Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 06 21

Seimas patvirtino naują bedarbio pašalpų mokėjimo tvarką

Nuo kitų metų bedarbio pašalpos bus mokamos kitaip nei dabar. Už tai numatančias Nedarbo socialinio draudimo įstatymo pataisas antradienį balsavo 61 Seimo narys, o susilaikė 10.
Seimas pirmą kartą svarsto kitų metų biudžetą
Seimas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Seimas priėmė „darbiečių“ frakcijos vadovo Kęstučio Daukšio ir socialdemokratės Irenos Šiaulienės siūlymą bedarbio pašalpą ateityje mokėti 6 mėnesius, o ne 9, kaip anksčiau buvo balsavęs Seimas.

Pašalpos maksimalus dydis bus apskaičiuojamas kaip pastovios ir kintamos dalių suma: pirmąją sudarys 30 proc. minimalios mėnesio algos (MMA), o antroji kas kelerius mėnesius keisis. Pakeista kintamos dalies apskaičiavimo tvarka: pirmą–antrą mokėjimo mėnesį ji siektų 50 proc. apdraustojo vidutinių mėnesio draudžiamųjų pajamų, 3–4-tą mėnesius – 40 proc., o 5–6-tą mėnesius – tik 30 proc.

Seimas priėmė liberalo Eugenijaus Gentvilo pataisą, pagal kurią bedarbio pašalpos mokėjimo pradžia bus ne iš karto po atleidimo iš darbo, kaip per svarstymą buvo nutaręs Seimas, o po tiek laiko, kiek mėnesių jis gaus išeitinių išmokų, kurias jam mokės darbdavys ir specialus fondas.

Bedarbio išmoka bus mokama asmenims, iki įsiregistravimo darbo biržoje turintiems ne mažesnį kaip vienerių metų nedarbo draudimo stažą per paskutinius dvejus metus. Dabar reikalaujamas stažas – 18 mėnesių per trejus metus.

Nedarbo draudimo įmoka pagal terminuotas sutartis dirbantiems žmonėms nuo kitų metų bus padvigubinta – taip siekiama priversti darbdavius ateityje nesudaryti daug terminuotų sutarčių, nes jos nėra naudingos darbuotojams. Ši nuostata numatyta naujajame Darbo kodekse, kurį Seimas antradienį patvirtino.

Dabar nedarbo draudimui darbdaviai moka 1,1 proc. darbuotojo algos. Šis dydis tvirtinamas kasmet, priimant „Sodros“ biudžetą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius