Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 09 28

Seimas nustatė šimtus baudų už neteisėtas statybas ir remontus

Už nesudėtingo statinio savavališką remontą gyventojai nebus baudžiami, tačiau baudų rinkėjai galės atsigriebti kitur.
Statybvietė
Statybvietė / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Seimas ketvirtadienį priėmė Administracinių teisės pažeidimų kodekso pataisas dėl baudų už nelegalias statybas, neteisėtą remontą: už balsavo 77 Seimo nariai, prieš – 7, o susilaikė 24 parlamentarai. Pataisos įsigalios nuo spalio mėnesio.

„Pusė Krekenavos yra saugomoje teritorijoje. Ir aš susidūriau su ne vienu tokiu atveju, kai žmogui dedamos didžiulės baudos – jam nė į galvą neatėjo, kad stogo dangai pasikeisti jis turi gauti krūvą kažkokių leidimų“, – kalbėjo pataisos autorė parlamentarė Dalia Kuodytė.

Seimas taip pat pritarė jos pataisai, leidžiančiai 2–5 tūkst. litų baudomis nebausti asmenų už neypatingo statinio savavališką griovimą: už balsavo 56 Seimo nariai, prieš – 42 parlamentarai.

Tačiau Seimas nepritarė parlamentarės pataisai, leidžiančiai žmogui jam priklausantį statinį naudoti ir ne pagal paskirtį.

Aplinkos komiteto pirmininko Jono Šimėno teigimu, gyvenamajame name turi gyventi žmonės, bet „ne ožkos ar kiaulės būti, ir neturi ten būti lydomos plastmasės“.„Jeigu savo garaže laikysiu bulves, pareigūnas man gali pasakyti, kad patalpas naudoju ne pagal paskirtį“, – sakė parlamentarė.

Aplinkos komiteto pirmininko Jono Šimėno teigimu, gyvenamajame name turi gyventi žmonės, bet „ne ožkos ar kiaulės būti, ir neturi ten būti lydomos plastmasės“.

Seimas taip pat atmetė Ekonomikos komiteto nario „tvarkiečio“ Juliaus Veselkos siūlymą vienkiemiuose, mažose gyvenvietėse (iki 50 žmonių) netaikyti administracinės atsakomybės už nesudėtingo statinio savavališką statybą, remontą, rekonstrukciją ar nugriovimą.

Seimas nustatė apie 100 skirtingų baudų dydžius už konkrečius pažeidimus, vykdant statybas ar remontuojant statinius – diferencijuojamos baudos už savavališką statinio rekonstravimą, kapitalinį remontą, paprastąjį remontą bei savavališką statinio griovimą pagal statinių kategorijas ir teritorijas.

Sugriežtinta ir atsakomybė už statybos valstybinę priežiūrą ir statinių naudojimo priežiūrą, atliekančių pareigūnų reikalavimų nevykdymą, už tyčinį kliudymą jiems atlikti savo pareigas.

Seimas sumažino baudas už statinio statybą pažeidžiant projekto sprendinius, išskyrus esminius statinio projekto sprendinius.

Naujo ypatingo statinio savavališka statyba statytojui „kainuos“ 10–20 tūkst. litų, arba iki 40 tūkst. litų, jeigu pažeidėjas už tuos pačius pažeidimus bus baudžiamas antrą kartą.

Už naujo ypatingo statinio savavališką statybą saugomoje teritorijoje bauda galės siekti ir 35 tūkst. litų (arba iki 50 tūkst. litų), už naujo neypatingo statinio savavališką statybą – 3–10 tūkst. litų (iki 15 tūkst. litų).

Ypatingo statinio savavališkas rekonstravimas kainuos 10–20 tūkst. litų arba dvigubai daugiau, jeigu tai bus pakartotinas pažeidimas, o jei jis yra saugomoje teritorijoje, – 15–30 tūkst. litų arba dvigubai daugiau.

Už neypatingo statinio savavališką rekonstravimą bauda sieks 4–8 tūkst. litų (6–15 tūkst. litų – pakartotinai), o jei jis yra saugomoje teritorijoje – 6–12 tūkst. litų (iki 20 tūkst. litų).

Ypatingo statinio savavališkas kapitalinis remontas „kainuos“ 4–8 tūkst. litų (iki 12 tūkst. litų), o jei jis bus saugomoje teritorijoje – 6–12 tūkst. litų (10–20 tūkst. litų), neypatingo statinio – atitinkamai 1–2 tūkst. litų (iki 4 tūkst. litų) ir 2– 4 tūkst. litų.

Bauda už ypatingo statinio savavališką griovimą bus 10–20 tūkst. litų (15–30 tūkst. litų), o jeigu statinys bus saugomoje teritorijoje – 15–30 tūkst. litų (25–40 tūkst. litų), o neypatingo statinio – atitinkamai 2–5 tūkst. litų (4–10 tūkst. litų) ir 4–10 tūkst. litų (8–20 tūkst. litų ).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius