-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 03 26

Seime minima Lietuvos narystės NATO 5 metų sukaktis

Ketvirtadienį, kovo 26 d., Seime Užsienio reikalų komiteto iniciatyva minima NATO įkūrimo 60-mečio ir Lietuvos narystės NATO 5 metų sukaktis. Kovo 29-ąją sukanka penkeri metai, kai Lietuvoje oficialiai įsigaliojo Šiaurės Atlanto sutartis.
Pavadinimas
Narystės NATO penkmetis / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.
Temos: 1 NATO

Iškilmingo minėjimo pranešėjai: Seimo Pirmininkas Arūnas Valinskas – „Narystės penkmetis: ką NATO davė Lietuvai ir ką Lietuva davė NATO?“, Makedonijos Respublikos užsienio reikalų ministras Antonijus Milošoskis – „NATO šalių kandidačių indėlis į Aljanso stiprinimą“, Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Audronius Ažubalis – „Lietuvos penkmetis NATO – lūkesčiai ir realybė“, Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Arvydas Anušauskas – „Pagrindiniai žaidėjai ir pagrindiniai iššūkiai Lietuvos ir pasaulio saugumo sistemoje“, Seimo opozicijos lyderis Gediminas Kirkilas – „Kolektyvinės gynybos koncepcijos pranašumai prieš neutralitetą: kodėl Lietuvai verta būti NATO nare?“, Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos Politikos mokslų katedros vedėjas prof. dr. Gediminas Vitkus – „Nauja NATO Strateginė koncepcija: nelengvos pasirinkimo dilemos“.

Seimo Pirmininkas Arūnas Valinskas, sakydamas kalbą iškilmingame minėjime, pabrėžė, kad Lietuvai ypač svarbus yra transatlantinio ryšio ir tarpusavio dialogo plėtojimas. „Šiandien susiduriame su visiškai naujais iššūkiais saugumui bei visai kitokiomis grėsmėmis – kalbame apie kovą su terorizmu, masinio naikinimo ginklų plėtotę, ekonominius, kibernetinius nusikaltimus, kalbame apie pavojų keliančias nestabilias valstybes. Aljansas ieško naujos saugumo koncepcijos, ieškome naujų galimybių saugumui užtikrinti. Vis dėlto manome, kad ir kokios tos grėsmės kyla, svarbu nepamiršti, kad Aljanso sėkmės laidas – ištikimybė kolektyvinei gynybai“, – tvirtino Seimo vadovas.

Kaip pabrėžė parlamento vadovas, Lietuva, pasiekusi vieną iš savo strateginių užsienio politikos tikslų – tapusi visateise NATO nare – 2004 m. gegužės 1d. Seimo rezoliucija deklaravo siekį tapti aktyvia, matoma valstybe, pripažindama šiuolaikinių grėsmių globalumą, išreiškė pasiryžimą aktyviai dalyvauti jas atremiant. „Lietuva pareiškė sieksianti, kad Aljansas ir toliau būtų gyvybinga ir stipri kolektyvinės gynybos bei saugumo organizacija, kad bus remiama NATO „atvirų durų“ politika, plečiamas dialogas ir praktinis bendradarbiavimas su šalimis partnerėmis. Jau po metų Vilniuje vykusiame NATO neformaliame užsienio reikalų ministrų susitikime buvo pradėtas intensyvus dialogas dėl Ukrainos siekių tapti NATO nare ir su tuo susijusių reformų“, – kalbėjo Seimo Pirmininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius