Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 01 13 /12:02

Robertas Grigas Seimui: „Jūs sugadinote Sausio 13-osios šventę“

Trečiadienį Lietuva mini Laisvės gynėjų dienos 25-ąsias metines, pagerbdama 1991 metų sovietų agresijos aukas. Ta proga Seimo Kovo 11-osios Akto salėje vyksta iškilmingas Laisvės gynėjų dienos minėjimas.
Robertas Grigas
Laisvės gynėjų dienos minėjimas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė pradėdama posėdį kalbėjo apie tai, kad Sausio 13-osios aukų vardai amžiams įrašyti į Lietuvos istoriją ir pakvietė pagerbti jų atminimą tylos minute.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė kalbėjo, kad prieš 25-erius metus visiems ši diena buvo svarbi, skausminga ir kupina nežinomybės. Ji dėkojo visiems Lietuvos žmonėms, kurie prieš ketvirtį amžiaus gynė Lietuvos laisvę.

Prezidentė sakė, kad 1991-aisiais gimę vaikai gimė jau įkvėpę laisvės oro ir juose užkoduotas ryžtas, jei prireiktų, ginti tėvynę. To geriausias įrodymas yra 3 tūkst. pernai panorusių savanoriškai mokytis ginti tėvynę jaunuolių sąrašas.

Ji kalbėjo ir apie tai, kad Lietuva dabar palaiko Ukrainos kovą už taiką ir laisvę, kaip ukrainiečiai palaikė Lietuvą prieš ketvirtį amžiaus.

Kiekvienas, nusikaltęs žmoniškumui, kur tai būtų daryta – Lietuvoje ar Ukrainoje, – padaręs karo nusikaltimų, turi sulaukti teisėto atpildo, – sakė D.Grybauskaitė.

„Iš savo patirties galime patikinti Ukrainos žmones, kad jų kovą už laisvę kurti atvirą, europietišką valstybę vainikuos pergalė. Reikia tik atkakliai eiti savo keliu, nes jų pasirinkote patys ir žinote, už ką kovojate“, – teigė prezidentė.

Prezidentė apgailestavo, kad Sausio 13-osios byla dar nėra pabaigta ir kad prasikaltusieji dar nesulaukė atpildo, tačiau sakė neabejojanti, kad tiesos diena išauš ir jiems.

„Kiekvienas, nusikaltęs žmoniškumui, kur tai būtų daryta – Lietuvoje ar Ukrainoje, – padaręs karo nusikaltimų, turi sulaukti teisėto atpildo. Tai – mūsų įsipareigojimas visoms Sausio 13-osios aukoms“, – pareiškė D.Grybauskaitė.

Robertas Grigas sukritikavo Seimą

Šiame minėjime Seime nedalyvauja pirmasis atkurtos Lietuvos valstybės vadovas Vytautas Landsbergis, kurį pernai Seimas atsisakė apdovanoti Laisvės premija, kuri tradiciškai teikiama Sausio 13-ąją.

Apie tai prabilo kalbą iškilmingame posėdyje sakęs Sausio 13-osios naktį parlamente su deputatais budėjęs ir meldęsis kunigas Robertas Grigas. 

„Neįsižeiskite, apgailėtinas buvo Seimo daugumos sprendimas neskirti šių metų Laisvės premijos V.Landsbergiui“, – sakė R.Grigas, o jo žodžius salėje palydėjo plojimai.

Kunigas tęsė, kad tokiu būdu Seimas ne profesoriui pagarbą ar jo nuopelnus laisvei paneigė, o Lietuvai sugadino Sausio 13-osios 25-mečio šventę. 

Neįsižeiskite, apgailėtinas buvo Seimo daugumos sprendimas neskirti šių metų Laisvės premijos V.Landsbergiui, – sakė R.Grigas.

„Nėra V.Landsbergis šventasis iš saldžių paveikslėlių, kaip, beje, ir tikėjimo šventieji nėra tokie, kokie jie vaizduojami paveikslėliuose. Tačiau jo sutelkiantys nuopelnai vieningai pasipriešinti tėvynę puolančiam priešui yra neginčijamas faktas ir nebuvo prasmingesnio akcento šiam 25-mečiui kaip to fakto pripažinimas ir adekvatus įvertinimas“, – kalbėjo R.Grigas.

Pasak jo, V.Landsbergis liks istorijos vadovėliuose šalia Jono Basanavičiaus, Antano Smetonos, Vinco Kudirkos, Žemaičio, patinka tai kam nors, ar nepatinka.

R.Grigas Seimą kritikavo ir dėl nepriimtų sprendimų suvaržant prekybą alkoholiu ir jo reklamą. Pasak jo, matant, kiek gyvybių pasiglemžia alkoholis, sunku atsikratyti minties, kad politikai, Seimo nariai „nemyli savo tautos, nekenčia savo tautos, panašiai, kaip „Alfa“ smogikai prieš 25-erius metus“. 

Taip pat kunigas kalbėjo apie, jo nuomone, netinkamus Seimo sprendimus peržiūrint šeimos sąvoką, leidžiant moterims darytis abortus, menkinant lietuvių kalbos statusą.

„Kadangi gyvename labai sudėtingoje aplinkoje, kiekvienas tikras šios šalies pilietis, bent jau kiekvienas vyras turi būti labai gerai parengtas galimiems netikėtumams ir gebėti efektyviai priešintis bet kokiai agresijai. Su visa pagarba visiems Lietuvos kariūnams, savanoriams ir kariams profesionalams, kurių kariniais gebėjimais ir kompetencijomis nei kiek neabejoju, bet be visos efektyviai priešintis galinčios visuomenės aktyvaus palaikymo jiems atsilaikyti tikrai nebūtų lengva“, – savo kalboje sakė Vilniaus universiteto profesorius A.Ramanavičius.

„Todėl manau, kad optimizuota karinė tarnyba turi būti privaloma kiekvienam Lietuvos vyrui, o ne tik saujelei savanorių arba „loterijos būdu“ atrinktų šauktinių“, – tęsė jis. Salėje susirinkę žmonės pasiūlymą sutiko plojimais.

Atsiminimais iš 1991 m. sausio Seime dalijosi greitosios pagalbos medikė Vanda Pumputienė, Aukščiausiosios Tarybos barikadas statęs Ričardas Jasponis ir prie televizijos bokšto sužeistas Vilniaus universiteto profesorius habilituotas daktaras Arūnas Ramanavičius.

Jis tikino, kad nereikia naiviai tikėtis, jog tapusią NATO nare visada gins partneriai, bet būtina patiems rūpintis ne tik savo, bet ir sąjungininkų saugumu.

Lietuva trečiadienį mini 25-ąsias Sausio 13-osios metines.

Po iškilmingo minėjimo vidurdienį Nepriklausomybės aikštėje vyko Valstybės vėliavos pakėlimo ceremonija. Aikštėje taip pat surengtas Lietuvos kariuomenės Garbės sargybos kuopos iškilmingas paradas ir renginio dalyvių eitynės nuo Nepriklausomybės aikštės iki Katedros aikštės Vilniuje.

VIDEO: Valstybės vėliavos pakėlimo ceremonija Nepriklausomybės aikštėje Vilniuje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius