Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 04 17 /11:02

Seimas panaikino Vinco Babiliaus neliečiamybę

Seimas antradienį panaikino valdančiosios Liberalų ir centro sąjungos frakcijos nario Vinco Babiliaus teisinę neliečiamybę.
Vincas Babilius
Vincas Babilius / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.
Temos: 1 Vincas Babilius

Už tai, kad neliečiamybė V.Babiliui būtų naikinama balsavo 91 parlamentaras, prieš nepasisakė nė vienas, susilaikė „tvarkiečiai“ Almantas Petkus, Kęstas Komskis ir Ona Valiukevičiūtė.

Pritrūko informacijos

Susilaikiusieji pareiškė, kad nusprendė susilaikyti dėl to, kad jiems pritrūko informacijos apie padarytą pažeidimą.

„Man pritrūko informacijos apie pažeidimą, nes, kai nėra nukentėjusiųjų, juk galima kartais pasitraukti iš įvykio vietos“, – aiškino savo sprendimą susilaikyti A.Petkus.

Jam pritardamas K.Komskis sakė, kad išvis neturėtų pareigūnai eiti į Seimą su prašymais naikinti neliečiamybę dėl eismo įvykių, o patys aiškintis įvykio aplinkybes. Jis prieštaravo, kad nenaikindamas teisinės neliečiamybės, Seimas kaip tik trukdytų išsiaiškinti, kaip viskas buvo iš tiesų.

Be to, K.Komskis teigė, kad nebuvo atsakyta į klausimą dėl V.Babiliaus ligos.

„Kad jis serga, tai aš tikrai žinau. Jis gana ilgai čia prieš tai gulėjo ligoninėje. Kad jis serga rimtai visi Seime žino“, – sakė jis.

Dėl abejonių, ar V.Babilius iš įvykio vietos pasitraukė tikrai ne dėl ligos, jo teisinę neliečiamybę naikinant susilaikė ir O.Valiukevičiūtė.

Siūlė atsisakyti mandato

V.Babilius savo teise pasakyti kalbą prieš balsavimą dėl jo neliečiamybės nepasinaudojo. Jo išvis nebuvo posėdžių salėje.

Tuo tarpu už jo teisinės neliečiamybės naikinimą pasisakęs Tautos prisikėlimo partijos gretose į Seimą patekęs Mantas Varaška siūlė V.Babiliui pagalvoti ir apie Seimo nario mandato atsisakymą.

„Mes jau antrą kartą kalbame apie šio Seimo nario teisinės neliečiamybės suvaržymo būtinybę. Būna visokių bėdų gyvenime. Būna taip, kad asmeniui nepasiseka vairuoti automobilio vieną, du kartus, tris, bet vargu ar būna taip, kad, padarius eismo įvykį, reikėtų dar skubėti pasitraukti iš įvykio vietos tarsi maskuoti, slėpti padarytą nusižengimą. (...) Siūlau pamąstyti, V.Babiliui ir jo vyresniesiems kolegoms, kad galbūt šiandieną atsisakyti mandato būtų pati geriausia išeitis, nes tuo būtų šiek tiek sugrąžintas pasitikėjimas Seimo institucija, šiek tiek suteikta autoriteto Seimo nario vardui“, – iš Seimo tribūnos sakė M.Varaška.

Su prašymu panaikinti parlamentaro imunitetą ir leisti suvaržyti jo laisvę į Seimą praėjusią savaitę kreipėsi generalinis prokuroras Darius Valys. Pasak prokuroro, tik gavus Seimo leidimą teismas galės nagrinėti administracinių teisės pažeidimų bylą dėl avarijos padarymo ir pasišalinimo iš įvykio vietos.

Laikinoji Seimo komisija nutarė parlamentui siūlyti patenkinti generalinio prokuroro prašymą.

Mįslinga avarija

Teisinė neliečiamybė V.Babiliui panaikinta, nes kovo 19 dieną Vilniuje, Laisvės prospekto ir J.Baltrušaičio gatvės sankryžoje, jis vairavo automobilį, kuriam nebuvo atlikta techninė apžiūra.

Neatsižvelgdamas į kelio ir meteorologines sąlygas, jis nesuvaldė savo automobilio ir atsitrenkė į stovintį kitą automobilį „Mazda“. Po minėto smūgio taip pat kliudytas šviesoforas. Iš eismo įvykio vietos V.Babilius pasitraukė.
Seimo narys įtariamas padaręs tris pažeidimus, numatytus Administracinių teisės pažeidimų kodekso 127 straipsnio 2 dalyje, 130 straipsnio 1 dalyje ir 123 straipsnio 1 dalyje. V.Babiliui buvo surašyti protokolai padarius šiuos tris pažeidimus. Jis davė paaiškinimus policijai.

Pasitraukimas iš eismo įvykio vietos užtraukia baudą vairuotojams nuo 3 tūkst. iki 4 tūkst. litų su teisės vairuoti transporto priemones atėmimu nuo trejų iki penkerių arba administracinį areštą nuo 15 iki 30 parų su teisės vairuoti transporto priemones atėmimu nuo trejų iki penkerių metų.

Kadangi už vieną iš pažeidimų – pasitraukimą iš įvykio vietos – numatomas ir areštas, pagal įstatymus būtina gauti Seimo sutikimą suvaržyti parlamentaro laisvę.

Konstitucijoje ir Seimo statute įtvirtinta nuostata, kad Seimo narys be Seimo sutikimo negali būti traukiamas baudžiamojon atsakomybėn, suimamas ar kitaip suvaržoma jo laisvė. Dėl Seimo nario laisvės suvaržymo gali kreiptis tik šalies generalinis prokuroras.

Ne pirmas kartas

Seimas prieš kelerius metus buvo gavęs generalinio prokuroro prašymą panaikinti V. Babiliaus teisinę neliečiamybę dėl greičio viršijimo, ir tąkart prašymą 2010 metų rugsėjį tenkino. Neliečiamybė parlamentarui buvo panaikinta dėl to, kad magistrale Vilnius–Klaipėda jis 65 kilometrais per valandą viršijo leistiną greitį, o už tokį pažeidimą gali būti skirtas administracinis areštas.

Teismas tuomet V.Babiliui už greičio viršijimą skyrė maksimalią – 1,5 tūkst. litų – baudą ir trims mėnesiams atėmė teisę vairuoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius