Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 07 22

Seimas nusprendė PVM padidinti iki 21 proc. (atnaujinta 15.56 val.)

Seimas trečiadienio posėdyje pritarė Pridėtinės vertės mokesčio (PVM) įstatymo pakeitimams, kuriais numatoma didinti šį mokestį dviem procentais – nuo 19 iki 21 proc.
Seimo salė
Seimo salė / Redo Vilimo/BFL nuotr.

Už tai Seime balsavo 65 parlamentarai, prieš – 36, susilaikė 18 Seimo narių. Naujasis mokestis įsigalios šių metų rugsėjo mėnesį.

Parlamentarai dar spręs dėl lengvatinio PVM tarifo šilumos energijai – šiuo metu jis yra 5 proc., o siūloma didinti iki 9 proc. Lengvatinį PVM numatoma taikyti ir kompensuojamiesiems vaistams bei knygoms.

Mokesčių surenkama mažiau

Prieš balsavimą opozicijos parlamentarai piktinosi Vyriausybės vykdoma mokesčių didinimo ir taupymo politika, kuri esą sužlugdys Lietuvą. Neva mokesčiai nuolat didinami, tačiau vis tiek nesurenkami.

Premjeras Andrius Kubilius tikino, jog PVM surenkama mažiau ne dėl to, kad mokestis anksčiau buvo padidintas vienu procentu, o todėl, kad „ekonomika smuko greičiau, nei buvo galima prognozuoti“.

„Vaizdas yra toks, kad deficitas, jei nieko nedarysime, pasieks apie 13 mlrd. litų. Tokio deficito mūsų valstybė negalėtų pakelti“, – pabrėžė premjeras ir  pridūrė, kad ir verslininkai, ir profsąjungos pritaria PVM didinimui, o jei tai nebūtų padaryta, tektų dar labiau mažinti algas ar pensijas.

„Negąsdinkite mūsų ir visos Lietuvos, jei jūs nesugebate rasti kitų būdų, tai nereiškia, kad jų nėra. PVM didinimas reiškia kainų didėjimą, kaip pasekmė – vartojimo mažėjimas, tada gamybos susitraukimas, šešėlinio sektoriaus didėjimas... Daugiau mokesčių jūs nesurinksite“, – sakė opozicijos lyderis, „tvarkietis“ Valentinas Mazuronis.

Kitas „Tvarkos ir teisingumo“ atstovas Julius Veselka piktinosi premjero teiginiais, esą pakeitimams pritaria verslininkai. „Ką nori, gali verslui kenkti, jie vis tiek pritaria... Aš norėčiau, kad V.Uspaskichas grįžtų į Lietuvą ir padėtų verslininkams“, – pareiškė J.Veselka.

Jo teigimu, premjero aiškinimai, jog Vyriausybės politiką palaiko tokios organizacijos kaip Tarptautinis valiutos fondas ar Europos Sąjunga, dar nieko nereiškia: „Niekas negali apie mus geriau žinoti kaip mes patys.“

TPP susilaikė

Skilusi Tautos prisikėlimo partijos (TPP) frakcija nepritarė PVM didinimui – iš 10-ies balsavusių šios frakcijos narių vienas balsavo „prieš“, o kiti 9 susilaikė.

Frakcijos seniūnas prieš balsavimą žurnalistams teigė, kad frakcija gali balsuoti „prieš“ mokesčių įstatymus ir net biudžetą, tačiau likti koalicijoje. „Frakcija nepakeitė savo nuomonės, mokesčių didinimui mes nepritarsime. Manome, kad šį procesą reiktų pristabdyti, – sakė L.Dinius. – (Dėl likimo koalicijoje) atsakymas yra tikrai nevienareikšmis. Matyt, tai bus derybų su koalicijos partneriais rezultatas.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius