-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 07 17

Seimas sumažino algas valdininkams, teisėjams, pareigūnams ir sau

Nepaisant opozicijos prieštaravimų, parlamentarai sumažino atlyginimus valstybės tarnautojams, pareigūnams, teisėjams ir politikams, kartu – ir sau.
Piktavalė iš senolės pavogė 900 lt.
Pinigai / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Skirtingas pajamas gaunantiems tarnautojams, pareigūnams, teisėjams ar politikams algos mažės irgi skirtingai – Seimas sumažino ne tik bazinį dydį, nuo kurio skaičiuojamas atlyginimas, nuo 475 iki 450 Lt, bet ir pareiginius koeficientus bei kvalifikacinių klasių priedus.

Daugiau uždirbantiems valstybės tarnautojams, kariams, politikams ir teisėjams papildomai bus mažinami atlyginimas ir kvalifikaciniai klasių priedai. Numatoma, kad tarnautojams, kurių kategorija yra 11–15, pareiginiai koeficientai mažės 0,5 proc. kiekvienai aukštesnei kategorijai, o nuo 15 kategorijos – dar po 1 proc.

Politikams alga kerpama daugiau – šalia 5 proc. mažinimo atlyginimas mažės dar dešimčia procentų. Šis sprendimas, jei jo nevetuos prezidentė Dalia Grybauskaitė, galios iki 2011 metų.

Opozicija įnirtingai priešinosi

Opozicija iki paskutinių akimirkų priešinosi šiam mažinimui – socialdemokratai, „darbiečiai“ bei „tvarkiečiai“ kartojo, kad mažinant atlyginimus tuo pačiu mažės ir įplaukos į „Sodros“ bei privalomojo sveikatos draudimo biudžetus.

„Tvarkietis“ Julius Veselka kartojo, kad pozicija turėtų taupyti kitaip – tas pačias lėšas į valstybės biudžetą surinkti ne mažindama atlyginimus, o įvesdama progresinius ar nekilnojamojo turto mokesčius. Socialdemokratas Juozas Olekas įrodinėjo, kad, mažinant atlyginimus, tuo pačiu mažėja įplaukos į „Sodros“ ir Privalomojo sveikatos draudimo biudžetus.

Pozicija: kitos išeities nėra

Neapsikęsdamas premjeras Andrius Kubilius pareiškė, kad opozicijos atstovai dengdamiesi klaidingais aritmetiniais skaičiavimais nori žūtbūt išsaugoti stabilias savo pajamas. „Šimtu litų sumažinus valdininkų atlyginimą, 30 litų neteks „Sodros“ biudžetas, bet 70 litų bus sutaupyta. Nemanipuliuokim skaičiais ir nebijokim mažintiatlyginimų“, – kalbėjo premjeras.

Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Kęstutis Glaveckas aiškino paprastai: net jei nebus sumažintas darbo užmokestis, vis tiek teks mažinti darbo užmokesčio fondą, tačiau darbuotojų skaičiaus sąskaita.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius