Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 11 22 /17:23

Seimas netikėtai pritarė siūlymui uždrausti remti partijas ne tik verslininkams, bet ir fiziniams asmenims

Seimo nariai antradienį svarstydami prezidentės Dalios Grybauskaitės siūlymą uždrausti juridiniams asmenims remti partijas, netikėtai pritarė grupės parlamentarų pateiktai pataisai, pagal kurią partijų negalės remti ne tik juridiniai, bet ir fiziniai asmenys. Tai reiškia, kad jos turės būti finansuojamos tik iš valstybės biudžeto.
Seimo posėdis
Seimo posėdis / BFL/Tomo Lukšio nuotr.

Po šio sprendimo kai kurie Seimo nariai atrodė apstulbę. Audito komiteto pirmininkė Loreta Graužinienė paprašė atidėti Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo bei finansavimo kontrolės įstatymo pataisų svarstymą, nes Seimui pritarus tokiai nuostatai, įstatymo pakeitimo projektas pasikeitė iš esmės. Pagal Seimo statutą, jis turi būti grąžinamas iš naujo svarstyti pagrindiniam komitetui.

Už opozicijai priklausančių parlamentarų Valerijaus Simuliko ir Edvardo Žakario pasiūlymą, kad fiziniams asmenims irgi būtų draudžiama aukoti partijoms, balsavo 59 Seimo nariai, 2 buvo prieš, 25 susilaikė.

„Man tenka apgailestauti, kad Seimas pasielgė labai savanaudiškai. Dabar bus taip, kad save rinkimuose išsikelti ketinę politikos naujokai rinkiminei kampanijai nebegalės skirti nė lito“, – kalbėjo Audito komiteto pirmininkė L.Graužinienė.

Liberalcentristas Algis Čaplinkas taip pat neslėpė pasipiktinimo Seimo sprendimu. „Anksčiau jokių kalbų nebuvo apie draudimą remti partijas fiziniams asmenims. Dabar, beje, visai netikėtai priėmę pataisą giliai įklimpsime. Mes nežinome, kiek biudžeto lėšų reikės, manau, viskas suveliama sąmoningai, kad įstatymo pataisų visai nebūtų“, – kalbėjo jis.

Prezidentės D.Grybauskaitės Seimui pateiktose pataisose buvo siūloma juridiniams asmenims remti partijas, o fiziniams asmenims perpus – nuo 20 iki 10 vidutinių mėnesinių darbo užmokesčių (VMDU) – sumažinti maksimalios aukos sumą. Šiose pataisose taip pat siūloma panaikinti prievolę dalį partijų patirtų rinkimų kampanijos išlaidų kompensuoti iš biudžeto.

Audito komitetas į įstatymo projektą įtraukė nuostatą, kad gyventojai pasirinktai partijai galėtų papildomai pervesti 0,5 proc. sumokamo gyventojų pajamų mokesčio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius