-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 05 11

Seimas susidomėjo politikų kišimusi į teisėsaugos darbą valdant trims Vyriausybėms

Seimas norėtų, kad parlamento komisija, turinti tirti, ar politikai ir interesų grupės daro įtaką teisėsaugos darbui, analizuotų ne pastarųjų dviejų, bet penkerių metų laikotarpį. Tokiu būdu į komisijos akiratį patektų ne tik dabartinė konservatoriaus Andriaus Kubiliaus, bet socialdemokratų Gedimino Kirkilo bei Algirdo Brazausko vadovautos Vyriausybės.
Seimo salė
Seimo salė / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Vienas komisijos iniciatorių socialdemokratas Julius Sabatauskas siūlė tirti  2008–2010 metais vykusius procesus. Tačiau Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas (TTK)  praėjusią savaitę pritarė liberalcentristo Žilvino Šilgalio registruotam siūlymui komisijos tyrimo laikotarpiu nustatyti 2005–2010 metus. Su tuo antradienį sutiko ir visas Seimas, atmesdamas J.Sabatausko siūlymą.

Siūlymui tirti politikų, interesų grupių bei teisėsaugos santykius per penkerius metus pritarė ir socialdemokratas Vytenis Povilas Andriukaitis. Esą tai padės „atsiriboti nuo konteksto“. „Krizė per daug gili, kad apie ją nekalbėtume, juo labiau kad ir visuomenė per daug susipriešinusi“,  – kalbėjo parlamentaras.  

Ilgesnis komisijos darbo laikotarpis padės Tuo tarpu „darbietis“ Kęstutis Daukšys ragino įpareigoti komisiją ne išsiaiškinti konkrečius atvejus, kai buvo neteisėtai kišamasi į teisėsaugos darbą, bet apskritai nustatyti, kokie turėtų būti politikų ir teisėsaugos institucijų santykiai.

„Tvarkietis“ Valentinas Mazuronis siūlė „galbūt nagrinėti ir konkrečius atvejus“, kai politikai kišasi į pareigūnų atliekamus tyrimus, „bet iš esmės koncentruotis į prevenciją ir sąlygų sukūrimą, kad tai niekada nepasikartotų. To reikia visiems, nes šiandien vieni valdžioje, rytoj kiti.“

Konservatorius Kęstutis Masiulis nepraleido progos įgelti socialdemokratams, kurie iš esmės buvo minėtos komisijos iniciatoriai: „Ponas Juozas Olekas (vienas socialdemokratų lyderių – aut. past.) išgyvena, kad atgijo telefoninė teisė. Tačiau gal iš tiesų socialdemokratai išgyvena, kad telefonas iškrito iš rankų?“

Komisiją, kuri tirtų politikų bei interesų grupių galimai daromą neteisėtą įtaką teisėsaugai, buvo sugalvota kurti, kai žiniasklaidoje paskelbta apie premjero Andriaus Kubiliaus patarėjo Virgio Valentinavičiaus bei kitų Vyriausybės darbuotojų vizitą Finansų nusikaltimų tyrimų tarnyboje (FNTT), siekiant susipažinti su dar nebaigta byla dėl mėginimo gauti 22,5 mln. litų ES paramos žuvų mailiui auginti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius