Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 04 07

Seimas nesvarstys siūlymo pratęsti Ignalinos jėgainės veiklą

Seimo antradienį nesvarstys Tvarkos ir teisingumo frakcijos narių parengto įstatymo projekto dėl Ignalinos atominės elektrinės antrojo bloko darbo pratęsimo.
Ignalinos atominė elektrinė
Ignalinos atominė elektrinė / Gedimino Savickio/BFL nuotr.

Tokį sprendimą Seimas priėmė tvirtindamas plenarinio posėdžio darbotvarkę: už projekto išbraukimą iš darbotvarkės balsavo 69 Seimo nariai, prieš – 32, o susilaikė 11 parlamentarų.

Nesvarstyti projekto pasiūlė Tautos prisikėlimo partijos narys parlamentinės Atominės energetikos komisijos pirmininkas Rokas Žilinskas.

„Tvarkiečių“ frakcijos vadovas Valentinas Mazuronis BNS piktinosi tokiu R.Žilinsko elgesiu: „Juk jis yra vadovas tokios komisijos, kuri turi kaip tik stumti šiuos reikalus, ginti pratęsimo idėją“.

"Tvarkiečiai" buvo surinkę pakankamą skaičių parlamentarų parašų, reikalingų, kad Seimas be eilės imtųsi projektą dėl jėgainės veiklos pratęsimo svarstyti.

Įvertinęs „tvarkiečių“ parengtą projektą, Seimo Teisės departamentas pareiškė, kad jis prieštarauja Konstitucijai.

Esant tokiai Seimo teisininkų pozicijai prieš projektą pradedant svarstyti Seime savo išvadą dėl atitikimo Konstitucijai turi pareikšti parlamentinis Teisės ir teisėtvarkos komitetas.

Jeigu komitetas nutars, kad projektas gali ir neprieštarauti Konstitucijai, jo imsis Seimas. Teisės ir teisėtvarkos komitetui nusprendus kitaip, projektas turės būti taisomas, jeigu to nebus padaryta – jis guls į archyvą.

Pernai Vyriausybei nepavyko susitarti su Europos Komisija, kad IAE veikla būtų pratęsta po 2009-ųjų. Įsipareigojimas uždaryti jėgainę šių metų pabaigoje įrašytas ES stojimo sutartyje.

Tvarkos ir teisingumo frakcijos nariai pateiktame projekte siūlo pratęsti Ignalinos atominės elektrinės antrojo bloko darbą iki techniškai saugių terminų. Anksčiau minėta, kad toks terminas yra 2012 metų vidurys.

Taip pat siūloma įpareigoti Ignalinos atominės elektrinės vadovybę sudaryti sutartis su tiekėjais dėl branduolinio kuro pirkimo, kuris užtikrintų antrojo bloko darbą 2010 metais ir numatyti lėšas, reikalingas kuro pirkimui, bei kitoms reikmėms.

Pirmasis Vakaruose nesaugia laikomos Ignalinos atominės elektrinės reaktorius buvo sustabdytas 2004-ųjų gruodžio 31-ąją vykdant Lietuvos įsipareigojimus Europos Sąjungai – jie numato, jog elektrinė turi būti visiškai sustabdyta šių metų pabaigoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius