-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2016 10 01

Seime – Konstitucijos pataisa, kad rinkimai būtų perkelti į šeštadienį

Seime registruota Konstitucijos pataisa, kad ateityje visi rinkimai vyktų šeštadienį.
Dalia Grybauskaitė iš anksto balsavo savivaldybių tarybų rinkimų antrame ture
Rinkimai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Jei sulauktų pritarimo Seime, ji įsigaliotų vėlesniems rinkimams, o kitą savaitę atstovus į Seimą piliečiai rinktų kaip iki šiol – sekmadienį.

Konstitucijos pataisos projektą, kad Seimo ir prezidento rinkimų data būtų perkelta iš atitinkamo sekmadienio į šeštadienį, pasirašė 40 Seimo narių iš valdančiųjų frakcijų.

Parlamente jau anksčiau buvo registruoti projektai, kad visi – Europos Parlamento, savivaldybių tarybų, Seimo ir prezidento – rinkimai būtų perkelti į šeštadienį, tačiau dėl dviejų pastarųjų būtina keisti ir Konstituciją.

Šiuo metu visi Lietuvoje vykstantys rinkimai rengiami sekmadienį. Seimo bei prezidento rinkimų datos yra nustatytos Konstitucijoje

Šios idėjos iniciatorius yra socialdemokratas Eduardas Šablinskas. Anot jo, rengti rinkimus šeštadienį būtų patogiau, o per juos dirbantys žmonės turėtų laiko pailsėti prieš prasidedančią naują darbo savaitę. E.Šablinskas taip pat pabrėžė, kad pakeitimus siūlo ne artimiausiems rinkimams, o ateičiai, tad būtų pakankamai laiko diskusijoms dėl šios idėjos.

Pasak parlamentaro, šeštadienis būtų patogesnė diena ir rinkėjams, jie galėtų lanksčiau planuoti rinkimų savaitgalį, nereikėtų skubėti po savaitgalio išvykų skubėti spėti į sekmadienį 20 val. užsidarančias rinkimų apylinkes.

Šiuo metu visi Lietuvoje vykstantys rinkimai rengiami sekmadienį. Seimo bei prezidento rinkimų datos yra nustatytos Konstitucijoje: parlamentas renkamas kadencijos pabaigos metais antrą spalio sekmadienį, prezidentas – paskutinį sekmadienį likus dviem mėnesiams iki kadencijos pabaigos.

Artimiausi rinkimai į Seimą vyks kitą sekmadienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius