius