Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 11 22

Seime pirmą kartą ketinama aukščiausiu lygiu užsiimti savižudybių prevencija

Lietuva daug metų pirmauja pagal savižudybių statistiką: 100 tūkst. gyventojų tenka 28,2 savižudžių. Pagal savižudžių skaičių Lietuva yra pirmoji Europoje ir penkta pasaulyje. Specialistai teigia, kad padėtis negerėja, nes problema nesprendžiama valstybės lygiu. Panašu, kad šis Seimas pabandys sustabdyti mirties konvejerį.
Mykolas Majauskas
Mykolas Majauskas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Iniciatyvą įkurti Seime Savižudybių prevencijos parlamentinę komisiją iškėlė naujai išrinktas Seimo narys konservatorius Mykolas Majauskas. Kaip teigė pats parlamentaras, tokį siūlymą jis teikė vadovaudamasis Vilniaus miesto savivaldybės, kurioje tokia komisija įsteigta, pavyzdžiu, taip pat patirtimi, kaip Vilniaus mieste užtikrinamas skubios emocinės pagalbos prieinamumas poliklinikose ir ligoninėse.

„Tai būtų aukščiausio lygio parlamentinės kontrolės komisija, kuri tikrintų, nagrinėtų ir prižiūrėtų, kaip užtikrinama savižudybių prevencija visoje Lietuvoje. Labai džiaugiuosi, kad tokį siūlymą palaikė absoliuti dauguma seniūnų sueigoje, visų partijų atstovai pasisakė „už““, – 15min sakė M.Majauskas.

Paklaustas, kaip įsivaizduoja komisijos veiklą, pašnekovas teigė, kad yra daug institucijų, kurios vienaip ar kitaip stengiasi užtikrinti saugią aplinką ir užsiimti savižudybių prevencija.

Pirmiausia tai Švietimo ir mokslo ministerija bei jai pavaldžios įstaigos (mokyklos), kuriose vykdoma smurto, patyčių prevencija. Antroji – Socialinės apsaugos ir darbo ministerija ir nevyriausybinės organizacijos, kurios užtikrina skubią anoniminę emocinę pagalbą. Trečioji – Sveikatos apsaugos ministerija. Jos kuruojamoje srityje reikia ypač rimto proveržio ir dėmesio savižudybių prevencijai, nes tiek metodinės, tiek emocinės pagalbos prieinamumas vis dar ribotas, vis dar egzistuoja psichinės sveikatos ligų stigma, kuri turėtų būti mažinama.

„Pirmą kartą iškėlus šią temą aukščiausiu valstybės lygmeniu, turėsime labai rimtus įgaliojimus kalbėtis su atsakingomis institucijomis. Mano supratimu, tai labai rimtas signalas, kad ši tema pagaliau tapo svarbi.

Mes, politikai, visada sakome, kad ši tema svarbi, bet kai ateina laikas priimti konkrečius sprendimus, dažnai net bijome ištarti žodį „savižudybė“. Tai, kad Seimas aukščiausiu lygiu išdrįso ištarti šį žodį, kalbėti apie tai, pripažinti, kad tai problema, ir ieškoti sprendimų, tai svarbus pirmasis žingsnis“, – svarstė M.Majauskas.

Komisija vykdys parlamentinę kontrolę. Jos veiklą galima suskirstyti į tris kryptis. Pirmoji – už savižudybių prevenciją atsakingų institucijų koordinavimas, antroji – priežiūra, kaip ir kam skiriamos lėšos, trečioji – priežiūra, ką šios problemos sprendimui daro atsakingos institucijos.

Galutinai Seimas turėtų pritarti tokios komisijos atsiradimui antradienio plenariniame posėdyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius