Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 09 20 /11:26

Seimas neuždraudė rūkyti balkonuose

Seimas antradienį neuždraudė rūkyti daugiabučių namų balkonuose ir šalia daugiabučių.
Rūkanti moteris balkone
Rūkanti moteris / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Rūkymas

Už Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pataisas balsavo 37, prieš buvo 22 Seimo nariai, susilaikė 25 parlamentarai, todėl įstatymas nebuvo priimtas.

Labiausiai draudimui rūkyti balkonuose priešinosi liberalai. Jie tikino, kad tuomet reikėtų drausti namuose kepti žuvį ar deginti kvapias žvakes.

Nenustebsiu, jei ateis laikas drausti raugti kopūstus balkone bačkoje, – sakė E.Gentvilas.

„Nenustebsiu, jei po šito sprendimo ateis kitas sprendimas uždrausti raugti kopūstus balkone. Žinome klasišką Tyntos dainelę „Suvalgysiu kopūstus balkone". Taigi smirdi šitie kopūstai“, – kalbėjo Liberalų sąjūdžio frakcijos vadovas Eugenijus Gentvilas.

Tuo tarpu už draudimą pasisakė konservatoriai, socialdemokratai ir „darbiečiai“.

Darbo partijos atstovas M.Zasčiurinskas teigė, kad draudimui rūkyti balkonuose prieštarauja tik tabako pramonės atstovų paveikti Seimo nariai, o rūkaliai nuodija savo kaimynus, todėl būtina juos tramdyti.

„Visi supranta, kad gadinti orą viešoje vietoje yra nemandagu ir net pavojinga“, – sakė jis.

Konservatorius Kęstutis Masiulis tikino, kad rūkantieji balkonuose kenkia kaimynams ir tokių skundų yra labai daug.

„Jei žmonės galėtų susitarti patys tarpusavyje, tai būtų geriausia, tačiau kai kurie kaimynai ima ir neatsižvelgia į kitus, rūko. Tiems žmonėms, kurie nenorės taikstytis, atsiras instrumentas“, – sakė jis.

K.Masiulis tikino, kad jau dabar draudžiama rūkyti kavinėse, o namuose triukšmauti, ir niekas nesako, kad čia per dideli draudimai.

Visi supranta, kad gadinti orą viešoje vietoje yra nemandagu ir net pavojinga, – sakė M.Zasčiurinskas.

„Netolerancija nesveikam poelgiui turėtų plisti“, – sakė jis.

Pagal Seimo atmestas pataisas buvo siūloma drausti rūkyti balkonuose ir vietose, teritorijose arčiau negu 10 metrų spinduliu apie daugiabučius gyvenamuosius namus.

Už rūkymą balkonuose ir šalia daugiabučių siūlyta bausti bauda iki 50 eurų.

Tačiau Seimo nariai abejojo, ar policija turėtų pajėgų sugaudyti kiekvieną rūkalių. Be to, neaišku, kaip policijai reiktų pasiekti penktame aukšte dūmą traukiantį pilietį.

Liberalas Andrius Mazuronis tikino, kad Policijos departamentas jau dabar neturi pajėgų reaguoti į smurtą artimoje aplinkoje, o tokiais sprendimais dar būtų priverstas gaudyti įskųstus kaimynus.

„Seimas niekaip nesureguliuos santykių tarp žmonių. Visų atvejų į įstatymus neįrašysime ir nebandykime to daryti“, – teigė jis.

Pasak liberalo Kęstučio Glavecko, šis siūlymas būtų pirmasis Lietuvos žingsnis į Singapūro valstybę, kurioje už rūkymą ar išspjautą gumą gatvėje gresia 1000 dolerių bauda.

„Jei mes norime sukurti draudimų valstybę, tai uždrauskime rūkyti ir balkonuose“, – sakė K.Glaveckas, jis pridūrė, kad tik Papua Naujojoje Gvinėjoje draudžiama rūkyti įsilipus į palmę.

Žaliųjų partijos atstovas Linas Balsys tikino, kad su tokiais įstatymais Lietuva taikytųsi patekti į keisčiausius draudimus turinčių šalių sąrašą.

Po to, kai įstatymas buvo nepriimtas, Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė pareiškė, kad kovoti su rūkymu Seimas turėtų pradėti nuo savęs ir pasiūlė panaikinti prie Seimo posėdžių salės įrengtas rūkyklas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius