-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 10 12

Seimas išmokas už skiepus linkęs skirti asmenims nuo 75 metų, opozicijai – kirtis

Antradienį Seimas po pateikimo pritarė, kad 75 metų ir vyresni senjorai už vakcinaciją nuo COVID-19 gautų vienkartines 100 eurų išmokas. Klausimas toliau bus svarstomas ypatingos skubos tvarka. Savo ruožtu opozicijoje veikiančių „valstiečių“ iniciatyvą dėl išmokų rizikos grupėje esantiems asmenims bei tiems, kuriems daugiau kaip 65-eri, tautos atstovai atmetė.
Monika Navickienė ir Aurelijus Veryga
Monika Navickienė ir Aurelijus Veryga / 15min nuotr.

Už tai, kad pinigines išmokas už vakcinaciją gautų 75 metų ir vyresni žmonės, balsavo 81 parlamentaras, prieš – 12, susilaikė 30.

Kaip balsavo kiekvienas Seimo narys, galite patikrinti čia.

Klausimą nuspręsta svarstyti ypatingos skubos tvarka.

Projektą dėl vienkartinių išmokų 75 metų ir vyresniems senjorams Seime pristačiusi socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė teigė, jog jis teikiamas ne iš didelio džiaugsmo.

„Labiau iš realybės jausmo. Arba realybės suvokimo, kur dabar esame.

Sprendimas galbūt nėra tobulas etikos prasme, klausimų yra, bet manome, kad turime priimti visus reikiamus sprendimus tam, kad kuo daugiau žmonių, ypač iš tos rizikos grupės, kurioje ir yra 75+ žmonės, būtų apsaugoti ir mes patirtume kuo mažiau tų žmonių netekčių“, – kalbėjo ministrė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Visaginas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Visaginas

Ji pažymėjo, kad 75 metų ir vyresni žmonės dažniau miršta nuo COVID-19 nei jaunesni, be to, didelė dalis jų neturi imuniteto koronavirusui.

„Lyginant su 65+ skaičiai yra dvigubai didesni – toje kategorijoje tik 15 proc. žmonių yra su mums nežinomu imuniteto lygmeniu“, – aiškino M.Navickienė.

Abejoja, ar paskata suveiks

Pagal jos pristatytą projektą, vienkartines 100 eurų išmokas gautų 75-erių metų ir vyresni gyventojai, kurie iki šių metų rugsėjo nebuvo pasiskiepiję nė viena vakcinos doze ir iki lapkričio 31 dienos pilnai pasiskiepytų.

Taip pat – tie, kurie persirgo COVID-19, bet iki kovo 31 dienos pasiskiepytų bent viena vakcinos doze.

Išmokas gautų ir tie, kurie yra pilnai pasiskiepiję ir iki kovo 31-osios pasiskiepytų sustiprinančiąja, tai yra trečia arba antra doze, priklausomai nuo pasirinktos vakcinos.

Laisvės frakcijos Seime atstovė Morgana Danielė reiškė abejones, ar 100 eurų tikrai motyvuos senjorus eiti skiepytis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Morgana Danielė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Morgana Danielė

„Ar yra duomenų, kurie galėtų parodyti, kad būtent pinigai yra paskatinanti priemonė, kurios dabar reikia.

Kai kalbam apie priežastis, kodėl seni žmonės nesiskiepija, tai galėtų būti šalutinio poveikio baimė, kurią turėtų išspręsti žalos be kaltės atlyginimas, kuris yra pateiktas Seime. Ir lankymas namuose yra tikrai stipri priemonė“, – dėstė ji ir pridūrė, jog priėmus įstatymą bus premijuojami antivakseriai.

M.Navickienė sutiko, jog lankymas namuose ir didesnis specialistų įsitraukimas galėtų padidinti skiepijimosi mastus, bet pinigai esą galėtų būti papildoma priemonė.

„Žiūrėsim, kaip ji veiks Lietuvoje. Bet jei turim bent menkiausią galimybę, kad ir 1 proc., kad ir keletą procentų paskatinti ir apsaugoti, geriau tą padarykim ir priimkim tą sprendimą“, – sakė ji.

Mano, kad priemonė pakenks

Seimo „darbietė“ Ieva Kačinskaitė-Urbonienė svarstė, ar piniginės išmokos neduos priešingo efekto – esą žmonės skiepysis tik tada, kai jas gaus.

„Mano supratimu, tokios siauros grupelės išskyrimas gali duoti kaip tik neigiamą efektą. Būtų kažkas panašaus, jei vaiko pinigus pradėtumėm mokėti tik paskiepytiems tėvams“, – palygino politikė.

Mano supratimu, tokios siauros grupelės išskyrimas gali duoti kaip tik neigiamą efektą.

M.Navickienė teigė nemananti, kad pinigais neskatinami žmonės neis skiepytis:

„Ar sulėtins, ar demotyvuos kitas grupes skiepytis, aš nemanau todėl, kad pagrindimas, kodėl yra ši tikslinė grupė, ir kodėl dabar, tiek ekspertų nuomone, tiek statistikos akivaizdūs duomenys rodo, kad yra pamatuota.“

Seimo socialdemokratų frakcijos seniūnas Algirdas Sysas teigė, jog iniciatyva mokėti pinigus senjorams demoralizuos visuomenę, o pasiskiepijusieji atsidurs kvailio vietoje.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Algirdas Sysas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Algirdas Sysas

Dar vieną projektą dėl vienkartinių išmokų už skiepus registravo opozicionieriai „valstiečiai“ su buvusiu sveikatos apsaugos ministru Aurelijumi Veryga priešakyje.

Visgi politikas ragino palaikyti ir valdančiųjų iniciatyvą dėl 100 eurų vyresniems asmenims.

„Šita priemonė yra reikalinga ir tikrai raginu kolegas balsuoti už šitą projektą. Ir lygiai taip pat siūlau balsuoti ir už mūsų anksčiau teiktą projektą, ir juos sujungti tam, kad būtų išvengta diskriminacijos.

Mūsų projektuose yra pateikti siūlymai ir dėl asmenų, kurie yra ne tik pagal amžių apibrėžti, bet ir tie, kurie turi sunkių lėtinių ligų“, – kalbėjo A.Veryga.

Siekia, kad projektai būtų sujungti

Jis vienkartinę 100 eurų išmoką siūlo skirti 65 metų ir vyresniems asmenims, taip pat tiems, kurie priklauso rizikos grupei susirgti sunkia COVID-19 ligos forma.

Pagal šį projektą teisę į išmoką asmenys įgytų, jei po rugpjūčio 16 dienos pasiskiepytų pagal visą vakcinacijos schemą.

Į Seimo tribūną stojęs A.Veryga ragino balsuoti už jo iniciatyvą, nes ji – platesnio pobūdžio.

„Tikiuosi, kad bus pritarimas ir šitam projektui. Taip pat viliuosi, kad komitetas svarstydamas galės juos abu sujungti. Manau, tai būtų logiška padaryti. Juo labiau kad mūsų projektas buvo registruotas dar rugpjūčio viduryje“, – pažymėjo Seimo narys.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Linas Slušnys
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Linas Slušnys

Seimo konservatorius Linas Slušnys išmokas 65–75 metų asmenims siūlė apsimokėti pačiai „valstiečių“ frakcijai ar partijai, kuri, pasak jo, nuolat skleidžia melą apie skiepus ir jų žalą žmonėms.

Į tai atsakydamas, A.Veryga pažymėjo, kad jie su L.Slušniu abu yra psichiatrai ir neturėtų pilti žibalo į ugnį ar užsiimti politiniu pasišpilkavimu.

Aš tikiuosi, kad jūs racionaliai pasielgsit balsuodami už šį projektą.

„Reikia racionaliai galvojant susitarti, nesiginčyti. Aš tikiuosi, kad jūs racionaliai pasielgsit balsuodami už šį projektą. Kad nebus čia partiškumų, politiškumų“, – vylėsi Seimo narys.

Projektą atmetė

Tačiau valdantieji jo pristatytų pataisų nepalaikė – „už“ balsavo tik trys Liberalų sąjūdžio atstovai.

Seimas bendrai po pateikimo nepritarė „valstiečių“ siūlymams dėl išmokų – „už“ balsavo 39 tautos atstovai, „prieš“ – 7, susilaikė – 75.

Projekto net neleista tobulinti, jis atmestas.

Seimas prie išmokų senjorams klausimo ketina grįžti vakariniame antradienio posėdyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius