Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 05 06

Seime paminėtas Lietuvos narystės Europos Sąjungoje dešimtmetis

Seimo plenariniame posėdyje antradienį įvyko Lietuvos narystės Europos Sąjungoje dešimtmečio minėjimas.
Lietuvos narystės ES dešimtmečio minėjimas Seime, svečias - buvęs EP pirmininkas Patas Coxas
Lietuvos narystės ES dešimtmečio minėjimas Seime, svečias - buvęs EP pirmininkas Patas Coxas

Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė, tardama įžanginį žodį ir sveikindama Lietuvos narystės Europos Sąjungoje 10-mečio proga, pažymėjo, kad per šį dešimtmetį nuveikta labai daug.

„O pastarųjų dienų padėtis Europoje dar kartą primena, kad Lietuva pasirinko teisingą kelią eiti kartu su Europos Sąjunga“, – sakė Seimo pirmininkė. Ji priminė, kad praėjusį mėnesį į Lietuvą atvykę Europos Sąjungos parlamentų pirmininkai bendru sutarimu pritarė konferencijos išvadoms, kuriose atspindėti Lietuvos iškelti pirmininkavimo prioritetai ir šių dienų geopolitinės regiono aktualijos.

„Sėkmingas Lietuvos pirmininkavimas padėjo pelnyti Lietuvai eksperto reputaciją, todėl norėčiau dar kartą padėkoti visiems už susitelkimą ir sunkų darbą per visą narystės dešimtmetį ir trumpą, tačiau nepaprastai atsakingą pirmininkavimo laikotarpį“, – kalbėjo L.Graužinienė.

Respublikos prezidentė Dalia Grybauskaitė pabrėžė, kad šiandien visi esame liudininkai, koks teisingas buvo prieš dešimt metų Lietuvos padarytas istorinis sprendimas – būti Europos Sąjungoje.

„Lietuva buvo pasirengusi grįžti į savo istorinės paskirties vietą. Lietuva buvo pasirengusi apginti ne tik savo laisvę, bet ir siekti kitokios gyvenimo kokybės, tai yra tokios, kuri kuriama bendražmogišku europietišku vertybių pagrindu“, – sakė V.Adamkus.

„Siekėme narystės Europos Sąjungoje, nes jautėme, kad tai geresnis ir oresnis gyvenimas laisvėje ir demokratijoje, veikiant išvien su skirtingomis, bet tą patį tikslą turinčiomis šalimis“, – kalbėjo šalies vadovė. Pasak D.Grybauskaitės, simboliška, jog dešimtuosius narystės metus minime Lietuvai sėkmingai išlaikius pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai egzaminą.

„Šeši pirmininkavimo mėnesiai buvo iš tiesų įtempti. Tačiau Lietuva, pirmoji iš Baltijos valstybių, savo pavyzdžiu įrodė, jog pirmininkavimo sėkmę lemia ne valstybės dydis, o susitelkimas ir nuoseklus darbas siekiant bendro sutarimo. Pirmininkaudami Europos Sąjungos Tarybai įgijome dar daugiau pasitikėjimo savo jėgomis. Tikėjimas Lietuva – svarbiausia, ką davė mums šis, vertybiškai naujas, mūsų valstybės gyvenimo etapas“, – sakė prezidentė.

Iškilmingame renginyje D.Grybauskaitė pakvietė ir toliau stiprinti Lietuvą Europoje.

„Esame sėkmingas kaitos pavyzdys. Lietuvos vardas per šiuos metus jau ne kartą skambėjo tarp Europos geriausiųjų ekonomikos, sporto, inovacijų, investicijų ir kitose srityse. Europa įvertino mūsų žmonių pastangas. Didžiuokimės savo sėkme, unikalia šalimi ir mūsų žmonių gebėjimais. Tačiau kartu nepamirškime, kad be Europos Sąjungos vargu ar būtume ten, kur esame. Tikėjimas laisva ir atvira Europa yra galinga atsvara populistų ir kraštutinių jėgų sėjamoms abejonėms dėl Europos Sąjungos prasmingumo. Būkime iškalbingu pavyzdžiu ir neabejokime savo istoriniu sprendimu“, – teigė Lietuvos vadovė.

Pasak prezidento Valdo Adamkaus, šie dešimt metų dar kartą parodė, kad Lietuva buvo pasirengusi ne tik tautiniam ir politiniam atgimimui.

„Lietuva buvo pasirengusi grįžti į savo istorinės paskirties vietą. Lietuva buvo pasirengusi apginti ne tik savo laisvę, bet ir siekti kitokios gyvenimo kokybės, tai yra tokios, kuri kuriama bendražmogišku europietišku vertybių pagrindu“, – sakė V.Adamkus.

Prezidentas palinkėjo tautai ir valstybei nenuvertinti šio istorinio laimėjimo.

Pasak buvusio Europos Parlamento pirmininko, Lietuva gauna nemažai naudos iš narystės Europos Sąjungoje, ypač vertinant politinį stabilumą, kuris yra pagrįstas bendromis Bendrijos vertybėmis

„Tokių istorinių progų nebūna daug, todėl mokėkime tuo džiaugtis, mokėkime tuo naudotis. Žinoma, nei Europa, nei Europos Sąjunga neišspręs visų mūsų problemų. Tačiau būdami tokie Bendrijoje galime ir turime jaustis gerokai drąsesni savo darbais, siekiais ir perspektyvomis. Turime labai vertingą bendruomenę, kuri savo patirtimi, savo galimybėmis ir savo jėga yra su Lietuva ir už Lietuvą“, – tvirtino V.Adamkus.

Jis taip pat pažymėjo, kad „gera kaimynystė neturi alternatyvų, todėl dialogą, kuris, deja, per dažnai vyksta pagal formatą – nuoskaudos už nuoskaudą ar priekaištai už priekaištus, yra būtina keisti formatu – pasitikėjimas už pasitikėjimą ir pagarba už pagarbą“.

Garbės svečias Patas Coxas, skaitydamas pranešimą „Europos iššūkiai ir naujos galimybės“, akcentavo, kad Lietuva padarė išmintingą pasirinkimą. Pasak buvusio Europos Parlamento pirmininko, Lietuva gauna nemažai naudos iš narystės Europos Sąjungoje, ypač vertinant politinį stabilumą, kuris yra pagrįstas bendromis Bendrijos vertybėmis, grindžiamomis laisve, demokratija, tarpusavio pagarba, teisės viršenybės principu.

Kaip tvirtino P.Coxas, Europos plėtra suteikia Europos Sąjungai įspūdingą galią ir svorį pasaulyje.

„Mūsų bendroji rinka, mūsų bendroji valiuta – euras, apie kurį buvo tiek daug kalbama per pastaruosius penkerius metus, yra viena galingiausių valiutų pasaulyje. Europos Sąjunga kartu yra viena didžiausių prekiautojų ir viena svarbiausių žaidėjų pasaulinėje prekybos rinkoje. Europos Sąjungos įsipareigojimai daugiašališkumui, įsipareigojimai siekti tūkstantmečio vystymosi tikslų, mažinti anglies dvideginio emisijas, siekti atliepti klimato kaitos iššūkius, užtikrinti energijos efektyvumą ir kitus klausimus, yra sritys, dėl kurių europiečiai turėtų didžiuotis“, – kalbėjo P.Coxas.

Seimo pirmininko pavaduotojo, buvusio vyriausiojo derybininko dėl narystės Europos Sąjungoje Petro Auštrevičiaus nuomone, Europos Sąjungos narystė sustiprino Lietuvos valstybingumo pamatus, sukūrė modernios valstybės europine sąrangą.

„Per pastaruosius 10 metų Lietuva pasiekė įspūdingų rezultatų, politinės ir ekonominės integracijos Europos Sąjungoje srityje, tačiau toliau išlieka efektyvaus energetinio ir infrastruktūrinio bendradarbiavimo ir konvergencijos poreikis. Reikia suprasti, kad tai nėra tik šio regiono problema, bet ir visos Europos Sąjungos darnumo iššūkis“, – pažymėjo P.Auštrevičius.

Anot jo, didžiausias Europos Sąjungos saugumo iššūkis, nebuvo ir nėra pati Europa, bet jos kaimynystė. „Europos Sąjunga turi galimybių sustiprinti savo saugumą, reikiamai investuodama politiškai ir ekonomiškai į ilgalaikei partnerystei įsipareigojusias valstybes, kurdama gerų pasiekimų pavyzdžius ir rezultatus, bei skatindama narystei Europos Sąjungoje institutą“, – tikino Seimo pirmininko pavaduotojas.

Minėjimo pabaigoje Seimo pirmininkė L.Graužinienė įteikė Lietuvos Respublikos Seimo apdovanojimus ir padėkas už nuopelnus Lietuvai stojant į Europos Sąjungą ir ją stiprinant, už profesionalų darbą koordinuojant ir organizuojant Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai parlamentinio matmens renginius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius