Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 11 16

Seimas nusprendė, kad E.Žiobienė turi dirbti toliau (Papildyta 14.50 val.)

Seimas antradienį atmetė vaiko teisių apsaugos kontrolierės Editos Žiobienės prašymą trauktis iš pareigų.
Edita Žiobienė
Edita Žiobienė / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Seimo pirmininkė Irena Degutienė pateikė Seimui nutarimo projektą dėl vaiko teisių apsaugos kontrolierės E.Žiobienės atleidimo iš pareigų pačiai prašant. Atsistatydinimo pareiškimą ji parašė dar spalio 20 dieną.

Tačiau už tai, kad nutarimą reikia svarstyti, pasisakė vos 31 Seimo narys, prieš balsavo 33, susilaikė 33 politikai. Balsuojant, ar Seimui pateiktą nutarimą tobulinti, ar atmesti, dauguma pasisakė už atmetimą. 

(Papildyta 14.25 val.) Po balsavimo E.Žiobienė neslėpė nustebimo. „Tokiam variantui tikrai nesiruošiau, nes įstatyme pasakyta, kad atsistatydinimo pareiškimą turiu teikti Seimui ir Seimas apsisprendžia. Mano supratimu, balsavimas šiuo atveju turėjo būti formalus“, – kalbėjo kontrolierė.

Pareigūnė sakė dar mąstysianti, kaip elgtis toliau: „Aš nieko neprojektuoju, tikrai esu lengvai sutrikusi, nes tikrai nesitikėjau tokio rezultato. Aš labai aiškiai supratau, logiškai įvertinau, tai nebuvo kažkoks ambicingas, emocinis dalykas, o įvertinus visą situaciją paduotas atsistatydinimo pareiškimas.“

„Aš dirbu pagal įstatymą tiek, kiek esu paskirta. Kai mane atleis, aš nebedirbsiu“, – paklausta, ar toliau galės normaliai eiti kontrolieriaus pareigas, kalbėjo E.Žiobienė. Ji tvirtino, kad teikdama atsistatydinimo pareiškimą nesiekė pasitikrinti pasitikėjimo Seime, o iš tiesų norėjo atsistatydinti.

Aš dirbu pagal įstatymą tiek, kiek esu paskirta. Kai mane atleis, aš nebedirbsiu, – paklausta, ar toliau galės normaliai eiti kontrolieriaus pareigas, kalbėjo E.Žiobienė.Komentuodama balsavimą Seimo pirmininkė I.Degutienė kalbėjo, kad „įvyko tai, kas įvyko“. „Išreikštas Seimo pasitikėjimas Seimo kontroliere, nežiūrint į jos pateiktą atsistatydinimo pareiškimą. Jeigu Seimas išreiškia savo valia – aš jai po to ir žodžiu pasakiau, – tai aš neturiu kitokių galių jos prašymą tenkinti“, – tvirtino parlamento vadovė.

I.Degutienė sakė mananti, kad Seimo sprendimas – tam tikras moralinis palaikymas E.Žiobienei ir pademonstravimas, kad ji gali dirbti savo darbą. Seimo pirmininkė pridūrė, kad ją tenkina E.Žiobienės kandidatūra dirbti vaiko teisių apsaugos kontroliere. Pasak parlamento vadovės, kontrolierė jai yra raštu pateikusi pasiūlymų, kaip reikėtų pertvarkyti visą vaiko teisių apsaugos sistemą, kad ji būtų užtikrinta. „Taip, kaip šiandien visi įsivaizduoja, kad už viską yra atsakinga Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus institucija, taip nėra. Pagrindinė tarnyba – savivaldai atskaitingos vaiko teisių apsaugos tarnybos, esančios savivaldybėse. Ten ji mato didžiausias sparagas“, – aiškino I.Degutienė. 

Šiuo metu šalyje veikia trys skirtingos institucijos: vaiko teisių kontrolierių skyriai savivaldybėse, Valstybinė vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos ir Vaiko teisių kontrolieriaus tarnyba. Vaiko teisės gynimas neretai paskęsta tarpinstitucinių ryšių raizgalynėje. Todėl I.Degutienė žada šį penktadienį siūlyti valdybai sudaryti naują darbo grupę vaiko teisių apsaugos sistemai tobulinti, į kurią būtų įtraukti parlamentarai bei vaiko teisių apsaugos tarnybų atstovai.

(Papildyta 14.50 val.) Jautėsi negalinti toliau dirbti

Seimo pirmininkė I.Degutienė antradienį pateikė Seimui nutarimo projektą dėl vaiko teisių apsaugos kontrolierės E.Žiobienės atleidimo iš pareigų pačiai prašant.

E.Žiobienė atsistatydinimo pareiškimą I.Degutienei įteikė spalio 20 dieną. Parlamento vadovė antradienį Seimo posėdyje aiškino, kad šis klausimas svarstomas tik dabar, nes buvo tikimasi, jog kontrolierė persigalvos. Be to, anot pirmininkės, „Seime buvo svarstomi kiti labai svarbūs ir aktualūs klausimai“, greičiausiai turėdama omenyje apkaltas Linui Karaliui ir Aleksandrui Sacharukui. 

Kalbėdama apie E.Žiobienę, Seimo pirmininkė pabrėžė, kad „tai yra puiki teisininkė, turinti puikią viziją, kaip turi būti organizuotas darbas, kad vaiko teisės Lietuvoje būtų ginamos“.

Pati E.Žiobienė Seimo posėdyje kalbėjo, kad atsistatydina todėl, kad atsakingai žiūri į savo pareigas. Ji tvirtino siekianti ne pasitikrinti pasitikėjimą Seime, bet iš tiesų norinti trauktis. Kontrolierė aiškino, kad taip elgiasi ne dėl patiriamo spaudimo iš kai kurių politikų ir Drąsiaus Kedžio rėmėjų, bet dėl šalyje susiklosčiusios situacijos, neleidžiančios spręsti įsisenėjusių problemų vaiko teisių apsaugos srityje. 

„Vaiko teisių problemas aš žinojau tikrai, galbūt jų gilesnį suvokimą įgijau aplankiusi įstaigas. Bet problemų sprendimo nematau ir nematau, kaip galiu pakeisti situaciją“, – atsakydama į parlamentarų klausimus sakė E.Žiobienė. Ji taip pat pabrėžė, kad kaip teisininkė nemato galimybių kištis į teismų darbą, nors tokių raginimų susilaukia.

„Noriu atkreipti dėmesį, kad vaiko teisių problemos yra gana senos Lietuvoje“, – sakė kontrolierė. Jos teigimu, daug teisinių ir kitokių problemų nesprendžiamos nuo pat 1992 metų.

Pasak E.Žiobienės, Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus tarnyba įsteigta jau dešimtmetį ir visą tą laiką jai vadovavę asmenys teikė įvairiausias pastabas ir siūlymus Seimui, kaip tobulinti sistemą, bet jos nebuvo sprendžiamos: „Daug labiau šiandien atsižvelgiama į peticijas, kažkokius pavienius raštus, o ne į vaiko teisių kontrolierius.“

Atsakymas miniai?

E.Žiobiene vaiko teisių apsaugos kontroliere paskirta kovą. Ji nusprendė trauktis iš pareigų po susitikimo su Seimo pirmininke, kuris surengtas reaguojant į D.Kedžio rėmėjų priekaištus. Jie reikalavo nušalinti vaiko teisių apsaugos kontrolierę, kaip esą nesugebančią eiti patikėtų pareigų.

D.Kedžio šalininkų pyktį E.Žiobienė užsitraukė išsakiusi poziciją, kad teismų sprendimai turi būti vykdomi, o Garliavoje susirinkusią minią, neišleidusią mažametės D.Kedžio dukters pas motiną, sakė pažeidžiant mergaitės interesus.

Galbūt tai ir yra atsakymas tiems, kurie galvoja, kad savo tiesą galima ginti garsesniu rinksmu arba kažkokiom kitom viešosioms akcijom“, – sakė premjeras A.Kubilius.„Seimas aiškiai parodė, kad tie motyvai, dėl kurių E.Žiobienė įteikė pareiškimą atsistatydinti, Seimo, kaip ją paskyrusio, neįtikina ir tuo procedūra baigėsi. Galbūt tai ir yra atsakymas tiems, kurie mano, kad savo tiesą galima ginti garsesniu rinksmu arba kažkokiomis kitomis viešomis akcijomis“,  – po balsavimo dėl E.Žiobienės atsistatydinimo antradienį sakė premjeras Andrius Kubilius.

Prie parlamento antradienį nuo ryto rinkosi D.Kedžio šalininkai. Seime buvo sustiprinta apsauga, aplink rūmus vaikščiojo policijos pareigūnai. Vienas ryškiausių judėjimo dalyvių Marius Kuprevičius antradienį nebuvo įleistas Į Seimą. Tačiau kelios dešimtys kitų stebėjo Seimo balsavimą.

„Aš asmeniškai savęs niekada minia nelaikau. Dalyvavau Garlaivos įvykiuose kaip pilietė, kaip teisininkė“, – sakė viena iš Seime apsilankiusių visuomenės atstovių Kristina Apanavičiūtė. Ji teigė parašiusi minėtą peticiją Seimo pirmininkei, tačiau bijojusi tai prisipažinti, nes netrukus turėjo gintis diplominį darbą universitete. Paklausta, kaip įsivaizduoja tolesnį E.Žiobienės darbą, K.Apanavičiūtė svarstė, kad taip neturėtų elgtis žmogus, pareiškęs, kad nebenori eiti šių pareigų. Be to, ji tikino per visą E.Žiobienės kalbą nė karto neišgirdusi žodžio „vaikas“.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius