-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2013 12 12 /16:55

Seimas pradėjo apkaltą Neringai Venckienei

Seimas ketvirtadienį nusprendė pradėti apkaltos procedūrą Seimo „Drąsos kelio“ partijos frakcijos seniūnei Neringai Venckienei. Šį klausimą Seimas svarstė kelias valandas, tačiau galiausiai buvo nutarta kreiptis į Konstitucinį Teismą, kad šis atsakytų, kuriais savo veiksmais N.Venckienė pažeidė Konstituciją.
Neringos Venckienės rėmėjai Nepriklausomybės aikštėje susirinko į protesto akciją.
Neringos Venckienės rėmėja / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Už tai, kad būtų pritarta Seimo komisijos išvadai, jog pagrindas apkaltai yra, balsavo 74 Seimo nariai, prieš buvo 10, susilaikė 22.

Už tai, kad apkalta būtų pradėta, balsavo konservatoriai, liberalai ir socialdemokratai. Tuo tarpu visi „Drąsos kelio“, Lenkų rinkimų akcijos atstovai bei dauguma „tvarkiečių“ ir „darbiečių“ balsavo prieš arba susilaikė.

Iš „darbiečių“ už apkaltą N.Venckienei balsavo tik Virginija Baltraitienė, o iš „tvarkiečių“ – tik Andrius Mazuronis.

Už tai, kad apkalta būtų pradėta, balsavo konservatoriai, liberalai ir socialdemokratai. Tuo tarpu visi „Drąsos kelio“, Lenkų rinkimų akcijos atstovai bei dauguma „tvarkiečių“ ir „darbiečių“ balsavo prieš arba susilaikė.

Komiteto išvadai pritarus, Seimas ėmėsi svarstyti nutarimą, kuriuo Seimo vardu bus kreipiamasi į Konstitucinį Teismą. Šiam nutarimui pritarė 70 Seimo narių, prieš buvo 15, susilaikė 20 parlamentarų.

Konstitucinis teismas turės nuspręsti, ar asmens, kuriam pradėta apkaltos byla, konkretūs veiksmai prieštarauja Konstitucijai.

Konstitucinis Teismas savo sprendimą greičiausiai skelbs kitų metų pradžioje. Jei Konstitucinis Teismas nuspręs, kad N.Venckienė pažeidė Konstituciją, dėl jos pašalinimo turės balsuoti Seimas. Kad Seimo narė netektų mandato už tai turi balsuoti mažiausiai 85 parlamentarai.

Bandė susisiekti

Seimo komisijos pirmininkas Vytautas Saulis pabrėžė, kad N.Venckienei buvo sudarytos visos galimybės pasisakyti dėl savo apkaltos, tačiau ji jomis nepasinaudojo. 

„Mes suteikėm visas sąlygas, mes kvietėm arba ją pačią, arba advokatą, arba kitus įgaliotus asmenis atstovauti jai komisijoje“, – sakė V.Saulis pridurdamas, kad komisija bandė „visomis komunikacijos priemonėmis“ bandė susisiekti su parlamentare, tačiau to padaryti nepavyko.

Todėl jis kvietė Seimą pritarti Seimo laikinosios komisijos išvadai, kad yra pagrindas pradėti apkaltos procedūrą posėdžių nelankančiai parlamentarei.

Susiejo ir avariją

Savo ruožtu „Drąsos kelio“ atstovai iš Seimo tribūnos aiškino, kad N.Venckienė apskritai nežino apie jai rengiamą apkaltą, o taip esą procedūra negali būti pradėta.

Iš Seimo tribūnos jie vėl pasakojo savo Garliavos istorijos versiją ir tikino, kad su N.Venckiene bandoma susidoroti. Seimo narys Povilas Gylys tikino, kad sąmokslo prieš N.Venckienę dalis yra ir trečiadienį įvykusi jos tėvų avarija Kaune.

Jau aštuonis mėnesius mes gyvename iškreiptų veidrodžių karalystėje, – sakė E.Masiulis.

Savo ruožtu konservatorius Kęstutis Masiulis ragino Seimo narius balsuoti už komisijos išvadą ir „neversti N.Venckienės dirbti, jei ji pati to nenori“.

Jam pritarė ir vienas iš apkaltą pradėjusių liberalų Eligijus Masiulis. Jis tikino niekur pasaulyje nematęs, kad Seimo narys pabėgtų iš šalies ir aštuonis mėnesius slapstytųsi. Seimo narys pabrėžė, kad tokį kelią pasirinko pati N.Venckienė.

„Jau aštuonis mėnesius mes gyvename iškreiptų veidrodžių karalystėje, kur budelis atrodo kaip auka, o auka, kaip budelis“, – sakė E.Masiulis. 

Jis ciniškais vadino Seimo narių bandymus pritempti prie savo sąmokslo teorijos net  Kedžių avariją trečiadienį.

V.Uspaskichas: gal ji streikuoja?

Opozicijos lyderis Andrius Kubilius pridūrė, kad N.Venckienės klausime nėra jokios politikos, o tik paprastas darbo drausmės pažeidimas, už kurį iš jos būtinai reikia atimti mandatą ir neversti dirbti prievarta. 

Tuo tarpu „Drąsos kelio“ atstovas Vytautas Matulevičius pareiškė, kad ne Seimo nariams, o rinkėjams spręsti, ar N.Venckienės darbas juos tenkina, ar ne.

Tos pačios nuomonės laikėsi ir Darbo partijos atstovas Viktoras Uspaskichas. Jis pareiškė, kad konservatoriai patys sveikina į darbą nevaikštančius ir protestuojančius ukrainiečius, o N.Venckienės atžvilgiu demonstruoja dviveidiškumą.

„N.Venckienė neturi sutarties su Seimu. Jūs ne jos darbdaviai, jūs negalite jos ir atleisti“, – pareiškė „darbietis“, lygindamas politikę su vieno prekybos tinklo darbuotoja, kurią atleidinėja iš darbo kitas prekybos tinklas.

V.Uspaskichas svarstė, kad gal N.Venckienė streikuoja, nes demokratinėje valstybėje turi tokią teisę.

Ji buvo pirmūnė mokykloje ir liko pirmūnė, – pareiškė V.Vasiliauskas.

„Kai žmogus streikuoja, jis duoda įspėjimą. Įspėjimo nebuvo. N.Venckienė deklaruoja, kad ji dirba Seimo nario darbą, reiškia, ji nestreikuoja“, – atsakydamas į V.Uspaskicho repliką sakė V.Saulis.

Savo ruožtu "Drąsos kelio" atstovas Valdas Vasiliauskas svarstė, kad N.Venckienė posėdžių galėjo nelankyti ir dėl, pavyzdžiui, ligos. Jis tikino, kad be rimtos priežasties, Seimo narė posėdžių tikrai nepraleistų.

„Ji buvo pirmūnė mokykloje ir liko pirmūnė“, – pareiškė V.Vasiliauskas.

Slapstosi nuo balandžio

Primename, kad apkaltą N.Venckienei inicijavo opozicinis Liberalų sąjūdis, argumentuodamas, kad ji praleido daugiau kaip 50 plenarinių posėdžių, kuriuose buvo numatytas balsavimas, taip pat nedalyvavo Seimo struktūrinių padalinių posėdžiuose.

Pasak apkaltos iniciatorių, neatlikdama savo kaip Seimo narės pareigų N.Venckienė „šiurkščiai pažeidė Konstituciją ir sulaužė duotą Seimo nario priesaiką“.

N.Venckienė Seime nebesirodo nuo balandžio, kai parlamentas panaikino jos teisinę neliečiamybę. Policija yra paskelbusi politikės paiešką, teisinės pagalbos prašymai išsiųsti į JAV.

Šiaulių apygardos prokuratūra siekia N.Venckienę apklausti. Prokurorai pernai spalį jai pateikė įtarimus pagal šešis Baudžiamojo kodekso straipsnius. Įtariama, kad N.Venckienė prieš dvejus metus Panevėžio miesto apylinkės teismo patalpose viešai užgauliai pažemino teismą, nevykdė 2011 metų gruodį priimto Kėdainių teismo sprendimo skubiai perduoti mergaitę motinai Laimutei Stankūnaitei, praėjusių metų gegužę trukdė antstolei vykdyti teismo sprendimą, piktnaudžiavo vaiko atstovo teisėmis psichiškai gniuždydama vaiką ir panaudodama fizinį smurtą pasipriešino policijos pareigūnui, o perduodant vaiką jo motinai sukėlė nežymų sveikatos sutrikdymą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius