Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 12 18 /15:37

Seimo sprendimas dėl trijų „darbiečių“ teisinės neliečiamybės: nesklandumai nuo pirmos minutės, balsavimas atidėtas ketvirtadieniui

Seimas antradienį turėjo nuspręsti, ar leisti tris parlamentarus: Darbo partijos pirmininką Viktorą Uspaskichą, jo pavaduotoją Vytautą Gapšį ir partijos narę Vitaliją Vonžutaitę patraukti baudžiamojon atsakomybėn ar kitaip suvaržyti jų laisvę. „Darbiečių“ atstovams ir opozicijai ilgai ginčijusis dėl procedūrų, galiausiai buvo nuspręsta balsavimą atidėti iki kito posėdžio, kuris numatomas ketvirtadienį.
Vitalija Vonžutaitė ir Viktoras Uspaskichas
Vitalija Vonžutaitė ir Viktoras Uspaskichas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Vos pradėjus svarstyti neliečiamybės naikinimo klausimą kilo nesklandumų. Posėdžiui pirmininkaujantis Seimo pirmininkas Darbo partijos narys Vydas Gedvilas pareiškė, kad Seimas turės svarstyme daryti dviejų valandų pertrauką, nes komisijos rezoliucijoje yra padaryta klaida. Pakeistą rezoliuciją Seimas, pagal Statutą, pasak Seimo pirmininko, gali svarstyti tik po dviejų valandų.

„Buvo padaryta klaida ir po registracijos turi praeiti dvi valandos“, – aiškino jis.

Tuo tarpu konservatorius Andrius Kubilius pareiškė, kad tai netiesa, nes dvi valandos net po naujos pataisos registravimo jau yra praėjusios, tuo tarpu šiuo atveju jokios pataisos būti negali.

Be to, jis paragino V.Gedvilą nusišalinti nuo pirmininkavimo posėdžiui šiuo klausimu. Konservatoriai taip pat pareiškė, kad Seimui turi būti teikiamas tas projektas dėl kurio balsavo specialioji komisija, o smulkius pataisymus gali atlikti redakcinė komisija, o ne, kaip nutiko dabar, komisijos vadovas „tvarkietis“ Andrius Mazuronis.

„Seime dar nebuvo atvejų, kai taip įžūliai bandoma trukdyti svarbios rezoliucijos svarstymui“, – pareiškė konservatorius Jurgis Razma.

„Pataisos, apie kurią bandoma kalbėti, nėra. Ranka rašytų popierėlių iki šiol niekas nesvarstė, kaip yra dabar“, – piktinosi A.Kubilius.

A.Mazuronio ranka įraayti pakeitimai
A.Mazuronio ranka įrašyti pakeitimai

Darbo partijos narys Mečislovas Zasčiurinskas siūlė, kad klausimą išspręstų skubiai sušaukta Etikos ir procedūrų komisija. Tokį siūlymą palaikė ir Seimo pirmininkas.

Savo ruožtu socialdemokratas Benediktas Juodka siūlė balsuoti, ar pradėti rezoliuciją svarstyti.

„Darbietis“ Valentinas Bukauskas pasiūlė balsuoti dėl pertraukos. Posėdžiui pirmininkaujantis V.Gedvilas pasirinko šį siūlymą. Parlamentas balsavo dėl pertraukos ir nutarė ją paskelbti. Už tai, kad būtų skelbiama pertrauka balsavo 51 Seimo narys, 56 parlamentarai buvo prieš, 28 susilaikė. Už pertrauką balsavo visi „darbiečiai“, „tvarkiečiai“ ir lenkai, taip socialdemokratai Valerijus Simulikas ir Edvardas Žakaris, „Drąsos kelio“ atstovai Jonas Varkala ir Neringa Venckienė ir mišriai Seimo narių grupei priklausantis Povilas Urbšys. Pertraukai paskelbti užtenka trečdalio Seimo narių balsų.

Pažeistas Seimo Statutas?

„Pirmininke, pažeidėte Statutą, teikdamas šį klausimą balsavimui“, – iškart po balsavimo pareiškė buvęs Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas socialdemokratas Algimantas Salamakinas.

Ranka rašytų popierėlių iki šiol niekas nesvarstė, – piktinosi A.Kubilius.

V.Gedvilas pareiškė, kad per posėdžio pertrauką galimą Statuto pažeidimą gali aptarti Seimo etikos sargai. „Jei pažeidžiau Statutą atsiprašysiu ir galėsime dirbti toliau“, – gynėsi jis.

Per Seimo posėdžio pertrauką susirinko Seimo Etikos ir procedūrų komisija, vadovaujama konservatoriaus Valentino Stundžio. Ji turi nuspręsti, ar nebuvo pažeistas Seimo Statutas. Tiesa, didelės reikšmės sprendimas greičiausiai neturės, rezoliucijų dėl neliečiamybės naikinimo Seimas vis tiek imsis vakariniame posėdyje, o ne rytiniame – pirmame po specialiosios komisijos sprendimo, kaip numato Seimo Statutas.

Susirinkusi komisija pusvalandį nesusitarė, ką konkrečiai ji turi spręsti. Ar Seimo pirmininko siūlymą daryti dviejų valandų pertrauką, remiantis ranka įrašytu pataisymu rezoliucijoje, ar S.Bukausko siūlymo daryti pertrauką atsirinkimą atmetant kitus siūlymus be balsavimo.

Komisija nutarė į posėdį skubiai pasikviesti Seimo pirmininką V.Gedvilą. Atvykęs V.Gedvilas paaiškino nesuprantąs, kaip kitaip turėjo pasielgti.

„Man reikia patarti, ką daryti. Ten buvo padaryta rimta klaida pavadinime, nes suėmimas ir imuniteto atėmimas yra skirtingi ir labai rimti dalykai. Man paaiškino, kad reikia perregistruoti ir po dviejų valandų svarstyti“, – aiškino jis.

Jis teigė, kad rezoliucijos pavadinimą, kad būtų išlaikytos visos statutinės normos, turėtų taisyti iš naujo susirinkusi laikinoji Seimo komisija.

Čia mūsų žaidimų tikrai nėra, – tikino V.Gedvilas.

„Čia mūsų žaidimų tikrai nėra“, – tvirtino Seimo pirmininkas ir čia pat pasiūlė rezoliucijų svarstymą išvis nukelti kitai dienai, kad iki tol pavadinimą spėtų pataisyti specialioji parlamento komisija.

Konservatorius Stasys Šedbaras teigė, kad klaidą tekste galima pataisyti rezoliucijos svarstymo stadijoje, kaip ir būtų svarstant bet kokį kitą įstatymą su bet kurio Seimo nario pataisa.

Savo ruožtu Petras Gražulis tvirtino, kad A.Mazuronis pataisą pateikė tinkamai, nes kitaip to padaryti nebuvo įmanoma.

„Man atrodo, kad mes kuo toliau į mišką, tuo daugiau medžių“, – apgailestavo, kad komisija nesuvokia, ką svarsto P.Gražulis ir aiškino, kad komisija svarsto, ar reikėjo daryti dviejų valandų pertrauka dėl klaidos.

„Mes tai ir aiškinamės, kolega“, – P.Gražuliui paaiškino komisijos pirmininkas V.Stundys.

„Kad klausimas yra politizuotas, aišku. Jei nepolitizuota būtų, tai būtų tik techninis klausimas ir viso gero. Dabar taip išeina, kad Seimas ginčijosi dėl dvylikos minučių, nes vis tiek klausimas bus Seimo posėdyje 15 val.“ – pridūrė ir „darbietis“ M.Zasčiurinskas.

Galiausiai po daugiau nei valandą trukusio svarstymo Seimo Etikos ir procedūrų komisija nubalsavo, kad dviejų valandų pertraukos Seimo pirmininkas paprašė nepažeisdamas Seimo Statuto. Taip nubalsavo 8 komisijos nariai, 5 manė, kad Statutas buvo pažeistas.

Balsavimą atidėjo

Prasidėjus Seimo vakariniam posėdžiui salėje vėl prasidėjo ginčai dėl procedūrų. Darbo partijos frakcijos narys Kęstutis Daukšys paprašė atidėti klausimą iki kito posėdžio.

A.Kubilius pareiškė, kad svarstant tokius klausimus statute nėra numatatyta galimybė daryti pertrauką.

„Taigi dar nėra Etikos ir procedūrų komisijos sprendimo. O jūs, gerbiamas K.Daukšy, kaip Darbo partijos atstovas turėtumėte apskritai nusišalinti. Ir neturėtų vaikščioti Seimo nariai ir demonstratyviai nurodinėti Seimo pirmininkui“, - piktinosi Seimo TS-LKD frakcijos seniūnas Jurgis Razma.

Po balsavimo parlamentarai ilgai ginčijosi dėl balsavimo rezultato.

Vėliau balsavus dėl K.Daukšio pasiūlymo, valdančiųjų atstovams pakako balsų, kad balsavimas dėl V.Uspaskicho, V.Vonžutaitės ir V.Gapšio neliečiamybės panaikinimo būtų atidėtas.

Pasinaudojusi galimybe išsakyti repliką po balsavimo liberalė Dalia Teišerskytė pareiškė reikalaujanti ketverių metų pertraukos visiems balsavimams. Jos frazė buvo palydėta plojimais. Liberalai paprašė daryti pertraukas ir kitais antradienį svarstomais klausimais tokiu būdu ironizuodami ir griaudami valdančiųjų sudarytą dienos darbotvarkę.

A.Butkevičius: to nesitikėjau

Premjeras Algirdas Butkevičius žurnalistams pripažino tokios įvykių eigos nesitikėjęs. „Ne, nesitikėjau, aš visą laiką galvoju, kad mes ateiname į bet kokį darbą dirbt atsakingai Lietuvai ir tarnauti Lietuvos žmonėms“, – sakė jis.

Jis pridūrė, kad tai nepakeis socialdemokratų nuostatos, kaip balsuoti dėl trijų Darbo partijos atstovų teisinės neliečiamybės panaikinimo.

Paklaustas, ar Darbo partijos frakcijos balsavimas prieš kitų metų biudžeto projektą, nėra susijęs su neliečiamybės klausimu, A.Butkevičius siūlė to klausti „darbiečių“.

TS-LKD pirmininkas Andrius Kubilius piktinosi, kad Darbo partija piktnaudžiauja tuo, jog jos atstovas yra Seimo pirmininkas. „Jau nuo pat pradžių nesilaikoma Statuto ir procedūrinių normų. Šioje vietoje socialdemokratams tenka labai didelė atsakomybė, ar Lietuva elgsis kaip teisinė valstybė“, – pabrėžė jis. 

Žadėjo pats atsisakyti neliečiamybės

Spalio pabaigoje V.Uspaskichas yra sakęs, kad Seimui sprendžiant dėl jo neliečiamybės kankintis nereiks.

„99,9 proc. atlaisvinsiu Seimą nuo užduoties dėl mano neliečiamybės. Aš greičiausiai padėsiu Seimo nario mandatą ir vaikščiosiu į tą bylą be jokių problemų“, – tuomet tvirtino V.Uspaskichas.

Paprašytas patikslinti, ar netaps Seimo nariu, tuomet V.Uspaskichas atsakė: „Ar netapsiu, ar atsisakysiu, kai tapsiu, imuniteto – tai yra tas pats“.

Komisija politizavimo neįžvelgė

Praėjusią savaitę suburta specialioji Seimo komisija nusprendė parlamentui siūlyti naikinti trijų parlamentarų teisinę neleičiamybę. Tuo tarpu parlamentarai tvirtino esą byla yra politinė.

Seimo specialioji komisija išklausė V.Uspaskicho ir V.Vonžutaitės pasakojimų. Taip pat komisijai liudijo V.Gapšys. Visi jie tvirtino, kad Darbo partijos byla yra politinė, kaltino jos organizavimu net dabartinius koalicijos partnerius socialdemokratus.

Primename, kad S.Verseckas parlamentarams praėjusios savaitės pirmadienio komisijos posėdyje pareiškė, kad Darbo partijos byla jokiu būdu nėra politinė ir pateikė Darbo partijos juodosios buhalterijos vykdymo schemą, kurioje pademonstruota, kaip judėjo Darbo partijos finansai.

15min.lt nuotr./S.Verseckas parlamentarams pateikė Darbo partijos juodosios buhalterijos vykdymo schemą, kurioje pademonstruota, kaip judėjo Darbo partijos finansai.
15min.lt nuotr./S.Verseckas parlamentarams pateikė Darbo partijos „juodosios buhalterijos“ vykdymo schemą, kurioje pademonstruota, kaip judėjo Darbo partijos finansai.

Primename, kad Generalinė prokuratūra prašo Seimo panaikinti trijų Darbo partijos parlamentarų teisinę neliečiamybę, nes jie yra kaltinamieji vadinamoje juodosios buhalterijos byloje.

Prokuratūros duomenimis, V.Uspaskichas, V.Gapšys ir V.Vonžutaitė eidami vadovaujamas pareigas Darbo partijoje nuo 2004 iki 2006 metų Vilniuje organizavo apgaulingą Darbo partijos buhalterinės apskaitos tvarkymą. Dėl to valstybei, prokurorų skaičiavimu, buvo padaryta daugiau nei 6 mln. litų žala.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius