Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 01 23

Seime bus rengiamas atskiras įstatymas dėl parlamentarų veiklos garantijų

Seime bus rengiamas atskiras įstatymas, kuris nustatys parlamentarų pareigas, teises ir veiklos garantijas. Seimo valdybos sprendimu sudarytai darbo grupei pavesta įstatymo projektą parengti iki balandžio 30 dienos.
 Seimo rytinis posėdis
Seimo rytinis posėdis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Konstitucinis Teismas yra išaiškinęs, kad toks teisės aktas, kuris apibrėžia Seimo narių veiklos garantijas, turi būti“, – BNS sakė Seimo pirmoji vicepirmininkė Rima Baškienė.

Pasak parlamentarės, rengiant projektą bus sprendžiama ir dėl Seimo narių atostogų įteisinimo, kaip yra nurodęs Konstitucinis Teismas. Kartu Seimo narė pabrėžia, kad kituose Europos Sąjungos šalių parlamentuose atostogos nėra nustatytos.

„Norime, kad būtų visiškas aiškumas, kaip klausimą kelia ir Konstitucinis Teismas, dėl atostogų įteisinimo, ko, beje, nėra beveik nė viename parlamente, bet KT už tai pasisako. Taip pat yra dėl gyvenimo bendrabutyje, apmokėjimo už paslaugas ir visa kita, ką Seimo narys gauna. Viso to smulkiai Statute būti negali, bet veiklos garantijų įstatyme galėtų būti nustatyta pakankamai detaliai“, – sakė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovė.

Konstitucinis Teismas dar 2004 metais nutarimu paskelbė, kad Seimo narių pareigos, teisęs ir garantijos turi būti nustatytos įstatymu. Nutarime taip pat konstatuojama, kad „įstatymų leidėjui kyla pareiga įstatymu nustatyti Seimo nario kasmetinių mokamų atostogų trukmę“, o įstatyminis jų įtvirtinimas turi užtikrinti, kad tarpai tarp sesijų nebūtų traktuojami kaip poilsio laikas.

Parlamente per ankstesnes kadencijas buvo svarstomi keli Seimo narių veiklos garantijų įstatymo variantai, bet taip ir nepriimti. Seimo nariai oficialių atostogų neturi ir laiką tarp sesijų planuoja savarankiškai.

Šiuo metu Seimo nario pareigas, teises bei veiklos garantijas reglamentuoja Seimo statutas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius