-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2009 12 15

Seimas Vilniaus skolų priežasčių neieškos, dėl klerkų veiksmų planuoja kreiptis į STT

Seimas pats netirs Vilniaus miesto skolų priežasčių, tačiau tirti galimai neskaidrius sostinės savivaldos veiksmus, ruošiantis parduoti administracinį pastatą, siūlo Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT).
Vilniaus savivaldybė
Vilniaus savivaldybė / Redo Vilimo/BFL nuotr.

Užuot kūręs laikinąją komisiją dėl Vilniaus savivaldybės skolos priežasčių išaiškinimo, Seimas ruošiasi priimti rezoliuciją, kuria siūlo STT įvertinti planuojamo dangoraižio pardavimo korupcijos grėsmę.

Tiek Seimo, tiek savivaldybės valdančiojoje koalicijoje esantys konservatoriai siūlė dabartinių savivaldybės skolų priežasties ieškoti 2007–2009 m. laikotarpiu, kai Vilniaus meras buvo „tvarkietis“ Juozas Imbrasas. Kito „tvarkiečio“ Valentino Mazuronio iniciatyva šis laikotarpis pratęstas – pasiūlyta laikinajai Seimo komisijai tirti savivaldybės veiksmus nuo 2002 iki 2009 metų.

Komisijos idėjos nepalaikė

Siūlyta peržiūrėti to laikotarpio savivaldybės finansinę veiklą: ar pagrįstai buvo nuomojamos (ir iš esmės nenaudojamos) 2000 kv.m patalpos, kokie sprendimai lėmė dabartines skolas, ar viešieji pirkimai buvo skaidrūs, ar nebuvo permokėta už kai kurias viešąsias paslaugas.

Tačiau parlamentarai po svarstymo šį nutarimo projektą atmetė ir grąžino tobulinti iniciatoriams. Už tokios komisijos sudarymą balsavo 43 parlamentarai, 8 buvo prieš ir 39 susilaikė.

Iškart po to socialdemokratai pasiūlė savo sprendimo variantą – rezoliucija kreiptis į teisėsaugos institucijas, kad jos imtųsi šio tyrimo.STT ar Generalinė prokuratūra turi dirbti savo darbą ir be Seimo nurodymo“, – kalbėjo K.Masiulis.

Siūlo kreiptis į STT

Rezoliucijoje  STT siūloma „atidžiai stebėti ir įvertinti dabar Vilniaus savivaldybėje vykstančio svarstymų proceso ir savivaldybės sprendimo, jei toks bus priimtas, korupcinę riziką ir stebėti proceso skaidrumą“. 

„Komisija būtų geriau nei rezoliucija, bet jau geriau rezoliucija negu nieko“, – palaikydamas Vytenio Andriukaičio ir Juliaus Sabatausko siūlymą kalbėjo V.Mazuronis.

Buvęs Vilniaus tarybos narys konservatorius Kęstutis Masiulis savo ruožtu aiškino, kad Seimui nederėtų nurodinėti, ką daryti teisėsaugai. Esą jeigu jau Vlniaus savivaldybėje vyksta kas nors neskaidraus, tai STT ar taip, ar taip jau yra informuota.

Jis teigė, kad jei bus priimta ši rezoliucija ir STT, Seimo prašymu pradėjusi vykdyti administracinio pastato privatizacijos tyrimą, ką nors nešvaraus atras, tai savivaldybės klerkai gali imti aiškinti, neva tyrimas buvo politiškas ir angažuotas, nes jį užsakė Seimas. „STT ar Generalinė prokuratūra turi dirbti savo darbą ir be Seimo nurodymo“, – kalbėjo K.Masiulis.

Esamą rezoliucijos projektą dar siūloma redaguoti – parlamentarai nenorėjo jos priimti iš karto, be pataisų, todėl Seimas prie šio klausimo dar grįš.

Prokuratūra jau domisi

Vilniaus vadovai spalio pabaigoje aptarė galimybę parduoti prieš kelerius metus pastatytą dangoraižį ir jį nuomotis. Už parduotą dangoraižį klerkai tikisi gauti 80–100 mln. litų, kuriuos planuojama skirti likusiai skolai už pastatą išmokėti (apie 20 mln. litų), taip pat savivaldybių įmonių darbuotojų atlyginimams, darželių ir mokyklų renovacijai.

20 aukštų dangoraižis priklauso savivaldybės įmonei „Vilniaus kapitalinė statyba“, kuriai savivaldybė dar moka likusią pastato kainos dalį, t. y. 8 mln. litų per metus. Stiklinis dangoraižis sostinės Konstitucijos prospekte savivaldybei  pastatytas 2004 metais, jis atsiėjo 74 mln. litų.

Vilniaus apygardos prokuratūra jau yra pradėjusi tyrimą dėl šių planų teisėtumo ir galimo įstatymų pažeidimų disponuojant savivaldybės turtu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius