-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2015 06 16

Seimas žada, kad grąžinamos pensijos nebus kliūtis gauti pašalpas

Dėl išmokamų pensijų kompensacijų neturėtų nukentėti pašalpos socialiai remtiniems gyventojams.
Eurai
Eurai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Seimas antradienį po svarstymo pritarė „darbiečių“ pataisoms, kuriomis jie siūlo grąžinamų per krizę sumažintų pensijų nepriskirti visų šeimos narių gaunamoms pajamoms, į kurias atsižvelgiama, skiriant piniginę paramą.

Už tai balsavo 74 parlamentarai, prieš – socialdemokratas Algirdas Sysas, o susilaikė socialdemokratė Giedrė Purvaneckienė ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos frakcijos narys Leonardas Talmontas. 

A.Sysas pareiškė, kad iki krizės pašalpų buvo išmokėta 43 mln. eurų (150 mln. litų), o per krizės piką – 376 mln. eurų (1,3 mlrd. litų), o tai reiškia, kad tiems žmonėms dalis išlaidų buvo kompensuota.

„Dabar, kai mes sukuriame mechanizmą grąžinti sumažintas pensijas, atlyginimus žmonėms, kuriems buvo sumažinta, mes kažkodėl šitų pinigų nenorime įskaityti į pajamas. Aš manau, kad tai neteisinga kitų žmonių, kurie visą laiką mokėjo ir jokių lengvatų neturėjo. Dabar išeina tiem žmonėms lyg dviguba lengvata“, – sakė A.Sysas.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Algirdas Sysas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Algirdas Sysas

Anot jo, tiek pinigų biudžete nėra.

„Jeigu kiekvieną kartą padarome išlygą, tai tokių įvairių kompensacijų mes turėsime daugiau, todėl aš komitete balsavau prieš ir čia balsuosiu prieš, nes manau, kad kai kurios išmokos bus labai didelės.

Pasižiūrėkite, kad vienkartinė už metus, jeigu už vieną mėnesį negaus kompensacijos, nemanau, kad žmogus gavęs išmoką nuo kelių šimtų iki tūkstančio, – dėl to jie labai nukentės“, – kalbėjo Seimo narys.

s

Tuo metu konservatorius Rimantas Jonas Dagys tvirtino, kad sumažinus pensijas, buvo pablogintos žmonių gyvenimo sąlygos: „Pabloginome jį, pastatydami į socialiai remtinų padėtį, galbūt jis nebūtų niekada tokiu net buvęs. Dabar, kai mes atstatome (...), mes dar kartą juos nubaudžiame. Jeigu jis iš tikrųjų yra socialiai remtinas, jis dar kartą netenka tų pinigų, nes tuo metu ateina jo išmokos“.  

Paskutinį kartą dėl pataisų Seimas balsuos vėliau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius