Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 04 28

Seimas sumažino pervedimus į privačius pensijų fondus ir ligos išmokas (atnaujinta 16.23)

Seimas antradienį patvirtino „Sodros“ biudžeto pakeitimus – sumažintos įmokos į privačius pensijų fondus, taip pat pasikeis ligos išmokų mokėjimo tvarka.
Lenkijoje pensininkai gyvena geriau.
Pinigų srautai į privačius pensijų fondus nuseks. / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Nuo liepos pirmos dienos pasirašiusiems pensijų kaupimo sutartis nuo socialinio draudimo įmokos į privačius pensijų fondus bus pervedama 2 proc. įmokos „Sodrai“, tačiau ši suma bus didinama jau nuo 2011 metų – iki 5,5 proc, o 2012 m. į privačius pensijų fondus turėtų būti pervedama 6 proc. įmokos „Sodrai“.

Šiemet tokie pakeitimai padės sutaupyti apie 99,2 mln. litų, o 2010 metais - dar 194,3 mln. litų.

Daug atgarsių ir visuomenės nepasitenkinimo sulaukė socialinės apsaugos ir darbo ministro Rimanto Jono Dagio siūlytos pataisos ligos išmokoms – kad pirmas tris dienas ligoniui išvis nieko nebūtų mokama, už kitas dvi dienas turėtų mokėti darbdavys, o „Sodros“ išmokos priklausytų tik nuo šeštos ligos dienos.

Priėmė iš antro karto

Sveikatos apsaugos ministrui oponavę socialdemokratai aiškino, kad kartu su mažinamu PSDF biudžetu mažės ir gydytojų bei slaugytojų atlyginimai, o kalbos, kad algos nemažės, esą yra tik pasakos.Po profsąjungų piketų ir opozicijos nepasitenkinimo, konservatoriai pasiūlė kompromisinį sprendimą – ligos išmokos bus mokamos nuo pirmos dienos, tačiau jos bus mažesnės, nei dabar: pirmąsias dvi dienas mokės darbdavys, nuo trečios iki septintos dienos „Sodra“ padengtų 40 proc. dėl nedarbingumo negautų pajamų, o nuo aštuntos bus mokama 85 proc. kompensuojamo uždarbio dydžio išmoka. Bedarbiams ligos išmokas planuojama mokėti tik penkias dienas.

Tačiau šiems pakeitimams patvirtinti iš pirmo karto neužteko parlamentarų balsų – balsavime dalyvavo 65 Seimo nariai, iš kurių įstatymų pakeitimams pritarė 61. Tam, kad įstatymas būtų priimtas, reikia 71 balsavusio Seimo nario.

Po pietų dar kartą perbalsavus, balsavime dalyvavo 74 Seimo nariai – už pasisakė 69 parlamentarai.

Privalomojo sveikatos draudimo fondas sumažintas 300 mln. litų

Seimas antradienį sumažino Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžetą (PSDF) beveik 300 mln. litų. Už balsavo 67, prieš 24, susilaikė 7 parlamentarai.

Dėl sparčiai didėjančio bedarbių skaičiaus ir lėtėjančio darbo užmokesčio augimo skaičiuojama, kad PSDF biudžeto pajamos mažės 6,4 proc., arba 298,6 mln. litų. Išlaidos asmens sveikatos priežiūros paslaugoms apmokėti mažinamos 6,2 procento, o tai gali nulemti asmens sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojų darbo užmokesčio mažėjimą.

Išlaidos vaistų ir medicinos pagalbos priemonių įsigijimo išlaidoms kompensuoti mažinamos 4 proc. – nuo 779 mln. litų iki 747,7 mln. litų. Išlaidos centralizuotai perkamiems vaistams ir medicinos pagalbos priemonėms taip pat mažinamos 4 proc., medicininei reabilitacijai ir sanatoriniam gydymui 10 proc., ortopedijos technikos priemonių įsigijimo išlaidoms kompensuoti – 9 proc., sveikatos programoms finansuoti – 14,9 proc. Privalomąjį sveikatos draudimą vykdančių institucijų veiklos išlaidos mažinamos 6,4 proc.

„Nenorėčiau nei moralizuoti, nei mokyti, nei įkalbinėti. Mes įpratę pabarti vienas kitą, bet aš šį mažinimą suprantu kaip neišvengiamą būtinybę. Jei ekonomikoj situacija gerės, tai galėsim finansuoti papildomas paslaugas. Kas geriau – ar dabar truputį pataupyti ir tikėtis, kad metų pabaigoje gyvensim pagal pajamas, ar netaupyti? Tikiuosi, kad galbūt mūsų prognozės nepasitvirtins ir galėsim atnaujinti dabar sustabdytų programų finansavimą“, – Seimo nariams kalbėjo Sveikatos apsaugos ministras Algis Čaplikas.

Jam oponavę socialdemokratai aiškino, kad kartu su mažinamu PSDF biudžetu mažės ir gydytojų bei slaugytojų atlyginimai, o kalbos, kad algos nemažės, esą yra tik pasakos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius