Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 01 21

Seime – profsąjungiečių atstovas (atnaujinta 20.23 val.)

Lietuvos profsąjungų koordinacinio centro lyderių susitikime su Seimo pirmininku Arūnu Valinsku kalbėta apie komunikacijos stoką. Galiausiai nuspręsta Seime skirti profsąjungų atstovą.
Mitinguotojai su plakatais išėjo į gatves.
Tik po penktadieninio mitingo Seimas nusprendė kalbėtis su profsąjungomis. / Alfredo Pliadžio/15min.lt nuotr.

Trečiadienio popietę A.Valinskas priėmė trijų Lietuvos profesinių sąjungų centrų lyderius. Susitikime dalyvavo Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkas Artūras Černiauskas, Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Aldona Jašinskienė bei Lietuvos darbo federacijos pirmininkas Vydas Puskepalis.

Mes ruošėmės mitingui, tačiau žiniasklaida rodė tik riaušes, o mes likome antrame plane, – apgailestavo „Solidarumo“ pirmininkė.Profsąjungų atstovai Seimo pirmininkui išdėstė savo požiūrį į praėjusio penktadienio įvykius ir įteikė reikalavimus. Pavyzdžiui, Seimo ir Vyriausybės reikalaujama įvesti socialinę atskirtį mažinančią progresinių mokesčių sistemą (daugiau uždirbantieji moka daugiau mokesčių), apmokestinti nekilnojamąjį turtą, atsisakyti lėšų pervedimo privatiems pensijų fondams, atstatyti iki sausio galiojusius Valstybės tarnybos pareiginio atlyginimo bazinius dydžius ir biudžetinio sektoriaus bazinius dydžius, grąžinti PVM lengvatas medikamentams, šildymui, maistui, knygoms, laikraščiams ir visuomeniniam transportui. Taip pat reikalaujama skaidrumo energetikoje, neskaidyti ir neprivatizuoti šalies strateginių objektų.

Pažadai tenkina

Anot profsąjungos „Solidarumas“ pirmininkės A.Jašinskienės, A.Valinskas pažadėjo, kad reikalavimai bus apsvarstyti, o į prašymus bus atsižvelgta. Taip pat Seimo pirmininkas pažadėjo, kad visi socialiniai ekonominiai klausimai bus svarstomi Trišalėje taryboje. Trišalę tarybą sudaro Vyriausybės, profsąjungų ir darbdavių organizacijų atstovai.

„Kai sprendimai priimami nepasikonsultavus, reakcija būna daug aštresnė. O kai visos suinteresuotos pusės išsidiskutuoja, būna visai kita reakcija. Ir pats A.Valinskas išreiškė pageidavimą daugiau komunikuoti. Tai ir bus daroma“, – 15min.lt sakė A.Jašinskienė.

Jos teigimu, dėl prastai parengtų įstatymų A.Valinskas kaltino opoziciją, kuri esą trukdė normaliai dirbti užtęsdama diskusijas. Be to, Seimą spaudė laikas, parlamentarams teko dirbti naktimis.

„Visa tai suprantame ir džiaugiamės, kad situaciją žadama tobulinti. Šiandien išgirsti pažadai mus tenkina, kad tik būtų vykdomi...“ – sakė A.Jašinskienė.

Profsąjungos turės atstovą Seime

Anot jos, komunikacijos stokos pasekmės aiškiai atsiskleidė praėjusį penktadienį, kai valdžios sprendimais nepatenkintos profsąjungos surengė masinį mitingą, o šis virto riaušėmis. „Blogai, kad taip įvyko. Mes ruošėmės mitingui, tačiau žiniasklaida rodė tik riaušes, o mes likome antrame plane“, – apgailestavo „Solidarumo“ pirmininkė.

Jos teigimu, trečiadienį vykusiame susitikime nuspręsta skirti profsąjungų atstovą Seime, kuris parlamentui tiesiogiai perduos profsąjungų poziciją, o pačias profsąjungas „tiesiogiai iš Seimo“ informuos apie planuojamus įstatymų pakeitimus.

„Mes, trys profsąjungų centrai, deleguosime žmogų. Kol kas kandidatų neturime. Kas ta persona bus, manau, gali būti apsispręsta dar šią savaitę, – sakė A.Jašinskienė. – Mano asmenine nuomone, ne kaip profsąjungos, bet asmenine nuomone, tai šitas pareigas turėtų užimti gerą teisininko išsilavinimą turintis žmogus, nes jam teks dirbti, nagrinėti įstatymų projektus ir panašiai.“
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius